Gerard wint Wijnmaand 2008 Update

By 10 juni 2008juni 5th, 2018Nieuws

Update: volledige uitslag en foto’s gemaakt door Henk Jongejans toegevoegd.Zaterdag 4 oktober denderde de stoet Solozeilers richting Uitgeest. Bij aankomst voor de zinderende wedstrijden op het prachtige Alkmaardermeer werd ik opgehouden door wachtrij van Efsixen voor de boothelling. Met wat voorzichtig manouevreren reed ik langs de stoet en zag dat Gerard aanwezig was met “nieuw gezicht” Hans Arends die ook in een Bergner voer. De wind bleek al aardig op kracht te zijn gekomen; naar mijn mening een straffe 3, maar volgens het KNMI rond de 5 Beaufort. Eenstemeer een bewijs dat het menselijk oog vaak nauwkeuriger is dan de duurste meetapparatuur lijkt mij.
Uiteindelijk werd de groep uitgebreid met Gilles, Sijbrand, Elaine en Johan Geenen. Het schitterende zeilweer bleek maar een select aantal solozeilers overgehaald te hebben om naar de ultieme zeilplas af te reizen.

Uiteindelijk was ik wat laat weg voor de start die in de Woude was geplaatst. Voor de niet Alkmaarzeilers: elke uithoek van het meer heeft een eigen naam en de Woude ligt het verst van de haven af. Daarom was ik een beetje bezorgd om de start te halen maar uiteindelijk lukte dat. Ook Johan slaagde in zijn opzet om een minuut te laat te arriveren en met een messcherpe comeback weer aan te sluiten bij de groep. Tijdens de eerste wedstrijd bleek dat Gerard en Gilles de sterkste zeilers waren. Ze namen al snel afstand van ons terwijl Hans irritant vaak bakboord riep bij mij, waardoor ik flink wat extra klappen moest maken. Het bleek overigens dat dit iets te maken had met het feit dat ik hem had gezegd dat het geen weer voor watjes was toen hij zijn beklag deed over de kou op het water. Gedurende de wedstrijd voer Sijbrand zich overigens nog los van de rest en kon ik met wat gepriegel plaatsnemen op de vierde plek met daarachter Hans, Elaine en Johan.

Direct terug naar de start van de tweede wedstrijd waar bleek dat de wind langzaam aan het aanwakkeren was. Opnieuw bleek dat Gerard de snelste. Hij ging er rap vandoor. Gilles volgde nu iets minder overtuigend en werd af en toe bedreigd door Sijbrand die zijn kilo’s aan medogenloze brute kracht, zoals hij dat zelf noemt, in de strijd kon gooien. Het bleek genoeg voor een derde plek. Geheel onverwacht kon ik weer tussen de groep doorvaren en een vierde plek in beslag nemen. Ditmaal was Elaine 5, Johan 6 en Hans 7.

Voordat ik dit keer naar de start terugvoer kon ik even aankloppen bij de boot van mijn ouders. Ook om een kompas af te geven dat uit mijn boot was gebroken. Vader Henk had nog een paar foto’s genomen tussen de wedstrijden in en erna. De soep met ballen, die was beloofd op het forum, was overigens aanwezig. Helaas was hiervoor te kort tijd tussen de wedstrijden. Overigens kon er natuurlijk ook niet zo makkelijk een pauze ingelast worden gezien de temperatuur. Later dan alle anderen voer ik voor de wind terug naar de start. Al snel bleek dat de wind enorm aan het aanwakkeren was want ik kon niet behoorlijk plat voor de wind varen en ben voorzichtig gaan afkruisen.

Voor de start van de derde wedstrijd zag ik Gilles twee keer omslaan. Vermoedelijk deed hij dat omdat hij wel eens gehoord had dat een een watervlies op je huid (haaienhuid) je sneller maakt en dacht hij dat dit ook gold boven water. Dat dit niet werkte was voor mij al duidelijk toen Hans zijn voorbeeld niet volgde. Gezien de reputatie van Hans had hij dit vast ooit al eens geprobeerd en geconstateerd dat je beter gewoon te weinig kleren kon aantrekken (zie eerder commentaar over kou). Ik had het daarentegen geen moment koud en zal dus vermoedelijk ook nooit een evenement winnen. Jammer maar helaas.

Na een kort uitstel van de start omdat de startvlag kapot was gegaan werden we weggeschoten. Elaine was toen al afgehaakt en zat achter een kop warme chocomelk. Tijdens het eerste rak had ik ook nog plannen om af te haken maar aangezien de wind iets leek af te nemen voer ik toch maar door. Wel rondde ik als laatste de bovenboei, was Gerard opnieuw los en had Sijbrand de tweede plaats in handen. Voor de wind sloeg Gilles om op de derde plaats. Een meter of 100 voor de onderboei ging ik ook om maar kreeg de boot snel recht in tegenstelling tot Gilles die afhaakte en terugvoer naar de haven. De kaarten leken geschud met Gerard, Sijbrand, Johan, Hans en ik in die volgorde. De afstanden waren al iets te groot tussen elke zeiler om snel dicht te varen. Gelukkig sloeg Hans nog om, of, beter gezegd, “tot mijn spijt, maar niet geheel ongelegen, sloeg Hans nog om” waardoor de laatste rakken nog interessant konden worden. Uiteindelijk haalde ik Hans nog in en finishte iedereen verder in de eerdergenoemde volgorde.

Vanwege de windverwachting die nacht mochten we de Solo’s in de loods zetten. Een aanbod dat we natuurlijk graag accepteerden.

zondag 5 oktober

Op zondag werd er vooral gewacht vanwege de gierende wind. Het hielp ook al niet dat de regen niet ophield. Uiteindelijk gingen er nog twee vrijheden naar buiten voor een test; maar dat er niet gevaren zou worden was toen al duidelijk. Een super zeilevenement; zonder twijfel het meest uitdagende van dit zeiljaar. Tot op Houtskool !

Pieter Jelle Jongejans / 553

Uitslag Wijnmaandevenement 2008:
[eventresult=72]

Foto’s gemaakt door Henk Jongejans: