De Jaap Atema prijs

By 6 februari 2015juni 5th, 2018Nieuws

Hebben jullie dat ook ?

Zo ’s ochtends kijk je toch eerst naar de lucht en de bomen, de toppen van de bomen.  Wat voor weer is het, hoe is de wind? In ieder geval op een wedstrijddag. Natuurlijk, je hebt al eerder op je sites gekeken – Windguru, Windfinder- hoe de vlag er bij zal hangen. Dat wedstrijdzeilen houdt je op die manier lekker in de greep. Zeil, roer, box met gereedschap, nog wat onderdelen. Boot klaar? Die ene schroef draai ik wel even aan wanneer ik naar de start vaar. De avond tevoren kleding, eten, drinken, kompas en zo klaar leggen. Banenkaart van het vorige toernooi ? Info op de site, wedstrijdreglement? Ruim twintig boten aan de start, dat is mooi. Kijken, wie doen er mee? Dan wil ik toch wel bij de eerste zo en zoveel varen….Langzaam maar zeker ga je de mentale tunnel in naar het weekendje wedstrijdzeilen.

Onderweg weer kijken naar de lucht, de bomen, het water. Je voelt al wat spanning in je lijf.  En dan bij het water, op de club. Hannesen met auto, trailer en boot. Zo, een goed plekkie. De vertrouwde early birds lopen rond.  Hee, hoe is het? Plezierige herkenning, hand, zoen, even bijpraten. Heb je al gehoord dat? Die nieuwe zeiler da’s een goeie! Aardige kerel ook. Hier en daar vang je op : Tja, ik ben wat geblesseerd.  Of: Ik heb m’n verkeerde zeil meegenomen.  Of: Krijg m’n boot níet aan de praat, maar ik ga het wel proberen. Omstandigheden en excuses voor het oprapen. OK, die houden we dus in de gaten. Zo heeft ieder z’n routine en rituelen naar de wedstrijd toe. Hartelijke begroeting op het water van de zeilers die je op de wal nog niet had ontmoet. Wedstrijdwater verkennen. Een paar cijfers op je kompas proberen te onthouden.  Check zus, check zo. Horloge in de gaten houden. Hoe voelt de boot? Hier en daar aan een lijn trekken. Soms toch gewoon weer wat losser. Verdomme, wier in m’n roer! Vijfminutensein, starthorloge instellen. Of geven ze hier ook een sein op zes minuten ?! Spanning stijgt.  De wind is nu toch echt weer anders dan bij de starts van de vorige twee klassen. Toch bij de pin starten? Vierminutensein. Hee joh, ga es omhoog! Start. Los !Hoe lig ik?

Hebben jullie dat ook? Ook zo ongeveer? Dat hebben jullie toch ook ?! Ik vind het heerlijk, genieten! Goeie club mensen, lekker bootje, mooie wedstrijdkalender. En dan op je eigen club natuurlijk de gezelligheid daar, de avondwedstrijden, de bar, je makkers. Want daar begint het natuurlijk, op de eigen club. Daar loop je een keer op tegen (een) enthousiaste solozeiler(s) die je over de drempel trekken.  Gerard Post en Pieter Kasteleijn boden mij aan eens in hun boot te varen. Zo begint het.  Dat is heel belangrijk voor de groei van de soloklasse. Mijn boodschap is: Wees op jouw beurt een promotor van de Soloklasse. Al was het alleen maar door mee te varen.  

Maar ook leuk en belangrijk is meedoen, meedenken, meebeslissen in je eigen regio, op je eigen plas of eens in het bestuur van de NSO.

Na vier jaar in het bestuur gaat er een prima bestuur weer door. Ik wens jullie graag veel succes !En de geste van de wisselprijs op mijn naam vind ik teveel eer, maar stiekem natuurlijk ook heel leuk. Ik bestem die prijs graag voor de hoogst genoteerde nieuwe zeiler in het jaarklassement. Tot binnenkort !

Jaap Atema, Ameland, 29 mei 2015.