Home - Forum overzicht - BerichtHelp | Printen 


Bericht:
Vraagjes

Gerard Jacobs, NED507Geplaatst: 24 sept 2017 - 19:34
geen profielHallo,
Mijn naam is Gerard Jacobs en sinds vandaag eigenaar van de NED507, een bootje dat al wat eigenaren gehad heeft. Na Europe, catamarans en een aantal Finnjollen wil ik nu als vijftiger graag de Solo eens proberen. Als enige Solo in Maastricht kan ik de kunst niet afkijken. Mag ik na de eerste vaart wat vragen stellen? De stagen zitten conform de tips niet snaarstrak. Moet de mast geborgd worden? Ik kan me voorstellen als je omslaat en er staan wat krachten op dat de voet uit de steun kan komen. Mbt de zwaardstand. Is het de bedoeling dat deze vanzelf (door de vaardruk) in een stand moet blijven staan? Ik zie op foto's zwaarden met lijnen en met "losse" kop. Thx! Groet, Gerard

Marc Dieben, 601Geplaatst: 24 sept 2017 - 20:20
Hallo Gerard,

Als eerste gefeliciteerd met de aankoop van de 507. Helaas is het aantal Solo's in Limburg (nog) niet erg groot maar daar gaat verandering in komen. We weten dat er meer ge´nteresseerden in Limburg rondlopen en als er een schaap over de dam is dan....

Nu mijn antwoorden op je vragen.
1. Mast borgen is zeker zinvol. Als je omslaat en je boot ligt op de kop wil je absoluut niet dat je mast loskomt van de mastvoet. Dat zou hevige schade aan de boot kunnen opleveren.
2. Het zwaard kun je op twee manieren trimmen. A. Via lijnen wat het voordeel heeft dat dit makkelijker te bedienen is bij harde wind. B. Handmatig het zwaard wordt op zijn plaats gehouden door het rubber op het zwaard. Naarmate de schroeven harde worden aangedraaid zet het rubber uit en loopt deze dus stroever.

Als laatste wil ik je nog op twee zaken wijzen.

Aanstaande weekend is de Houtskool wedstrijd op Loosdrecht. Mocht je tijd hebben kom dan even langs, kun je gelijk kennis maken met de Soloklasse. Meedoen is natuurlijk nog beter.

De N.S.O is een vereniging die de belangen van de Soloklasse behartigd. Daarnaast treven wij ernaar de leden zoveel mogelijk met elkaar in contact te laten komen. Hiervoor hebben we deze website, publiceren we regelmatig video's op Watersport-TV.nl en verzorgen we een maandelijkse nieuwsbrief. Dit wordt geheel door vrijwilligers gedaan. Alhoewel het gebruik van het forum voor iedereen open staat wordt het toch zeer gewaardeerd als je je aanmeld als lid.

Hoe dan ook heel veel plezier met je Solo.

Groet

Marc Dieben


Mark Wildenberg, 582Geplaatst: 24 sept 2017 - 21:07
Hey Gerard, top dat je solo bent gaan zeilen.

Je ziet bij veel van de solo's geen mastborging. Zelf heb ik het ook niet. Je loopt idd een risico dat hij eruit schiet alhoewel je dat eigenlijk alleen bij extreme gevallen ziet.

Je kan gewoon je zwaard zonder lijnen verstellen. Voor wat betreft het zwaard, zorg ervoor dat hij spelingvrij door de zwaardkast beweegt. Als er weinig speling zit kun je dit de zwaardbout verder aandraaien. Indien er echt speling op zit zal je het zwaard iets moeten verdikken. Je zwaard mag zonder druk niet vanzelf omhoog komen. Dat geeft problemen voor de wind als het wat doorwaait. Dan wil je namelijk wat zwaard steken ivm de stabiliteit. Vandaar dat er een rubber bovenop het zwaard zit wat je met 1 of twee schroeven aan kan draaien. Dat rubber zorgt ervoor dat je wat kracht moet zetten om het zwaard te verstellen.

Veel plezier met je nieuwe solo.

Gerard Jacobs, NED507Geplaatst: 24 sept 2017 - 22:01
geen profielDank Marc en Mark. Bij de Finn zette ik idd een lijntje van lummel naar dek als borg, maar die heeft geen vestaging. Je moet er niet aan denken. Einde dek. Zwaard komt voor de wind idd omhoog. Heb nog geen rubbers ontdekt, maar lijkt me wel het makkelijkst. Ook al omdat de 4 klemmen in gebruik zijn. Zal zeker een klassewedstrijd mee gaan doen. Moest bij de Finn echt heel hard varen voor een plekje in het midden, nivo in de Solo is denk ik ook hoog. Ben benieuwd. En ik zal me zeker even aanmelden als lid. Groet, Gerard