Armand wint Spring Regatta Medemblik

By 5 februari 2010juni 5th, 2018Nieuws

Na een mooie zomerse week waren de weersvoorspellingen voor het weekend van 1 en 2 mei helaas niet al te goed. Op koninginnedag waren Marc en ik al naar Medemblik vertrokken om op vrijdag het wedstrijdcomite te versterken. Die dag zijn er door 35 OK jollen en 25 Phantoms drie zware wedstrijden gevaren met een stevige wind (4-5 Bft). Er waren veel uitvallers door gebroken masten en andere schades en de zeilers waren ’s avonds best moe. Op zaterdag voegde zich bij dit eenmansboten spektakel slechts 10 solo’s. Op het laatste moment vielen er nog twee mensen af die waarschijnlijk door de weersvoorspellingen liever thuis bleven. Op zaterdag was het echter een prachtige zeildag met nogal wisselende omstandigheden. De wind varieerde in kracht tussen windkracht 2 en 5 en ook de richting was niet geheel contant te noemen. Het was dus goed opletten op de wolken en windbanen en dan nog kon je er opeens toch eens flink naast zitten. Kortom moeilijke omstandigheden voor iedereen. Ondanks het kleine veld waren de wedstrijden zeer spannend. Er werd gestreden om elke meter en door de verschillen in windkracht moest je goed schakelen met de zeiltrim. Elke race had een andere winnaar en na 3 races stond Armand mooi vooraan gevolgd door een 2/3 plaats met gelijk aantal punten voor Gilles en Claar en een 4/5 plaats met gelijk aantal punten voor Marleen en Pieter Jelle. Jan verdiende de startprijs door in de laatste race als enige te zien dat de pin-end beter was en kruisde over stuurboord voor het veld langs. Ton voer trots rond met zijn mooi geverfde boot, Peter was gelukkig net op tijd voor de eerste start, Jaap zeilde ook nu weer zeer fanatiek de baan rond en Gerrit beleefde zijn primeur op het IJsselmeer.

Moe maar voldaan was iedereen rond 5 uur weer op de kant waar we opgewacht werden door Peerke. Na weer opgewarmd te zijn onder de douche verzamelden we allemaal bij cafe Brakeboer voor een lekkere pasta maaltijd. De bedoeling was dat we daarna in de achterzaal naar de lezing van Peerke zouden gaan luisteren. Deze zaal was echter nog steeds bezet met vele OK en Phantomzeilers, maar gelukkig mochten we uitwijken naar de Vischafslag van Hollandia. Peerke heeft de aandachtig luisterende solozeilers deel gemaakt hoe hij zijn zeilprestaties de afgelopen jaren heeft verbeterd door mentale training. Alleen de insiders weten nu hoe je je visie breed moet houden, dat je de handleiding van je tegenstander moet leren lezen, dat je veel kan oefenen in het verkeer, dat je het beste op gevoel kan zeilen en hoe je gebruikt moet maken van de wolken. Het was een zeer leerzame ervaring voor velen en ik ben benieuwd hoe de resultaten van de aanwezigen zich de komende tijd gaan ontwikkelen. Bedankt Peerke!

De volgende ochtend was het niet echt lekker weer….er stond een behoorlijke wind (5 Bft) vanuit het noordoosten waardoor Medemblik aan lager wal ligt. De golven rolde door de haveningang en de weersvoorspellingen vertelde ons dat het alleen maar harder ging waaien (6 Bft) en er veel regen en hagel aankwam, waardoor de temperatuur niet boven de 8 graden zou uitkomen. Om de een of andere reden maakte ook de meeste OK en Phantomzeilers niet echt aanstalten om de dekzeilen van de boot te halen. Ne enig overleg bleken ook de meeste solozeilers niet veel behoefte te voelen om het water op te gaan en hebben we besloten om, net als de OK klasse, niet meer te starten. Slechts 6 Phantomzeilers zijn wel uitgevaren en hebben 2 races gevaren onder ruige omstandigheden. Uiteraard neemt vlak na zo’n beslissing de wind enigszins af, maar “gelukkig” kwam de beloofde wind en regen een tijdje later toch echt en was ik in ieder geval heel blij met de beslissing. We hebben rond een uur of 11 de prijzen uitgereikt aan Armand en Gilles en na nog een kopje koffie zijn we allemaal weer huiswaarts gekeerd met de belofte dat we elkaar volgende week allemaal op de VoorBraassem weer zouden zien. Wie komt er nog meer tegen ons strijden, inschrijven kan nog steeds!!

Mar-al-leen
NED 570

uitslag Spring Regatta 2010
[eventresult=121]