De Giesbeek Special: vlagen met een stevige dosis windshifts.

By 25 mei 2018juni 5th, 2018Nieuws

Ondanks de naam “openingswedstrijden” is het Solo-treffen in Giesbeek alweer de tweede krachtmeting van de kalender die meetelt voor de jaarprijs. Met een stevige windvoorspelling voor zaterdag en een ook op zondag nog een mooie bries leek het een ware vuurdoop te worden voor iedereen die vers uit zijn winterslaap was gekomen.

Al geruime tijd is de Solo de wedstrijdklasse in Giesbeek met ruim 30 boten op de haven waarvan er wekelijks tussen de 7 en de 12 het water op gaan om gezamenlijk te trainen. Om de landelijke concurrentie bij te kunnen houden hebben we twee weken eerder Peerke Kortekaas al uitgenodigd om de fijne kneepjes van het varen op snelheid nog eens aan te stippen (tip: laag en hard!). Met de lokale trots op het spel trokken we Zaterdag met 17 boten het water op. Van de 19 inschrijvers waren hadden er een aantal het hazepad gekozen vanwege de voorspellingen, wellicht niet volledig onterecht. 

Over het algemeen is de wind op de Rhederlaag te omschrijven als uitersten, zowel in richting als in snelheid zijn er binnen een minuut enorme variaties mogelijk. De zaterdag was niet anders: met een gemiddelde 5 bft uit het zuidoosten leek het allemaal goed te doen, maar eenmaal op het water bleken er al snel uitschieters naar 6 en zelfs 7 bft over het water te schieten. Ook de windrichting was binnen deze vlagen sterk variabel, een shift van 30 graden waardoor je eerst (bijna) naar lij en vervolgens (bijna) naar loef kapseizde was niet uitzonderlijk. 

Eerste start om 13:00 met een kort kruisrak en als lastigste maneouvre het afvallen bij de bovenboei. Voor degenen die daar net met een dikke vlaag tegelijk arriveerden resulteerde deze combinatie gauw in een zwempartij. Ook het plat voor de wind varen en gijpen bij de gijpboei zorgde voor een waar slagveld. Van de 17 deelnemers finishten er slechts 10. Reggie werd knap eerste voor Peerke en Norbert. Tjebbe viel tegen de verwachtingen in uit met materiaalpech en zou ondanks zijn niet onverdienstelijke eerste kruisrak geen wedstrijden meer varen op de eerste dag. 

Voor de tweede start op zaterdag was de wind zo mogelijk nog een tandje toegenomenen en na de nodige averij bij menig deelnemer werd Peerke eerste in deze wedstrijd waarin er uiteindelijk nog slechts 7 zouden finishen. Voor mezelf ging het mis na een kapseis. Het overeindkomen was niet zo’n probleem, maar nadat het zwaard zich weer onder water bevond bleek het hardpje dat een van mijn grootschootblokken met de giek verbond te zijn bezweken onder de druk: einde oefening. Bij zoveel wind is het uitvaren van de wedstrijd zonder materiaalschade de eerste prioriteit! Terug naar de kant was het devies en aangezien ik niet meer op tijd terug kon zijn voor de derde en laatste wedstrijd van die dag zou ik de derde wedstrijd kunnen aanschouwen vanaf het fantastische terras van de vereniging met uitzicht over de gehele baan.

In de derde start gingen de 7 finishers van de tweede wedstrijd in een spannend kruisrak naar de bovenboei waarin Hedser een zeer sterke indruk maakte door zich daar als derde rond de ton te draaien. De wind was iets gaan liggen en daardoor zouden er geen verdere uitvallers meer zijn in deze race die knap werd gewonnen door Anton. 

De tussenstand aan het einde van dag 1 was bloedstollend spannend met Anton en Peerke gezamenlijk aan kop met slechts 7 punten en een scorelijn van 1-2-4. Daarna, met een klein gat, volgden Norbert (11 punten), Emile (14 punten) en Roel (19 punten). Deze kopgroep van 5 had een grote voorsprong op de rest van het veld en de tweede dag zou moeten uitwijzen wie van deze mannen er met de trofee vandoor zou gaan.

De eerste wedstrijd op zondag begon een stuk rustiger, met een windje van 4 bft en een mooi zonnetje. Deze condities waren duidelijk beter beheersbaar voor de deelnemers gezien het feit dat er niemand uitviel tijdens de wedstrijd. Na een spannende 1 ½ olympische ronde warend het Armand, Tjebbe en Anton die de kopgroep wisten te vormen. In de tusenstand kwam dit vooral Anton goed van pas omdat hij een kleine afstand kon nemen van Peerke. De twee ervaren rotten lijken zich klaar te stomen voor een ware titanen strijd voor een gouden plak.

Dat het start commitee ons graag wilde laten varen werd duidelijk met de start van de tweede wedstrijd, waarvan de procedure al in werking werd gezet voordat alle deelenemers de eerste wedstrijd hadden kunnen uitvaren! Na enige onduidelijkheid en een herstart van de procedure kon er alsnog een prima wedstrijd gevaren worden onder prachtige omstandigheden. Met in totaal 14 finishers in deze wedstrijd wist Anton als eerste de streep te bereiken, vlak voor Peerke die hem in de overall standings nog steeds op de hielen zat.

Na een korte lunchpauze konden we op weg voor de derde wedsrijd van de dag (de 6e van het weekeinde) en het was duidelijk dat de vermoeidheid begon in te zetten: de groep van 14 starters slinkte in tot 10 finishers nadat de windkracht weer iets was toegenomen tot zo’n 5 bft. Peerke wist zich in deze wedstrijd knap naar de eerste plek te knokken terwijl Anton buiten de top 3 vaart. Het zou bloedstollend spannen worden met een voorsprong van 1 punt voor Peerke met nog 1 wedstrijd te gaan!

De laatste wedstrijd, die slechts 1 olympische baan lang zou zijn, werd met grote overmacht geleid door Norbert. Zonde dat hij was vergeten op het aankondigings-bord te kijken en zo ongeveer een heel extra rak vaart voordat hij erachter komt dat de rest van de vloot al lang en breed aan het finishen is. De 9eplek die hij in deze wedstrijd behaalt kost hem helaas zijn 3eplek in het klassement, maar de potentie is er zonder twijfel! De spannende strijd om de eerste plek tussen Anton en Peerke wordt uiteindelijk in het voordeel van Anton beslist door 1e te worden en Tjebbe tussen zichzelf en Peerke op de 3e plek te houden. Anton wint uiteindelijk de regatta met 12 punten en een verschil van 1 punt met Peerke. Een prestatie van formaat voor een man van < 70 kg in condities die wellicht meer in het voordeel waren van de zwaargewichten. Fijn om te weten dat het verschil in masten en zeilen ons in staat stelt om in alle condities de zware en de lichte zeilers een spannende regatta te laten verzeilen. 

Het was een mooi evenement, mede dankzij de wedstrijdcomissie van de vereniging die zich op een enkel detail na uitstekend heeft weten te handhaven. De volgende wedstrijd  die meetelt voor de jaarprijs is de Springcup die van 1-3 Mei verzeild wordt in Medemblik. De eerstvolgende krachtmeting in Giesbeek zal plaatsvinden op 6 en 7 juni tijdens de Sails & Music.

Tot dan!

 Mathijs van de Vrie (NED 601)

[eventresult=252]