THE WINNER TAKES IT ALL?

Dat zullen we nog wel eens zien!

De groei van de Solo klasse is zonder meer spectaculair te noemen. Sneek is er een mooi voorbeeld van. De jarenlange inspanningen van Arnold betalen inmiddels royaal uit. Een prachtige groep enthousiaste Solisten, divers ook met jonge en oude(re) mannen en vrouwen. Vrijwel elke week melden zich nieuwe potentiële Solo zeilers. Bij de KWS hoort de klasse er helemaal bij. Een min of meer “koninklijk” besluit, waardoor er regelmatige trainingen en onderlinge wedstrijden georganiseerd worden. Het niveau van de Sneeker zeilers zal ongetwijfeld hoger zijn geworden. We gaan het zien in de uitslagen van het komende ONK dat niet voor niets in Sneek wordt gehouden.

Maar zijn er meer verrassingen te verwachten? In de Solo bolwerken Giesbeek, Loosdrecht, Biddinghuizen en de Braassem wordt niet stilgezeten. Door de Covid narigheid zijn we elkaar wat uit het oog verloren. Het is moeilijk in te schatten hoe iedereen er sportief voor staat. Hoe leuk is het om daar bij het komende ONK achter te komen? Natuurlijk, Pim is de te kloppen man. Die heeft écht wel veel trainingsuren gemaakt, maar uitdagers die ook kampioen kunnen worden zijn er zeker. Ik noem geen namen, evenmin van de outsiders die in het eigen bolwerk de sterren van de hemel varen. Hopelijk is de spanning straks tot de laatste wedstrijd om te snijden. Niet alleen voor de top van het klassement, maar ook voor de strijd om de kleine kampioenschappen die altijd tijdens een groot evenement  gestreden worden. Je kan ook trots worden als je eindigt als beste van je eigen vereniging, of als beste van de oude of de jonge garde. Beste nieuwkomer is eveneens top. Kortom, zoveel kansen om je winnaar te voelen.

Laat ik eens wat meer beschouwend naar de klasse kijken. Naast de numerieke groei zijn er ontwikkelingen dicht bij huis die de Solo steviger op de wedstrijdkaart zullen zetten.  Molenaar is goede zeilen gaan maken en er is weer een nieuwe Jan Arends op het water gekomen. Het actieve Solo Sailing Center in Harderwijk heeft veel Winder boten geïmporteerd én verkocht. De vraag naar Solo’s is nog steeds groter dan het aanbod, maar het tij zal keren. Beschikbare en betaalbare boten zijn nodig om de instroom van vaak jonge leden te bespoedigen. Daarmee zou de NSO in de nabije toekomst wel eens het verschil kunnen gaan maken met de NSCA. Wist je dat bij de recente Nationals in Mounts Bay ruim 2/3 van de deelnemers tussen 50 en 70 jaar oud waren? Bij elkaar zo’n 2500 jaar zeilervaring, dat wel. En natuurlijk gezellige lui waarmee het goed bierdrinken is. Maar met de mooie flow waar onze klasse-organisatie nu in zit, is een Nederlandse winnaar van de Nationscup een reëel vooruitzicht geworden.

“The winner takes it all” moeten we m.i. niet te letterlijk nemen. Als je kampioen wordt ga je uiteraard uit je dak. Met wat we vandaag in de klasse meemaken, met zoveel nieuwe gezichten, in ambitieuze regio’s, met meer topzeilers die het normaal vinden om hun kennis en ervaring te delen. En niet te vergeten de gezelligheid onderling……..Dan mogen we ons toch allemaal winnaar voelen?

Ik waag me niet aan een voorspelling wie Nederlands Solo kampioen wordt. Ik kijk wel uit naar het top evenement dat de KWS zal organiseren. Genieten van een groot veld, prachtig water, spannende races en ontspannende socials. Eindelijk weer.

“WE ALL TAKE IT ALL”!

Roel 663.