Hemelvaart 2017 Twee vliegen in één klap

By 25 mei 2018juni 5th, 2018Nieuws

Vijftien Solisten waren naar Sneek gekomen om met elkaar de strijd aan te gaan. De donderdag en de vrijdag werden vooral gekenmerkt door weinig wind maar met wel aangename temperatuur. De licht weer specialisten kwamen dan ook volledig aan hun trekken wat te zien was in de uitslagen van de eerste drie races. Anton Kok had de leiding gevolgd Jan Arends en Anja Koldewijn. Op de vrijdag avond was er een heerlijke BBQ geregeld door de regio Sneek waar bijna iedereen aan deelnam. Tijdens de BBQ werden uiteraard de verhalen van de dag doorgenomen en had iedereen een excuus waarom ze Anton niet konden bij houden. Nadat marktkoopman Roel den Herder de laatste worstjes had gesleten ging iedereen naar zijn/haar slaapplaats toe om de volgende dag weer fris aan de start te verschijnen.


Al vroeg in de ochtend werd duidelijk dat de zaterdag geheel anders zou worden dan de twee dagen ervoor. Zon en warmte bleven maar de wind was gedraaid en nam behoorlijk toe tot windkracht 4 met vlagen naar 5. Reggie Feltkamp wist beide races die dag op zijn naam te schrijven gevolgd door (all weather specialist) Anton Kok. Maar of je nu goed of slecht gevaren had iedereen was van mening dat deze zeildag een unicum was, wind, zon en warm. Dat maken we helaas niet vaak mee.
De zondag was eigenlijk niet heel anders dan de zaterdag. De wind was ietsjes minder als de dag ervoor maar er moest nog steeds hard gewerkt worden. Zowel Reggie Feltkamp als Anton Kok hadden kansen op de eindoverwinning. Reggie ging er als een speer vandoor bij de start en heeft niemand meer gezien. Anton kon wat punten laten vallen maar niet te veel. Bij de eerste boei moest hij 4 andere Solo zeilers voor zich dulden waardoor hij een inhaalrace moest ontketenen om de eerste plek in de eindrangschikking veilig te stellen. Dat lukt uiteindelijk zodat hij toch de beker kon gaan ophalen.

Helaas is de schrijver van dit verhaal niet in Loosdrecht geweest maar ook in Loosdrecht werd fel gestreden.  De Hemelvaartwedstrijd  van het Witte Huis stond daar op het programma en zeven lokale Solisten gingen daar met elkaar de strijd aan. Het was leuk om te zien dat Jaap Atema en Pieter Kasteleijn weer van de partij waren na enige tijd van afwezigheid i.v.m. blessures. De overwinning ging uiteindelijk naar Saskia Arnold. Deze zeer getalenteerde dame vaart pas één jaar Solo en weet nu al de hele Loosdrechtse Solo groep naar huis te varen.  

Of je nu in Sneek was of in Loosdrecht dat maakt niet uit. Het was een weekend om in te lijsten en in een kluis op te bergen. Want dit maken we maar één keer in de vijf jaar mee.

Voor de uitslagen verwijs ik iedereen naar de sites van de organiserende verenigingen

Marc Dieben