Benelux Cup gewonnen door Gerard

By 25 mei 2018juni 5th, 2018Nieuws

Benelux kampioenschappen 2006 (19-20 aug ’06)


Met 8 voorinschrijvingen en 7 deelnemers was de opkomst in Scharendijke niet helemaal wat we gewend waren, maar de aanwezigen hebben niettemin een interessant, vlagerig en vooral zout evenement gevaren. Een van de deelnemers was onze zuiderbuur Davy de Beats die met zijn aanwezigheid het internationale tintje gaf. Ik hoop dat we je nog een keer op een evenement zien, Davy!
De eerste dag gingen we met een wisselend windje (ca. 3Bft) van van wal om 3 wedstrijden te varen. Vanwege het feit dat er geen 420?s deelnamen met de wedstrijden hadden we een enorme startlijn voor onszelf: genoeg plek om de vrije wind te kiezen of een andere strategische opstelling. Ondanks dat lag het veld op het eerste kruisrak behoorlijk dicht bij elkaar. Daar de wind behoorlijk draaide tijdens het kruisrak had dan weer de een en dan weer de ander een licht voordeel. Gerard wist uiteindelijk tijdens de rest van de eerste wedstrijd voldoende afstand te scheppen om eerste te worden. Met enige afstand mocht ik als tweede eindigen gevolgd door Maarten en Rob. Maarten had net genoeg spurt voor een derde plek. Rob werd vierde gevolgd door Dave, Bert en Davy. De tweede wedstrijd lag ik op het tweede kruisrak door een zeer gunstige klap plotseling naast Gerard. Voor de wind ging het gelijk op en op van de beneden boei tot de finish werd het echt spannend. Twee loefduels werden door Gerard gewonnen en door een klein wondertje (ik denk door engel Gerardi?l tot stand gebracht) mocht ik mijn eerste 1-tje in de solo noteren. Rob werd derde die wedstrijd. De derde wedstrijd lag Gerard weer riant eerste en Rob en ik ongeveer gelijk, Maarten lag op de vierde plek. Omdat ik de boei raakte en moest draaien werd Rob tweede, Maarten derde en ik vierde. Op naar de haven! Viel dat even tegen!!!! In mijn hele zeilleven heb ik nog nooit zulke vreemde winddraaiingen meegemaakt als die twee uur(!!!) op de Grevelingen. Op honderd meter van je vandaan plannert een laser, honderd meter aan je andere kant op dezelfde koers spinakert een boot, jijzelf ligt stil, plots komt de wind van achteren, dan krijg je een draaiing van 120 graden voor je kiezen, etc: BIZAR! Vast een voorbode geweest voor de zondag?
Zondag zag de dag er anders uit: windkracht 4 tot 5, zwaar bewolkt en op afstand wat gerommel van een onweersbui. Toch uitvaren. De route naar de start (de fameuze 3 mijl) was aanpoten geblazen: voor wind met een partij vlagen, Garda was er niets bij. Bij de start gekomen nam de wind nog verder toe en Maarten besloot terug te gaan. Toch werd er gestart. De zwaarweerspecialisten Gerard en Dave namen de leiding in respectievelijkde eerte en tweede positie en Rob, Bert en ik volgden op gepaste afstand. Bij de eerste bovenboei kakte de wind er uit en had Gerard de kans gehad de voorsprong uit te bouwen gevolgd door Dave. Rob en ik lagen naast elkaar..Helaas kruisrak terug naar Scharendijke werd op de wal de rest van het evenement afgeblazen. Het was sloeg ik om bij de bovenboei en moest ik Rob (derde) en Bert voor laten gaan. Ondertussen hadden we geen zicht, stortbuien, onweersbuien, windvlagen en windstiltes over ons heen gehad en had het wedstrijdcomit? besloten dat het voorlopig genoeg was geweest: uitstel en terug naar de kant. Na weer een inspannend een mooi zeilweekeinde.

Minke

uitslag Benelux kampioenschappen 2006

[eventresult=5]