David Sword wint ONK 2010 update met verslag Karel Witteveen en foto’s Chris Kasdorp

By 9 augustus 2010juni 5th, 2018Nieuws

De eerste dag van het ONK had zoals verwachting weinig wind. Na bijna 3 uur dobberend wachten op de wind kwam deze tegen 3 uur eindelijk een beetje opzetten. Niet veel en nogal draaierig. Het ene rak was links het beste, het andere rechts, uiteindelijk was het midden het veiligst. De eerste race werd gewonnen door Pieter Jelle. De tweede race iets meer wind en ditmaal pakte Pete Mitchell de winst. Het was inmiddels al 5 uur geweest maar toch werd besloten nog een race te varen. De keuken werd gebeld dat we iets later zouden zijn voor de Chinese maaltijd. De derde race ging Davis Sword als eerste over de lijn maar hij bleek een OCS te hebben waardoor Armand een eentje kon bijschrijven. Daarna snel terug, opruimen, happy hour en een heerlijke Chinese maaltijd verzorgd door de vrijwilligers van WV Aalsmeer. Uiteraard deed Claar op haar onovertroffen wijze de prijsuitreiking waar bleek dat nieuwkomer Jack Kamminga aan de leiding stond.

De tweede dag zou de eerste start om 10u30 zijn dus de vloot moest wat eerder het water op. Deze keer stond er al wat wind dus dat beloofde wat. De wind bleek nogal draaierig en er konden enorm voordelen behaald worde door de juist kant in het kruisrak te kiezen (meestal links) en omgekeerd kon er ook enorm veel verloren worden door de verkeerde kant te kiezen. De eerste race werd gewonnen door Dave Mitchell, gevolgd door Kevan Gibb en Pete Mitchell, een Brits trio dus. De tweede race sloegen de Nederlanders terug met een Dutch trio, Peter van Santen op 1, gevolgd door Marleen Gaillard en Norbert Zonneveld. Daarna was het tijd voor een ‘lunch op het water’. De WV Aalsmeer had plek gereserveerd op Ã©Ã©n van de eilandjes alwaar een broodje warme worst, een broodje kaas en een krentenbol werden geserveerd. Een uniek en geslaagd idee. Gelukkig werkte het weer mee. Daarna weer het water op voor race 3. Deze werd gewonnen door Johan die liet zien dat links niet altijd de beste kant was. De wind begon helaas weg te vallen waardoor de wedstrijd werd afgekort aan het eind van het voor de windse rak. Dat leverde interessante strategische – en pomp actie op. De wind bleef weg en race 4 werd afgeblazen.   Aan de kant werd een weer fantastische barbeque afgeleverd door Ingrid en haar collega’s.  Bij de uitreiking van de dagprijzen bleek Marleen aan de leiding te staan. Zou er dan voor het eerst in de geschiedenis een meisje kampioen worden in de Solo ?? Dag 3 beloofde spannend te worden.

Dag 3 stond er ’s ochtends al een lekker windje 2-3. Dat kwam goed uit, want er moesten 3 races gevaren worden en de Schotse deelnemers moest om 17u00 op de veerboot naar huis aangemonsterd zijn. De eerste race werd gewonnen door Pete Mitchell, ondanks een flinke kater. Marleen voer met een 11e plek haar aftrekwedstrijd. Alles was nog mogelijk. De tweede wedstrijd lag Marleen op kop maar werd uiteindelijk gewonnen door David Sword, die daarmee de tussenstand op scherp zette. De derde race was dus extra spannend, ook al omdat race 9 betekende dat er een tweede aftrek wedstrijd zou zijn waardoor niemand meer wist wie waar stond. Peter en Thedor startten bij de pin end en gingen ruim voor het veld langs. Peter wist zijn voorsprong uit te bouwen tot 2 minuten op de finishlijn en werd dus ruimschoots eerste, Thedor werd uiteindelijk toch ingehaald door ….. David Sword, die daarmee de titel Nederlands Kampioen Soloklasse 2010 binnenhaalde. Vanwege die veerboot werd David nog voordat alle protesten afgehandeld waren gehuldigd op het parkeerterrein waarna hij direct in de auto stapte (en hij dus zijn natte pak misliep).

Het was een fantastisch evenement, dank aan alle vrijwilligers van Stichting WZW en WV Aalsmeer (en natuurlijk het bestuur van de NSO)!

Verslag door karel Witteveen

ONK Solo Super evenement

Afgelopen weekend 3, 4 en 5 september was het zo ver. Het ONK Solo op de Westeinder bij Aalsmeer. Met heel veel zin op donderdagavond vertrokken om vrijdag fris en fruitig aan de start te kunnen verschijnen. Zelf had ik gesteld dat als ik bij de eerste 15 van de 43 deelnemers zou komen ik een goede Solozeiler ben.

Vol goede moed en met een mooi nieuw zeil vrijdag, na een uur wachten op wind, gestart. Het liep voor geen meter, zoals wij dat hier zeggen. Een 22e plaats is waar ik het mee moest doen.

De volgende start, weer hoge verwachtingen en grrrr opnieuw een 22e plaats. Mijn eigen
wedstrijdgroep bij de trainingen van de ZVB, vertel ik altijd alleen op je snelheid te letten en niet op anderen. Eerlijk toegevend: het lukte me niet. Mijn conclusie was dat ik heerlijk tegen mijzelf aan het zeilen was en niet tegen de rest. Stom, maar gelukkig nog een start. De boot liep na een tip van een ervaren solozeiler als een speer, daar was niets mis mee. Ik ging er heel wat voorbij maar die zaten ook aan de verkeerde kant van het meer. Resultaat 25e.

Dan was er de welverdiende rust van een hele avond met lekker eten en drinken en vroeg naar bed. De volgende dag zouden er vier races gevaren worden en nog kansen genoeg om mijn streven te behalen. En zowaar het ging als een speer, alles klopte en kwam met de in de Soloklasse bekende Engelse zeilers en een paar Nederlanders als nummer 16 over de streep. Veel complimenten van de andere zeilers en natuurlijk een heerlijk gevoel. Ik kan best wel zeilen. Nu vasthouden dacht ik: ‘kop uit’ en zeilen.

Weer kwam ik bedrogen uit, de anderen zeilen ook heel snel. De 34e plaats moest ik het mee doen. Opvallend was dat bij elke wedstrijd het hele veld dicht bij elkaar lag. Tussen de eerste en laatste boot die over de finish ging zat gemiddeld zeven minuten. Er was geen sprake van enorme uitschieters die ver voor of ver achter lagen, kortom een hechte groep zeilers met veel strijd om elke plaats.

Nog twee keer heb ik de kick gehad om lekker voorin te mogen varen, maar de einduitslag voor mij is een 25e plaats. Volgend jaar weer een kans en in de tussentijd zien dat ik ook eens een trainer achter mij krijg die alle ins en outs van de Solo kent en die mij op mijn fouten wijst. Je bent tenslotte nooit te oud om iets bij te leren.

Het hele evenement was super goed georganiseerd met strakke wedstrijden en veel gezelligheid op de wal. WV Aalsmeer weet wat gastvrijheid is en hoe je zeilers kan vertroetelen. Heerlijke maaltijd op vrijdag, een fantastische BBQ op zaterdag en lekkere hapjes bij de prijsuitreiking.

Ik heb enorm genoten en verlang nu al naar een volgend Solo evenement, wat mij helaas dit jaar niet meer gaat lukken.

Karel

Solo 491

 

Click hier voor foto’s van Chris Kasdorp (downloadbaar in hoge resolutie)

Click hier voor foto’s op de site van stichting WZW

Click hier voor verslag op website Watersportverbond

Click hier voor een knipsel uit De Nieuwe Meerbode.

Eindstand ONK 2010 

[eventresult=130]