Marleen wint Easter 2010

By 4 juni 2010juni 5th, 2018Nieuws

 De spreekwoordelijk kop van het seizoen is er weer af en in de vorm van een ei mee naar huis genomen door Marleen. Zij wist de Easter Regatta op Loosdrecht met 4 eentjes in 7 wedstrijden op overtuigende wijze te winnen. Het aantal deelnemers was met 14 lager dan normaal omdat een aantal vaste waarden ontbrak, aan de andere kant vielen er bij de webmasters binnen 1 dag twee verslagen op de mat. Dat belooft wat voor de rest van het seizoen…


verslag door Ron Groenhart:
Marleen Gaillard geeft mannen het nakijken tijdens 54e Easter Regatta

Koude maar goede zeilomstandigheden: windkracht vier bij de internationale Paaswedstrijden bij Loosdrecht, traditioneel de openingsklassieker van het nieuwe zeilseizoen.

De deelname in de Soloklasse viel dit jaar licht tegen. Normaal komen er zo’n twintig Solo’s aan de start. Dit jaar stokte het aantal bij 14. Ander verschil is dat er dit jaar zeven in plaats van vijf wedstrijden werden gevaren. Het wordt een trend om meerdere korte wedstrijden te varen.

De eerste wedstrijd nam Marleen de leiding met daar achter Ron, gevolgd door Pieter-Jelle, Jaap Atema en Norbert Zonneveld. Ron raakte bij de eilanden de kluts kwijt en finishte ver in de achterhoede. De tweede wedstrijd bij windkracht drie nam Jan Arends brutaal de leiding en stond die ook niet meer af. Jan heeft deze winter aan z’n techniek gewerkt en finishte drie maal bij de eerste drie met een fraaie vierde plaats als eindklassering. Tegen het einde van de wedstrijd viel de wind als voorbode van een onweersbui helemaal weg waardoor het laatste rak nog wat positiewisselingen optraden.

De volgende dag wat meer wind uit voornamelijk zuidelijke richting. Atleet Pieter-Jelle had de inspanning van de vorige dag goed verwerkt en finishte met afgetekend als eerste. De vierde wedstrijd kwam Marleen met voorsprong bij de bovenboei aan maar ronde deze aan de verkeerd kant. Ron overwoog aan te roepen maar twijfelde nu zelf ook en wilde een tweede ‘Sven Kramer debacle voorkomen’. Ron profiteerde van deze misstap van Marleen. Achter hem wederom een goede klassering van Jan Arends. Jaap Atema zet tot dat moment een goede serie neer met een 4-3-4-3.

De laatste drie wedstrijden liet Marleen zien dat ze de sterkste is. Aan de wind is Marleen vooral bij wat meer wind nog wel ‘bij te sloffen’. Toch komt ze meestal als eerste bij de bovenboei aan omdat ze tactisch net iets slimmer dan de rest vaart. Je kunt zien dat ze veel zeilervaring heeft. Eenmaal voor de wind gaat het haar ook echt voor de wind en gaat met haar 66 kg ‘de turbo er op’ en bouwt ze haar marge uit.

De uitslag doet niet vermoeden dat de verschillen op het water klein zijn. Bert Vastenburg, Norbert Zonneveld, Michiel de Bruin, Pieter Kasteleijn en eenmaal Hans van Eijk streden voorin mee.

De laatste wedstrijd lag Pieter-Jelle op zilveren medaille koers maar een harde windvlaag uit onverwachte hoek gooide een streep door de rekening. Door diezelfde vlaag sloeg Hans van Eijk in het ruime rak vlak voor de benedenboei om en dreef tegen de benedenboei aan. De onderlinge strijd tussen Vrijbuiter zeilers Hans van Eijk en Pieter Kasteleijn bereikte hiermee weer een hoogtepunt. Eenmaal uitgezwommen riep Pieter ‘rondje’ naar Hans en besliste ditmaal de tweestrijd in zijn voordeel. Bijzondere vermelding voor Peter Lodewijkx die met een tweede plaats in de laatste wedstrijd verraste.

Bij de prijsuitreiking vroeg Martha, de vriendin van Ron, of de winnaar te water ging? “Nee, dat doen we alleen bij kampioenschappen”, vertelde ik. Een watertemperatuur van vier graden nodigt ook niet uit om een plons te maken.

Ik heb na afloop het comite een compliment gegeven. De tweede dag schommelde de wind tussen zuid en west. De start werd vaak uitgesteld en verplaatst. Dat betekende veel wachten. Zaterdag gingen we om 11.00 uur het water op en stapten we om 17.00 uur weer aan de kant. Daarentegen heeft het wedstrijdcomité wel voor goede kruisrakken gezorgd en dat is bij vaste boeien een knappe prestatie.

Op naar Giesbeek en Medemblik, schrijft u allen in!

Ron Groenhart
Solo 565 ‘Von Smallhausen’


verslag door Pieter Jelle
Easter Regatta 2010

Zaterdag 3 april

Zaterdagochtend reed ik met Ron Groenhart naar Loosdrecht. De verwachtingen waren redelijk (windkracht 4 met af en toe een bui). Ron had zijn eigen boot al op vrijdagavond bij De Vrijbuiter geplaatst maar voor mij bleef de slagboom dicht. Dus startte ik vanaf de KWVL net als Marleen en Michiel.

Start 1 zou zijn om 11:30 uur. Het was de eerste keer dat ik voer dit seizoen en helaas bleek een aantal lijntjes verkeerd te zitten. Na een korte tussenstop aan een steiger was ik nog net op tijd voor de start. Helaas wel in het midden van de lijn terwijl Marleen de gunstige onderzijde koos en meteen al een beslissende 100 meter voorsprong nam. Achter haar was er een hevige strijd tussen Michiel, Jaap, Ron, Norbert en ik. Uiteindelijk verloren Ron en Norbert een beetje het contact met de groep en finishte Michiel als tweede, ik als derde en Jaap als vierde.

Start 2. Het comité koos ervoor om een ideale startlijn neer te leggen. Dat betekende voor ons een tijdje wachten. Al stilzittend in de regen met een koude wind raakten we behoorlijk verkleumd. In de tweede race manoeuvreerde waar Jan zich handig naar de eerste plek. Ik genoot kort van de tweede plek totdat ik na een aantal winddraaiingen achteraan kon aansluiten. Ook Marleen trof dat lot. In het laatste rak naar de finish viel de wind volledig weg en druppelden Marleen en Michiel nog flink naar voren. Het kostte mij op de valreep nog 3 plaatsen. Jan afgetekend 1, Marleen vanuit de achterhoede 2 en Jaap 3. We moesten naar de kant worden gesleept.

Zondag 4 april

Ditmaal vertrok ik in de regen naar Loosdrecht.
Start 3. Opnieuw was de eerste start om 11:30. Dat werd uitgesteld en na een uur op het water startten we in windkracht 3. Bij de start was ik goed weg en al snel bleek dat ik onder die omstandigheden de snelste was in het kruisrak. Gedurende de wedstrijd nam de wind wat toe en had vooral Marleen het zwaar om een goede positie te houden. Ron kachelde vrolijk naar voren toe gedurende de wedstrijd. Ik 1, Ron 2 en Marleen 3.

Start 4. Na wat vertraging opnieuw een start. Zelf lag ik bij de start volledig verkeerd en had halverwege de wedstrijd ook nog een ongelukkige bakboord – stuurboord situatie met Jan. Jammer, want ik was net met een inhaalslag bezig en nu ik een 720 moest draaien was een goede uitslag wel erg ver weg. Bovendien had het comité voor een korte baan gekozen. Jan, die net als ik een slechte start had meegemaakt, wist echter wel naar voren te varen en finiste als tweede achter Ron die al snel ongrijpbaar bleek. Ron 1, Jan 2 en Jaap 3.

Start 5. Opnieuw geen goede start. In een hele rommelige wedstrijd lag Marleen ruim voor. Door hard werken schoven Ron en ik uiteindelijk weer op naar plaats 2 en 3. In het laatste voordewindse rak koos ik een andere baan dan Ron en finishten we op het oog gelijk. Volgens de uitslagen was ik net iets eerder gefinisht dan Ron. Marleen 1, Ik 2, Ron 3.

Maandag 5 april

Het klassement was erg interessant. Normaal gesproken was de eerste plaats voor Marleen maar konden Ron en ik nog vechten om de tweede plaats. Jan en Jaap konden ook nog de derde plaats bemachtigen maar moesten dan tweemaal top 3 varen.

Start 6. In windkracht 4 bleken de kaarten al snel geschud. Marleen en Ron waren aan elkaar gewaagd. Terwijl Marleen de snelste was in de ruime rakken, was Ron de snelste in de kruisrakken. Eerlijk gezegd was ik al lang blij dat ik de derde plaats vast kon houden. Achter mij namen Jan en Jaap de nodige risico’s om naar voren te varen. Maar dat lukte niet. Het grootste gevaar voor mij kwam overigens van Hans die in het kruisrak akelig dichtbij kwam. Marleen 1, Ron 2, ik 3. Om in het eindklassement nog tweede te worden moest ik in de afsluitende wedstrijd top 2 varen en moest er iemand tussen Ron en mij liggen.

Start 7. De wind vlakte iets af. De wedstrijd stond meteen op zijn kop doordat Jan en Hans er als een speer vandoor gingen en ik in het eerste kruisrak op plaats 6 lag, vlak voor Ron en Marleen. Pas in de laatste klappen naar de boei rommelde ik naar de derde plaats. Ron ging vlak achter mij rond de boei. In het voordewindse rak kwam ik voor Jan en Hans bij de onderboei en lag Ron 4 met vlak daarachter Marleen. Dat bood perspectief. Helaas kreeg ik vlak na de onderboei een vlaag met een winddraaing van zo’n 40 graden waardoor ik omsloeg, een losse joystick in mijn hand had en moest opgeven. Uiteindelijk won Marleen de wedstrijd nog knap, Peter werd 2 en Jan 3.

Prijsuitreiking

Zoals gebruikelijk bestonden de prijzen uit eieren. In voorgaande jaren bleek Tjebbe meestal het “grootste eiâ€. Hij schijnt weer in training te zijn dus ik hoop hem binnenkort weer te kunnen begroeten. Dit jaar viel Marleen die eer ten deel.

Overigens een compliment voor het comite. Zij hebben hun best gedaan om kortere banen te laten varen. Ik hoop dat ze de volgende keer ook overgaan op 2 wedstrijden per dag zodat de wachttijd ook wat korter is.

Wellicht is het voor het bestuur een goed idee om volgend jaar het paasevenement op de wedstrijdkalender te zetten voor de zaterdag en de zondag. Dan is paasmaandag voor iedereen een rustdag.

Tot in Medemblik op 1 en 2 mei.

Pieter Jelle Jongejans (Solo 553)
“Puur Pindakaas”

 


 

Uitslag Int. Easter Regatta Loosdrecht 2010

[eventresult=119]