Bericht van de voorzitter

By 7 december 2015juni 5th, 2018Nieuws

De 1e helft zit erop. Wedstrijdweekenden waar Aeolus er lustig op los blies, vaak op een zaterdag om soms de dag erna onvindbaar te zijn. De 2e helft heeft mooie weekenden in petto. Klassiekers als de Sneekweek, Alkmaar en Houtskool, maar ook een nieuwe evenement: de teamwedstrijden op het Paterswoldemeer. Menigeen van jullie zullen zich afvragen waarom daar? Daar zijn we nog nooit geweest. Veel te ver weg. Wel de verklaring is indringend eenvoudig: de liefde! Is er een mooiere reden te bedenken? Onze 2e wedstrijdcommissaris heeft een nieuwe vlam en raad is waar ze vandaan komt?….jawel het Paterswoldemeer. En als je verliefd bent dan schreeuw je het van de daken en nodig je je vrienden uit om het vieren. Vandaar…en ik denk dat we in grote getale er gehoor aan moeten geven. Het de moeite waarde is om er een stukje voor om te rijden.Teamzeilen; een lang gekoesterde wens van een aantal Sololeden gaat in vervulling. Er zijn al 3 teams van 3 boten: 2 uit Giesbeek, 1 uit Loosdrecht en waarschijnlijk een team uit Alkmaar. Als je van te voren geen team hebt is het niet erg. Geef je op en we gaanter plekke nog teams te maken.  Het is een Jaarprijs-evenement! 

Hoe gaat het in zijn werk op zaterdag 19 september?  Hierbij een korte beschrijving van de website van de Dutch Match & Team Racing Association – DMTRA (www.dmtra.nl) waar ook de wedstrijdregels voor teamzeilen te vinden zijn. 

Teamzeilen …. is een aantrekkelijke vorm van wedstrijdzeilen omdat het korte races zijn van elk circa 10-20 minuten met veel dynamiek en daardoor ook leuk en spannend voor het publiek. Jevaart in een team met drie boten tegen één ander team. Het team waarvan de som van de finishplaatsen van de boten het laagst is, wint. Teamzeilen is een zeer technische en tactische tak van wedstrijdzeilen, waarbij voldoende bootsnelheid en boothandling gecombineerd moeten worden met teamwork en communicatie. Het gaat er namelijk niet om als eerste boot over de lijn te komen maar om als geheel team het beste te presteren. De meeste actie vindt bij teamzeilen dan ook plaats in het wedstrijdveld, bij de bovenboei of downwind. Een veel gebruikte strategie is om je tegenstander weg te brengen. Door vlak boven een tegenstander te varen op een aandewinds rak voorkom je dat hij of zij overstag kan om naar de boei te gaan. Je kan zo heel ver van de boei weg varen met één van je tegenstanders. Als het goed is, kunnen jouw teamgenoten dan twee plaatsen opschuiven in het klassement en daarmee misschien wel de overwinning bemachtigen. Dat jij dan als een van de laatsten finisht maakt niet uit. De zeiler gebruikt hiervoor de Regels voor Wedstrijdzeilen en met name ook Appendix D. Bij het teamzeilen vindt het Umpiren op het water plaats. Je kunt hier een 1-ronde straf nemen of een 2-ronde straf krijgen als je niet je fout erkent.

Tot zover het teamzeilen. Hoogtepunt van de 2e helft is natuurlijk het ONK in Scharendijke van 28 t/m 30 augustus. Goede accommodatie, een ervaren wedstrijd comité, prachtig open water en leuke socials. Er hebben zich al Engelsen ingeschreven en om een kans te hebben om eindelijk een Nederlandse kampioen te huldigen heeft het bestuur de Engelse topzeiler Pete Mitchell, die dit jaar de Spring Cup in Medemblik won, bereid gevonden om de dag voorafgaand aan het ONK een clinic te geven voor maximaal 10 Nederlandse Solozeilers. De vraag voor het bestuur was: wie bied je deze unieke kans? Welnu er is besloten dat het bestuur de eerste 10 zeilers op de ranglijst voor de 2015 Jaarprijs zal uitnodigen. Mocht een genodigde geen gebruik willen maken van het aanbod dan vraagt het bestuur de eerst volgende op de lijst. Een lastige keus , maar wel één die fair is het meest kans geeft op een Nederlands kampioen, want het mag veel ONK’s duren, ééns zullen we er in slagen de Engelsen te verslaan! Nadere mededelingen over het ONK worden binnenkort gedaan op de website.

Last but not least nog even aandacht voor de Jaap Atema Prijs. Lees zijn stukje op de website en ik doe met name een oproep aan de rookies van het jaar 2015 om om deze felbegeerde prijs te strijden in wat een mooie 2e helft wordt.

Veel zeilplezier toegewenst. 

Norbert Zonneveld