Mike eerste Belgisch kampioen

By 25 mei 2018juni 5th, 2018Nieuws

Na een mislukte poging in 2010 was het eindelijk zover; een degelijk event voor de Solozeiler in België was een feit. De naam van het event was een beetje de bureaucratie in gesukkeld, de oorspronkelijke naam van Open Belgisch Kampioenschap mocht niet gebruikt worden. Even was er sprake om er het Officieus Belgisch Kampioenschap van te maken of het NTOBK (Niet Toegestane …) maar het werd uiteindelijk de ‘Beker van België’ voor Solo.

De ambiance werd reeds vanop het forum opgebouwd en het was dan zeker geen verrassing dat Lex de eerste beste Belg op het Gavermeer aansprak om te weten te komen waar hij een echt vlaams steak met pepersaus kon verorberen. Ja, Lex en Pieter waren al op zaterdag aangekomen zogezegd om de plas al eens te beoordelen en gingen dus tot aan het ponton en zagen dat het goed was. Duidelijk een verborgen agenda. Niet zo voor de Kamminga’s, die waren met duidelijke bedoelingen op zaterdag afgezakt. Wagen parkeren, boot optuigen, haast in looppas naar de slipway en alle hoekjes van de plas eens nauwgezet afzeilden. Het weer van zaterdag was voorspeld als een perfecte kopie van wat zondag zou worden voorgeschoteld: prachtig zonnetje bij een windkracht 3Bf.

Zondag was alle rust rond de plas van zaterdag verdwenen; er werden op de plas 47 boten verwacht. Naast de Beker van België was er ook nog de Nationale wedstrijden in Europe en Spirou. Gezelligheid alom onder een iets warmer zonnetje dan de zaterdag, de boten werden keuvelend klaargemaakt. De een had lekker gegeten in hartje Kortrijk en de ander had vooral genoten van het gezelschap van een boerin.

Maar het doel was zeilen en dat gebeurde ook, de wind zat wat dwars op de plas en er werd in een driehoek lus driehoek gevaren wat manches had van een goed driekwart uur. De tactiek van de Kamminga’s loonde en Mike had geen problemen het laken naar zich toe te trekken. Ferdinand volgde met in zijn zog Denis Huges, overgekomen van Engeland. Voor de vierde stek werd er gevochten tot op de lijn door Jaap en Pieter en op de lijn was er geen haar tussen te krijgen, het werd een ex aequo.

Er was nog een kantelmoment in de wedstrijd toen Jack Kamminga de controle over zijn Solo verloor en hij de situatie weer moest recht trekken. Naar eigen zeggen van een windvlaag maar het er is een sterk vermoeden dat het gezelschap van de vorige avond nog door zijn gedachten speelde.

Aan Mike was er niets te doen in reeks 2 en 4 zeilde hij ook naar de eerste stek, enkel reeks drie wer hij tweede. Geen twijfel mogelijk voor de eerste bekerhouder. Jaap was pas op zondag afgezakt en had dus de eerste manche nodig om te klimatiseren, maar erna reeg hij de tweede plaatsen aan elkaar en werd dus verdiend tweede. De derde stek was voor onze engelse vriend Denis Hughes.

Er was nog een vijfde manche voorzien maar in alle vriendschappelijkheid werd onder de Solo zeilers beslist om deze te laten varen. Allen richting ponton na een deugddoende eerste Belgische Beker. Voor wie volgend jaar de beker in de wacht wil slepen, nu al een aantal raadgevingen: afkomen op zaterdag en u vooral niet teveel bezighouden met plaatselijke landelijke schoonheden.

Tot volgend jaar.

Christophe Benoit

Uitslag eerste Beker van België

[eventresult=158]

Op de website van Gavermeer zijn heel veel foto’s te vinden, click hier om ze te bekijken.

Eddy heeft nog wat foto’s gemaakt