Koude Pasen! met een warm welkom in de Solo klasse.

By 4 februari 2013juni 5th, 2018Nieuws

 

foto.JPG (thumb)Het was een koude maar zeer geslaagde Easter regatta. Een select groepje solo zeilers heeft het aangedurfd om de kou te trotseren en de strijd met elkaar aan te gaan op het ijskoude water. Voor mij de eerste wedstrijd en de aller eerste vaaruren in de Solo 500. Door het koude voorjaar wel willen zeilen, maar het niet kunnen doen.

 

Zaterdag

De dag begon met het palaver en het ijs vrij maken van de haven bij de KWVL. Vervolgens heeft iedereen zijn warmste pak aangedaan en is op weg gegaan naar het startschip. Voor mij de enige kans om kort te wennen aan de boot, terwijl de andere geroutineerd naar het startgebied  varen en bereiden zich voor op de wedstrijd.

Vlak voor de startprocedure begint vaar ik nog even een stukje aan de wind, schoot aan, neerhouder erbij, hangen en opeens KNAL. Daar ging de voorstag…..#$%#$%#%#%  denk je dan. Gelukkig kreeg ik van de dames Kamminga in de sloep een sleepje terug over de hele plas naar de KWVL. Heeel erg bedankt!! Vervolgens heb ik bij een watersportwinkel iets verderop een nieuwe stag laten maken. Hierdoor kon ik de tweede pot gelukkig wel van start!

In de tussentijd hadden de andere deelnemers wel een mooie eerste wedstrijd gevaren. Gewonnen werd er door Reggie Feltkamp, tweede werd Gilles de Combe en derde Mike Kamminga. Na de lunch en vooral opwarmen op de kant bij de open haard gingen we het water op voor de tweede wedstrijd. Deze pot ging Gilles de Combe als eerste over de finish. Zelf werd ik 9e en laatste. Kortom voor mij geen succesvolle eerste dag in de solo.

Zondag 1e paasdag 

De dag begon weer met ijs in de haven,  gelukkig al iets minder dan de eerste dag. Gezien de weersverwachting  en de planning om 3 wedstrijden te varen zonder pauze, werd dit met afstand de koudste dag van het evenement. Deze dag werd gekenmerkt door de vele windshifts waar Jack Kamminga en Reggie Feltkamp in de vijfde wedstrijd samen optimaal gebruik van maakten. Halverwege het eerste kruisrak gingen beiden overstag. Dit is niet geks zult u denken maar dit deden beide heren bijna zonder te sturen en bijna zonder koerswijziging. Met deze actie voeren ze de rest van het veld op grote afstand. Jack werd 1e en Reggie 2e. Na veel geploeter in de boot begon ik langzaam iets beter te varen maar toch het gevoel en de snelheid was er nog niet. Eigenlijk niet gek na twee dagen maar wel een beetje frustrerend. Aan het einde van de dag zag de top 3 in het klassement er als volgt uit: Gilles op 1, Mike en Jacques gedeeld op 2 en Reggie op 3 er vlak achter. De verschillen klein en de laatste dag heeft daardoor alle potentie om erg spannend te worden.

Maandag 2e paasdag

De dag begon met een heerlijk zonnetje en meer wind dan de eerste twee dagen. De eerste wedstrijd begon en voor het eerst had ik het idee dat de 500 begon te lopen. Na een goed kruisrak kwam ik achter Mike en Jacques als derde boven. Uiteindelijk werd Jacques 1e, Mike 2e, Reggie 3e, ik (Casper) 4e en Gilles 5e. Met als gevolg dat de strijd om de eerste plek weer open lag. 

De laatste wedstrijd ging van start en alles liep goed, zo goed dat ik als eerste om de bovenboei kwam, kort gevolgd door Norbert, Mike, Gilles en Reggie. Voor de wind ontstonden er geen verschillen. Het laatste kruisrak naar de finish zorgde voor de beslissing. Mike won deze race, Reggie werd 2e, ik 3e en Gilles 4e. Tevreden voer iedereen terug naar de wal om op te ruimen, om te kleden en heerlijk buiten, uit de wind en in de zon met een drankje in de hand de prijsuitreiking af te wachten. 

Samenvatten een koud maar perfect zeilweekend!

Casper van Mierlo, Solo 500

Hieronder de uitslag:

[eventresult=198]

foto.JPG