Het eerste wedstrijdverslag van het seizoen van Marc Dieben: Clinic en voorjaarswedstrijden Giesbeek

By 25 mei 2018juni 5th, 2018Nieuws

Afgelopen weekend was het startschot van het seizoen voor de Solo’s in Giesbeek. Zaterdag was er door de regio oost een training georganiseerd en zondag kon het geleerde in de praktijk worden gebracht tijdens de voorjaars wedstrijden.

�

Voor mister Solo (Jan Arends) was de week voorafgaande aan het weekend al een hele drukke week. Iedereen kwam natuurlijk op het laatste moment even langs met de vraag of dit of dat aan hun boot veranderd kon worden. En niet geheel onbelangrijk de 555 was nog niet klaar en die moest absoluut het water in voor de eerste tests. Waarom heeft deze boot een speciale vermelding nodig zult u zich afvragen. Nou, Jan heeft een gaatje gevonden in de klasseregels waardoor het toegestaan is de neus enigszins concaaf te maken. Jan zou Jan niet zijn als hij niet op zijn minst wilde onderzoeken of dit ook voordelen met zich mee zou brengen. Dus alles werd in het werk gezet om de boot voor zaterdag klaar te hebben. Hoewel er in de ochtend nog flink aan de boot gesleuteld moest worden,� was hij net op tijd klaar voor de training.

�

De training van zaterdag stond vooral in het teken van het herkennen van vlagen (een veel voorkomend fenomeen in Giesbeek) en hoe er mee om te gaan. Onze gelegenheidstrainer Sietse Jan Sietsema had aan twee blikken op de plas genoeg om ons te vertellen hoe de wind zich op het water zich zou gedragen. Na een klein uurtje theorie gingen zo’n 10 boten het water op en werd het geleerde in praktijk gebracht. Met een korte baan en enige “haas” startjes probeerde iedereen� de opgedane kennis met meer en minder succes in praktijk te brengen. Wat opviel was dat Sietse Jan het inderdaad goed gezien had en de theorie strookte met de praktijk.� In de pauze werden nog wat geschillen besproken over situaties bij de boei, wat heel verhelderend werkte voor onze voorzitter Norbert. Na de pauze hebben we nog enkele starts geoefend en getraind op de vlagen. Kortom het was een prachtige leerzame dag die het niveau van Solozeilers in Giesbeek weer op een hoger niveau heeft gebracht.

�

Op zondag werden er de voorjaarswedstrijden gevaren. De ochtend begon met wat rumoer over het al dan niet gebruiken van de Speedpuck en zoals het hoort, werd het geschil in den minne opgelost en kon iedereen het water op. De wind was iets gedraaid ten opzichte van de dag ervoor maar de theorie van Sietse Jan kon nog steeds goed in praktijk worden gebracht. Helaas was Dick van der Zee de enige “buitenstaander” die de moeite had genomen om naar Giesbeek af te reizen; dank daarvoor. Wij hopen dat er lopende het seizoen meer mensen de moeite gaan nemen om naar Giesbeek te komen. Voor de schrijver van dit verhaal was het een extra leuke dag. Ikzelf moest de hele dag strijd leveren tegen de drie ingeschreven dames Saskia Bak, Anja Koldewijn en Kirsten Kelderman. Regelmatig zat ik in een soort sandwich tussen de boten van de dames in, wat voor mij weer een geheel nieuwe ervaring was.

�De strijd voorin werd vooral gevoerd door Jan, Norbert, Mathijs, Peter en Roel. Waar was Anton dan zult u zich afvragen? De klasse van Anton was natuurlijk wederom overweldigend. Met vier eerste plaatsen was Anton alweer de allerbeste van het veld. Wij vragen ons op Giesbeek� inmiddels dan ook niet meer af wie er zal winnen maar wie wordt er tweede achter Anton. De man heeft een neusje voor elk zuchtje wind hoe klein dat ook is. Als iemand in Arnhem een scheet laat, dan weet Anton daarvan de profiteren op de Rhederlaag plas. Hij heeft er een neusje voor. Dat neusje heeft Jan dus nu ook. Sterker nog: hij heeft er twee. Welke van die twee hem naar de tweede plek heeft gebracht, is jammer genoeg niet te zeggen. Maar het is wel duidelijk dat het nieuwe neusje van de boot er op zijn minst niet langzamer op is geworden.

�Rond een uur of vier werden de boten weer opgeborgen en werd er in het clubhuis nog gezellig na geborreld. Voor de volledige uitslag verwijs ik naar de site van WSV Giesbeek. http://giesbeek-ftp.e-captain.nl/wedstrijd_aanmelding/Uitslagen/Uitslagen%20Voorjaarswedstrijden%202016.html

�

�

Op 16 en 17 april worden de Openingswedstrijden gevaren op Giesbeek. Deze tellen mee voor de felbegeerde jaarprijs dus schrijf nu in. Heb je een slaapplek nodig? Stuur een mailtje naar marc@serverinhuis.nl dan gaan we dat proberen te regelen. Inschrijven doe je via http://giesbeek-ftp.e-captain.nl/wedstrijd_aanmelding/aanmeld_form.php?user=&action=insert&wedstrijd_id=87

�

Wij hopen veel Solisten uit het land te mogen begroeten.

�

�

Met vriendelijke groet,

�

�

Marc Dieben

�

�