Jacques wint VoorBraassem nu met verslag Claar

By 25 mei 2018juni 5th, 2018Nieuws

In het weekend 16 en 17 mei werd de VoorBraassem verzeild. Stevige wind dit jaar met een dikke 16 knopen. Na dag 1 (3 wedstrijden) stond Gilles fier aan kop maar hij heeft het niet kunnen volhouden. Uiteindelijk werd Jacques 1, Gilles 2, Claar 3, Marleen 4 en Jaap 5. Hieronder een verslag van Claar en de volledige uitslag.

VoorBraassem 16-17 mei 2009, door Claar van der Does:

Na in Loosdrecht en Heeg met vrij licht weer gevaren te hebben, was het dan eindelijk zover: wind! Met een windje 5 moest er hard gewerkt worden om de boot vlak en over de golven te krijgen. Marleen wacht nog op haar nieuwe boot, maar dat ook een nieuw zeil wonderen kan doen, liet zij in de eerste wedstrijd zien. Als enige kon ze Gilles en Jacques bijhouden. Vorig jaar was het nog spoorzoeken naar de zwarte vlaggen op de boeien, dit jaar waren ze gelukkig weer geel en oranje, en van ver zichtbaar. Toch zagen Pieter Jelle en Jacques kans om de eerste boei te missen, zodat ze een flink eind terug moesten. Jacques wist met zijn snelheid de schade nog te beperken: Gilles 1, Marleen 2, Jacques 3.
De tweede en derde wedstrijd op zaterdag zijn een waar gevecht tussen Gilles en Jacques. Het zat er eind van het vorig seizoen al aan te komen, maar nu bewijst Gilles het toch echt. Niet alleen krijgt hij de 544 goed aan de praat, ook tactisch vaart hij slim. Gevolg, Jacques wint de 2e race, Gilles de 3e en Gilles staat 1 na de eerste dag. Marleen houdt ook de 2e race de gang erin en eindigt op de 3e plaats, terwijl Pieter Jelle de 3e race laat zien dat hij hard kan gaan met wind.

’s Avonds sluiten nog een aantal Solo zeilers die overdag andere verplichtingen hadden zich aan om samen te eten. Vervolgens wordt de groep 2 uur ondergedompeld in de regels van het wedstrijdzeilen door international judge Jan Willem van Weezenbeek. Zelf kon ik er helaas niet bijzijn, maar naar ik begrepen heb was het leuk en uiterst leerzaam en heeft de rode boot het voortaan altijd gedaan. Hmmmm.

Gelukkig viel dat laatste zondag mee. De wind was iets afgenomen tot 4 beaufort en de eerste wedstrijd was het erg spannend tussen Gilles, Gerard en mij. Bij de laatste bovenwindse boei wist Gilles de andere twee er knap uit te knijpen. Gilles leek ongrijpbaar, maar in het laatste halvewindse rak kwam Jacques zo hard aanspuiten, dat Gilles niets anders kon doen dan loeven om te verdedigen. En als er twee vechten om één been… Tot overmaat van ramp kreeg Jacques ook nog eens een vlaag meer dan Gilles. Gevolg: ik 1, Jacques 2, Gilles 3.
Tegen de verwachtingen van Windguru in nam de wind daarna toe en werd het weer lekker buiig, zodat iedereen dekans kreeg om aan zijn zwaar weer techniek te werken. Bij mij hielp dat, dus gesterkt door de uitslag van de 1e race ging ik de 2e race bij de eerste bovenboei weer aan kop. De pret was echter van korte duur, omdat ik even vergeten was dat er intussen een andere baan was. Gerard ging ouderwets hard en lag bij de laatste bovenboei een flink eind voor. Maar Jacques ging halve- en voordewind weer onnavolgbaar hard en won uiteindelijk. Er was een fotofinish voor nodig, dat wel. Ik kon zelf nog terugkomen naar de 3e plaats.
Tijdens de lunch werd er flink gerekend. Jacques stond inmiddels 1ste (met aftrek: 2×1, 2×2), Gilles 2e (2×1, 1×2, 1×3). Maar alles was nog mogelijk, de laatste wedstrijd moesten de heren het uitvechten. En daar kwam ook werkelijk niemand meer tussen. Alsof ze een vierkante meter meer zeil hadden spoten ze al snel met zijn tweeën voor de rest van het veld uit. Na een spannend gevecht trekt Jaques uiteindelijk aan het langste eind. Zo zie je maar, de ervaring wint het uiteindelijk van het jonge talent. Nog wel, maar hoe lang nog? Bert heeft de laatste race overigens ook de motor gevonden wat resulteert in een mooie 3e plek.

Al met al was het een mooi en leerzaam zeilweekend. De Braassem heeft duidelijk geluistert naar de wensen van de soloklasse. Goede banen met voldoende lange rakken en zichtbare boeien. OK, de prijzen zouden nog wat feestelijker kunnen, maar er moet iets te verbeteren overblijven.
Er waren wat minder boten dan gehoopt, dat wel. Maar in Giesbeek waren ook maar liefst 14 solo’s aan de start (Jan, gefeliciteerd met je mooie overwinning daar). Dus: als we de volgende keer met zijn allen op één plas gaan varen, hebben we weer een mooie veld bij elkaar!

Claar.

Uitslag VoorBraassem 2009:
[eventresult=89]