Aanstaande vrijdag start het ONK in Veere. Dat dit evenement nu al historisch te noemen is hebben we al eerder gemeld. Met het grootste aantal deelnemers sinds 2005 (verder kon ik niet terugkijken) en ook nog eens 6 nationaliteiten kunnen we het ONK nu al tot een succes uitroepen. Maar wie gaat er met de titel vandoor?

Als we de jaarprijs ranking moeten volgen dan staat Michiel de Boer er het beste voor op de voet gevolgd door Roel den Herder. Maar zijn zij ook favoriet? Dat beide goede Solozeilers zijn kan niet ontkend worden. Zeker Michiel heeft een stormachtige ontwikkeling meegemaakt dit jaar. Was hij vorig jaar nog een “backbencher”, dit seizoen zien we hem continu voor in het veld. Van Roel den Herder weten we dat hij goed overweg kan met zijn Solo. Maar zijn beide ook winnaars? Aankomend ONK kunnen ze bewijzen dat ze dat zijn.

Zijn Roel en Michiel de enige twee kanshebbers? Nee, zeker niet. Armand de La Rie is weliswaar niet de jongste meer maar heeft meer dan eens bewezen dat hij wel een echte winnaar is. Tijdens het Vrijbuiterweekend en de Braassem Summer regatta liet hij maar weer eens zien dat ervaring telt in de Soloklasse. Arnd Wolvetang is wat mij betreft ook een van de grote kanshebbers. Dit gezegd hebbende moet hij wel in staat zijn om uit de protest kamer proberen weg te blijven. Maar dat hij snel is in de Solo mag bekend zijn. Hans Deutz liet tijdens de Nations Cup in Carnac zien dat hij daar de beste Nederlander was. Ik heb Hans de laatste weken een beetje gevolgd en weet dat hij veel tijd op het water heeft doorgebracht als voorbereiding op het ONK. En de dames dan? Zal menig lezer van deze preview zich afvragen. Niet meer dan terecht. Zeker met de weersvoorspelling zoals die er nu uitziet (7-15kts) mogen we de dames zeker niet vergeten. Marleen Gaillard en Saskia Arnold mogen we bij deze windsterkte zeker tot grote prestaties in staat achten. Claar van de Does is lang geblesseerd geweest maar liet tijdens de Braassem Summer regatta met een 3de plek zien dat ze weer helemaal terug is. En de Friesen dan? Deze groeiregio heeft dit jaar hard getraind en dat is te merken. Gert-Henk Bakker, Henk Scholte, Arnold Jippes en natuurlijk Paul Dijkstra zijn de troeven uit Sneek. Zeker de laatste uit dit rijtje mogen we tot de absolute kanshebbers rekenen. Met een 3de plaats op het WK Musto en de eindoverwinning in de Sneekweek is hij voor mij de absolute favoriet. Ik wil daarbij wel de kanttekening plaatsen dat onze noorderlingen wel nog moeten laten zien dat ze ook bij weinig wind goed uit de voeten kunnen met de Solo. Naast de grote groep Nederlanders kanshebbers zijn er natuurlijk ook Engelsen en een Portugees die de titel kunnen pakken. Andy Tunnicliffe heeft als eens de titel mee naar de overkant genomen en Kevan Gibb dicht ik ook kansen toe. Helemaal speciaal is dat we dit jaar een Portugees op ons ONK mogen verwelkomen. Dankzij Ted Bakker (heeft alles geregeld), en Peter Jansen (stelt een boot beschikbaar) komt Joao Rodrigues naar Veere. Tijdens de Nations Cup in Carnac veraste deze sympathieke jonge man met een schitterde 8ste plaats in het eindklassement.

Kortom een hele rij met kanshebbers dus, een stuk vijftien dus en dan reken ik mijzelf niet eens mee. Huh? Hoezo reken jij jezelf tot een van de kanshebbers? Hoor ik menig een denken. Natuurlijk ben ik een van de 54 kanshebbers. Je gaat toch niet naar een wedstrijd met de gedachte dat je niet gaat winnen?

Tot in Veere

Marc Dieben