Het is nog niet de allerlaatste wedstrijd van het seizoen maar wel één van de laatste. De Houtskool wedstrijd op Loosdrecht kunnen we inmiddels wel tot een van de “klassiekers” rekenen voor de Soloklasse. De ambiance bij de KWVL is er een van een klassieke zeilvereniging waarvan er maar weinig zijn. De winnaar mag uiteindelijk zijn naam laten bijschrijven op de “Platte Thijs” en zal eeuwig te zien zijn in de prijzenkast van de KWVL.
Voorbeschouwing
Vorig jaar werd er een spannende strijd gevoerd tussen Jan Arends en Reggie Feltkamp waarbij de laatste aan het langste eind trok. Er was even wat overredingskracht nodig maar de “Beer van het Alkmaardermeer” is er weer bij om zijn beker te verdedigen. Of Jan Arends er bij zal zijn is op dit moment nog niet bekend. Maar ook zonder Jan zullen er genoeg Sololisten zijn die Reggie het vuur nader aan de schenen zullen leggen. Peerke Kortekaas (2de op het ONK), Ted Bakker (4de op het ONK) en Arnd Wolvetang (beste nieuwkomer op het ONK) zijn een paar van de kanshebbers. Als er niet te veel wind staat zal “local hero” Saskia Arnold van zich doen gelden. Anton Kok, leider in de jaarprijs, heeft ook ingeschreven en liet vorige week, tijdens de Sluitingswedstrijd op Sneek, zien in vorm te zijn. Anton Kok, leider in het Jaarprijs klassement, komt met zijn nieuwe Winder MK1 die hij, naar zijn eigen zeggen, steeds beter onder controle heeft.
Over de jaarprijs gesproken. Het aantal deelnemers voor de Houtskool dreigt naar de 25 te gaan en er zijn dus heel veel punten te verdienen tijdens deze wedstrijd.
Helaas lopen de weersvoorspellingen op dit moment erg uit elkaar. Dus het is nog verre van zeker wiens favoriete windje het zal worden. De kans op weinig wind neemt toe maar de (ex) orkanen Maria en Lee zijn onderweg naar Europa en zouden wel eens voor een heel stevig windje kunnen zorgen. Wat het gaat worden? We weten het dit weekend.
De “Platte Thys”
Door Peter Hoogendam, bekend Regenboog zeiler en lid van de KWVL, is een wisselprijs voor de Soloklasse geschonken aan de KWVL genaamd de Platte Thys wisselprijs. De vader van Peter Hoogendam is in de zeventiger jaren voorzitter geweest van de Soloklasse organisatie en heeft deze prijs destijds ingesteld voor het Solo klasse evenement. In die tijd werd dat diverse malen in Hoorn georganiseerd in samenwerking met de WSV Hoorn. Bij het overlijden van de betreffende vader is de prijs weer boven water gekomen en zoals gezegd geschonken aan de KWVL. In overleg met het bestuur van de KWVL heeft de Loosdrechtse Solo Divisie besloten vanaf 2005 de prijs toe te kennen aan de winnaar van de Loosdrechtweek. De prijs blijft overigens in bezit en in de prijzenkast van de KWVL.
Ter illustratie en verheldering van de naam Platte Thijs onderstaand een stuk tekst van de Vereniging Oud Hoorn.
Platte Thijs was een legendarische figuur die verbonden is aan de oude Oosterpoort. In het Westfries Museum herinnert nog een gevelsteen aan deze man. Op de steen is een woest mannenhoofd te zien zonder neus, dat tussen de uiteen gebogen tralies van een gevangenisraam naar buiten kijkt. Volgens de geschiedenis moet Platte Thijs een meedogenloos rover zijn geweest. Echter, hij ontnam alleen de rijken hun bezit om het vervolgens uit te delen aan de armen. De gerechtsdienaren jaagden Platte Thijs op, hij werd opgepakt en opgesloten in de donkere gevangenis van de oude Oosterpoort (de oude Oosterpoort werd in 1818 voor fl.3225,= verkocht en afgebroken). Bij zijn aanhouding verzette hij zich uit alle macht, maar de dienaren van het gerecht waren met meer. Bij het gevecht verloor hij niet alleen zijn vrijheid maar ook zijn neus, die met één zwaardhouw werd afgeslagen. Daarom werd hij door het volk “Platte Thijs” genoemd en hij droeg die naam met ere. Thijs was heel sterk: in de nacht na zijn gevangenneming boog hij de tralies van het kleine celraam uiteen en wist door het nauwe gat te ontsnappen. Justitie vervolgde hem met dubbele felheid. Toen hij weer gegrepen werd, werd Thijs gedood, maar pas nadat hij verschillende tegenstanders had neergeslagen. De mensen, die door Thijs geholpen werden, hebben als aandenken de steen met zijn beeltenis in de muur van zijn gevangenis gemetseld.