Benelux Cup Scharendijke: Kamer 10, de kampioen….

By 25 mei 2018juni 5th, 2018Nieuws

 Vrijdag 17 augustus zijn een veertiental solozeilers, 12 Hollanders en 2 belgen, afgereisd naar de Grevelingen voor de Benelux cup. Al gauw werd duidelijk dat de potentiele kampioenen zich afzonderden in hun eigen trainingsfaciliteit namelijk kamer 10 van het duikhotel. Het complete veld bleef in Scharendijke overnachten. Bijna alle Nederlanders sliepen in het duikhotel en de Belgen in een camper. De weersvoorspelling was perfect, tussen de 8 en 12 knopen wind, veel zon, de route naar de wedstrijdbaan die bezeild is?. Het moest wel een top evenement worden.

Feit was dat de toppers van onze klasse zich verenigden in kamer 10, met Gilles, Marleen en Claar. Vanaf de eerste minuut is duidelijk dat Marleen naar voren geschoven wordt als het boegbeeld van kamer 10. Met twee 1-tjes en een vijf heeft zij duidelijk de beste papieren voor de overwinning. Gilles en Claar eisen het merendeel van de overgebleven posities op (nog een 1 en een 2 voor Gilles en een 2 en een 3 voor Claar). Armand doet nog een goede poging met een 2 in de eerste wedstrijd, maar kan dit niet volhouden (6 en een 8). Opvallend is nieuwkomer Reggie die continue zeilt en continu derde en vierde plaatsen blijft zeilen. Aan de achterkant van het veld zien we Marc die zijn doelstelling probeert te bereiken (2 man achter zich houden). In de eerste wedstrijd moet hij Hendrik Battiau nog voor zich dulden, maar herstelt dit keurig in de volgende twee wedstrijden. Duidelijk is dat Wim Decaluwe nog geen bedreiging kan vormen en eindigt consequent als laatste. De eerste dag kenmerkte zich door een perfecte wind, constant en windkracht 2 tot 3.

Na de wedstrijden was er tijd voor mosselen, bier en vertier. Het veertig jarige lustrum van de watersportvereniging Scharendijke valt samen met het Benelux kampioenschap, waardoor de catering en het vertier prima geregeld zijn. Een chanty koor en zelfs een havenmeester brachten een zeemanslied ten gehore. Na het mosselen eten ging het soloveld naar het duikhotel om te genieten van een uitgebreide maaltijd. Om 10 uur haakte ondergetekende af, bier en een dag zeilen noopten mij tot nachtrust. Helaas was er nog geen uitslag bekend, waardoor de spanning tot het einde tot gewaarborgd bleef.

Dag 2: centrale thema is of kamer 10 de winnende trend ging voorzetten? Laat ik beginnen met te vertellen dat het weer niet ideaal was, met een en aantal windschiftingen en een afnemende wind. Het zijn geen makkelijke condities. Toch blijkt weer dat kamer 10 oppermachtig is. In het veld achter de top drie gaat Andries steeds sterker zeilen en eindigt zelfs met een tweede plaats. Reggie heeft zijn vorm van gisteren in de wilgen gehangen maar weet toch nog een viertje te scoren en Jacque en Armand blijven onverminderd het middenveld bezet houden. Achterin verdedigt Marc zijn twaalfde plaats en daartussen proberen Ton, Klaas, Jaap en Mark (mijzelf) de overgebleven posities te verdelen.

Terug naar de top van het veld. De vraag is wie het goud mee gaat nemen. Doordat Claar en Marleen hetzelfde aantal punten hebben (en evenveel 1e plaatsen), moet het aantal tweede plaatsen geteld worden. Door een fotofinish in de vijfde wedstrijd blijft het spannend. De vraag is of Claar een tweede plaats heeft bemachtigd of Marleen. Pas tijdens de prijsuitreiking blijkt dat Marleen tweede was en dus de overwinning naar zich toe heeft getrokken.

Het was een perfect evenement met perfect weer en een bijzondere goede sfeer. Het was een erg spannende wedstrijd met een veld dat dicht bij elkaar finishte. Een sterk veld met uiteindelijk een 1 een 2 en een 3 voor kamer 10…..

Uitslag Benelux Cup 2012

[eventresult=180]