Sneeker Zeil Olympiade

Datum

07-08-2021 t/m 09-08-2021

Locatie
KWS Sneek
Aantal deelnemers

Bekijk externe lijst

Verslag Sneeker Olympiade, 7,8 en 9 augustus.

Met maar liefst 39 inschrijvingen beloofde het een geweldig evenement te worden en dat is het uiteindelijk ook geworden.

Zaterdag was de start om 11:05, de weersverwachtingen gaven aan dat het lekker door zou gaan waaien en de blaadjes aan de bomen bij de helling voorspelden, leek het wel, veel onheil wat maakte dat enkele deelnemers toch aan wal bleven. Marije had een wat ongelukkige manoeuvre en sloeg om en staakte de wedstrijd tijdens de startprocedure. We zijn gestart met 31 solo’s. Een mooie lange startlijn, met dank aan de O-Jollen, zorgde voor veel ruimte en iedereen was goed weg. Er ontplooide zich een mooi gevecht vanaf de start naar boei 3, een lang rak recht in de wind met in het begin hoge golven. Na 1,5 jaar weer eens hard werken en alles deed zeer. Na boei 3 op naar boei 10, vlak voor de camping bij Terhorne, het hele meer weer over plat voor het lapje. Het mooie vond ik dat Pim, net terug uit Tokyo en Eline, dit Jaar gestart in de Solo, het tegen elkaar opnamen. Ik denk niet dat zij elkaar gezien hebben maar het geeft wel aan hoe wij met elkaar zeilen en elkaar respecteren. Pim, Paul, Peerke en Menno als eersten om boei 10 en Jeen en Eline de hekkensluiters. Overal in het veld werd een onderlinge strijd gevoerd. We hebben 2,5 uur geweldig met elkaar gevaren en op de brekken gebeurde er weer van alles. Je hebt pas echt gewonnen als je na boei 5 over de finish bent gevaren. Pim 1, Peerke 2, Paul 3 en Menno 4, knap gevaren alle vier. Achter dit viertal vond ook een stevig gevecht plaats om plek 5 want dat was wel het hoogst haalbare bleek al snel. Wilger zeilde de sterren van de hemel en Chris Miedema in z’n nieuwe en paars uitgevoerde Solo streed ook lang mee. De gebroeders Kuipers lieten zich duidelijk zien, PieterJelle zeilde ook als herboren. Roel (622) begon slecht en had een super 2e deel, Peter de Zee liet zien dat hij heel goed kan zeilen en voor de wind nog wat te leren heeft maar dan zeker voorin mee gaat doen. Andries zeilt altijd goed hoewel hij dat zelf niet echt vind. Heel veel nieuwkomers die heel goed meezeilden, Wat is er toch gebeurd de afgelopen 1,5 jaar? Het was een feest en iedereen was zeer voldaan na het volbrengen van deze race. Wat heerlijk om zo weer met elkaar te zeilen.

Zondag 2 wedstrijden op het programma en 10:05 uur de start. Prachtig weer, veel wind, hoge golven en een korte baan. 25 Solo’s aan de start. Een Zuid West baan en knallen met z’n allen. Wat weer een mooi gevecht overal in het veld. Menno was dit keer de te kloppen zeiler, hij zeilde fantastisch en heeft vanaf het begin als 1e gevaren. Virtueel heb ik 2 minuten 1e gelegen met dank aan een vlaag maar heb dat niet vast kunnen houden. Pim en Paul werkten heel hard en bij boei 14 was Pim, Menno tot op de spiegel genaderd maar sloeg bij deze beneden boei om en Menno greep zijn kans. Peerke had een matige start en leek het 2e rak naar de verkeerde boei te varen (zoals we wel vaker niet precies begrijpen wat hij aan het doen is) maar had weer eens een mooie opmars en sloot gedurende de wedstrijd toch weer bij de top 5 aan. Dit keer zat Roel er mooi tussen. Wilger had het moeilijk met deze wind. Gerrit Schippers, nieuwkomer in de Solo en ervaring in de Fin, met de 5478 heeft de wedstrijd uitgezeild, Gerrit-Jan de Jong zeilde tot boei 14 als een prof maar sloeg helaas om, dat koste veel energie en viel terug naar plek 20 maar liet wel zien wat zijn potenties zijn! Peter Mulder zeilde degelijk naar plek 18. Klaas de Vries wisselde z’n bekende sterke momenten met wat mindere momenten af. Paul de Geus had zijn kruit verschoten in de race van zaterdag waar hij heel strek zeilde en kon het deze race niet vasthouden. Chris zeilde heel netjes naar plek 12 en Andries zeilde toch gewoon weer een top 10 plek. Jelmer Kuipers had een mooi slot akkoord en werd 6e met vlak daarachter PieterJelle. Zelf kon ik na boei 22 niet echt meer voluit zeilen en zag PieterJelle, Andries en Jelmer, met pijn in het lijf voorbij varen. Des al niet te min was ik tevreden en had besloten de 2e race niet mee te varen. Race 2 van die dag werd na een korte uitstel toch geannuleerd.

Op de wal zochten we elkaar op en was het ouderwets gezellig.

Maandag, mooi weer, lekkere wind en een maximale baan van ca 19 km. Iedereen had er weer zin in en wie zou gaan winnen stond nog helemaal open. De wind kwam uit ongeveer dezelfde hoek dus we wisten min of meer wat ons te wachten stond. Iedereen weer goed weg, hardwerken, hangen en knallen. Zelf was ik om de een of andere reden niet helemaal klaar met al m’n lijntjes en had daar op dat moment de aandacht voor. Het goede nieuws is dat als jezelf zo aan het prutsen bent iedereen om je heen van je weg zeilt en zo hoort het ook. Ik heb keihard moeten strijden om dat goed te maken waardoor ik nadat ik Andries had ingehaald, toen virtueel op plek 5 in het algemeen klassement zeilde, boei 22 met het einde van de giek raakte. Een brede grijns op het gezicht van Andries maakte duidelijk dat ik een rondje moest draaien. Veel wind, vermoeid en tijdens het draaien en gijp sloeg ik om. Jammer jammer. Daarna op naar boei 5 met een geweldig planeerrak. Wat gingen we ontzettend hard met z’n allen en wat is het een mooi gezicht als een Solo zo planeert. Veel mensen aan de kant maken daar foto’s van! Pim werd 1e, Menno 2e, Paul 3e en Peerke 4e, naar mijn mening ook dé uitslag van de top 4. De nummers 5 tot en met 10 hadden na 3 races evenveel punten en dat geeft nog maar eens aan hoe dicht het bij elkaar zit en dan zijn er nog zeilers die door omstandigheden zijn uitgevallen maar zeker in dat rijtje thuis horen.

Eline is niet gefinisht, haar zijstag raakte los bij boei 12, lagerwal met hoge golven. Eline is omgeslagen, heeft zelf haar boot rechtgetrokken, haar zij-stag provisorisch vastgemaakt en zelfstandig naar de haven gevaren. Wat een zelfredzaamheid! Super en een groot compliment. Ze maakt grote stappen net als haar vader Jeen die ook heel stoer de wedstrijd uitgezeild heeft. Jacquelien die heel trots was dat ze met deze wind in de Solo de wedstrijd uitzeilde en Marc Wijckstra die ook zichtbaar plezier beleeft aan zijn Solo avontuur.

Ik wil iedereen heel erg bedanken voor dit onvergetelijke evenement, dit beloofd wat voor het ONK in september!