Google Ads op de Soloklasse website?

By 25 mei 2018juni 5th, 2018Nieuws

De website van de Nederlandse Soloklasse Organisatie is een grote bron van informatie voor Solozeilers. Helaas moet het bestuur constateren dat veel Solisten daardoor niet meer de moeite nemen om lid te worden of blijven van de NSO. Daarnaast is het ook elk jaar weer teleurstellend dat er veel moeite gestopt moet worden in het collecteren van de contributies. Soms moeten leden tot 3 maal toe herinnerd worden. Regelmatig komt dan ook de vraag op of de toegang tot (delen van) de website niet beperkt moet worden tot alleen leden en dan nog alleen die leden die hun contributie betaald hebben.

Afgezien van de organisatorische en technische inspanningen die dat gaat vergen, en het feit dat eigenlijk te treurig voor woorden is dat je om een paar centen dergelijke acties zou moeten uitvoeren, is er nog een ander belangrijk bezwaar: de website is het uithangbord van de NSO en een uitermate belangrijk middel om nieuwe Solozeilers te werven. Je wil mensen die overwegen een Solo te gaan zeilen een volledig plaatje geven en laten zien hoe actief de Soloklasse is.

Hoe dit dilemma op te lossen? Webmaster Dave had een goed idee: waarom laten we niet via Google Sense automatisch advertenties op de website zetten? Bezoekers die zich aanmelden zien de advertenties niet, bezoekers die zich niet aanmelden zien ze wel. Het aanmelden is een mechanisme wat al bestaat voor het kunnen plaatsen van postings op het forum of advertentie op de markt pagina. Er is dus geen ontwikkelig nodig en leden zijn er al bekend mee. Omdat momenteel een ieder zich gratis kan aanmelden, zou er nog wel een uitbreiding nodig zijn: de advertenties alleen onzichtbaar voor bezoekers die zich aanmelden én hun conributie betaald hebben. Zo snijdt het mes aan twee kanten: de website blijft volledig beschikbaar in haar wervingsfunctie en tegelijkertijd kan er van bezoeken van niet-leden toch inkomsten gegenereerd worden om de NSO te financieren.

Een aantal maanden geleden zijn we begonnen met testen. Zo zien bezoekers die zich niet aanmelden nu advertenties in de linker kolom, op de homepage, en bij het lezen van het forum. In een paar maanden tijd is er nu een kleine 40 dollar verdiend. Geen vetpot, maar zolang het de webmasters maar niet te veel werk kost is het mooi meegenomen. Daarnaast is het nu qua bezoekers aantallen een rustige periode. Het is dan ook grappig te zien dat met de discussie over carbon masten op het forum de inkomsten een stijgende lijn lieten zien.

De test kan dan ook als geslaagd beschouwd worden. Een volgende stap zou dan kunnen zijn het filter te verfijnen naar bezoekers die zich aangemeld hebben én contributie betaald hebben. Daarnaast is het bijvoorbeeld mogelijk een nieuwe ‘links’ pagina te introduceren waarop links naar interessante sites weergegeven kunnen worden én natuurlijk de Google Ads. Er zijn ongetwijfeld nog wel andere mogelijkheden, wellicht een leuk discussie item voor de ALV?

Voor degenen die de advertenties helemaal nog niet gezien hebben: click linksboven onder ja naam op ‘afmelden’en druk daarna op F5. Als het goed is zie je nu de advertnties verschijnen. Als je je vervolgens weer aanmeldt zullen ze weer verdwijnen.