Anton KOK wint Sails & Music met verslag van Hedser

By 6 september 2015juni 5th, 2018Nieuws

 Anton Kok oppermachtig in Giesbeek bij Sails & Music

Zaterdag was de Dag van de Watersport, die dit jaar in het teken stond van het 125-jarig bestaan van het Watersportverbond. WSV Giesbeek kreeg daarom hoog bezoek van de Commissaris van de Koning dhr. Cornielje. Hij gaf accuraat en overtuigend het startschot van de eerste wedstrijden van het Sails&Music evenement in Giesbeek. Volop wind, zon en de gebruikelijke Giesbeekse  windschiftingen, wat wil je nog meer als zeiler. Er verschenen 14 Solo’s aan de start, allemaal uit Giesbeek.  Jammer, maar misschien zijn de wedstrijden Giesbeek en Braasem wat kort op elkaar.

Door de afwezigheid van concurrentie van buiten, was het voor iedereen duidelijk dat Anton Kok als winnaar uit de bus zou komen en er werd dus druk gespeculeerd wie er tweede zou worden. Norbert altijd constant en sterk varend, Jan met zijn nieuwe zeilen of Mathijs die de laatste weken duidelijk zijn draai heeft gevonden in zijn mooie houten solo of  Emiel die op zijn thuiswater altijd sterk zeilt? Of Anja die als het wat minder hard waait goed uit de windhoeken kan komen?

Het leuke op Giesbeek is dat je tijdens het weekend zeven keer van start gaat. Zaterdag drie maal en zondag vier maal met één aftrekwedstrijd.  Na een minder potje zeilen kun denken: “Gauw vergeten, op naar de volgende kans!”. Omdat ik zelf elke wedstrijd snel wilde vergeten en ik pas achteraf gevraagd werd verslag te doen ben ik de draad  kwijt geraakt van alle schermutselingen in de kopgroep waar ik zelf uiteraard geen deel aan nam.  Ik ging wel hard maar meestal de verkeerde kant op. Dit weekend kwam ik drie keer hard in aanraking met zo’n vervelende smalle wiebelende rechtopstaande boei en dat werd dan weer fijntjes door iemand opgemerkt zodat ik weer wat extra rondjes moest draaien en dat schiet niet echt op. Een verbeterpuntje zullen we maar zeggen.

Tijdens de eerste wedstrijd was er een flink windje en bij de halvewindse boei kwam daar een lekkere vlaag overheen en ja hoor het was voor een aantal koppeltje duiken bij de gijp. Jan, Emiel en Yme waren daarvan het slachtoffer en moesten flink aan de bak om de aansluiting  te vinden. Jan startte zijn inhaalrace en eindigde uiteindelijk als 3e. Norbert die als 2e achter Anton was gefinisht  kreeg een protest aan zijn broek van Mathijs. Norbert vroeg hem overstag te gaan vanwege ruimte voor de wal, maar dan moet je als ruimtevrager wel gelijk overstag en niet nog een minuut doorvaren. Protest dus terecht. De toon (van Sails &Music) was hiermee gelijk al gezet. Er werd op het scherpst van de snede gezeild en dit allemaal om eerste te worden achter Anton. De tweede pot finishte Norbert als tweede en bij de derde pot kon Mathijs zijn kunsten laten zien en werd hij 2. Na één dag varen was het nog allerminst duidelijk wie eerste achter Anton zou worden.

De zondag begon met wat minder wind en even waren we bang dat het een drijfpartij zou worden maar uiteindelijk kwam er voor de eerste start een mooi windje 2 bft. Het was wel  een draaiende wind maar er kon goed gezeild worden. Peter koos de goede kant en werd deze pot zeer sterk zeilend 2e en nu hadden we al 4  verschillende “eerste achter Anton’s” gezien. Het werd tijd dat iemand voor Anton zou eindigen. De insiders weten ondertussen wel dat met windje 2 er iemand is die als geen ander verassend uit haar windhoeken kan komen en dat werd dit potje weer eens bevestigd. Anja was soeverein en kon Anton met gemak achter zich laten. Daarmee werd Anja de zeilheldin van dit weekend. De laatste twee wedstrijden werd Anton weer gewoon eerste, gevolgd door Jan. Na de lunch was de wind naar het noorden gedraaid. De baan was goed gelegd maar  bij deze wind werkt de Posbank als een soort windscherm en dan komt de wind dus van alle kanten. Ergens op het water raken de windstromen elkaar en dit geeft plaatselijk  zeer vermakelijke verschijnselen zoals elkaar  in tegengestelde richting tegenkomen allebei tegen de wind opkuisend.

Het was wederom een geslaagd en gezellig zeilevenement en het wedstrijdcomité deed het uitstekend.

Hedser Dijkstra 

[eventresult=254]