Nationals – the Road to Torquay

By 25 mei 2018juni 5th, 2018Nieuws

We zijn met tien man afgereisd naar het zuidwesten van Engeland, naar Torquay. 9 zeilers en Belinda (mijn vrouw). Torquay is een badplaats in de Engelse Riviera waar het Engelse kampioenschap van de Soloklasse 2017 wordt gehouden. Door de baai en de warme golfstroom schept dit een ideaal climaat om te zeilen. Met dit in gedachten reizen we af naar het verre Engeland om het de Engelsen moeilijk te gaan maken.

Jan, Anja, Marc, Marleen, Norbert, Roel, Peerke, Belinda en mijzelf (Mark) gingen met vier auto’s en negen solo’s onderweg. De verwachtingen van iedereen waren gespannen. Marleen had al een keer meegedaan en een 25-ste plaats gezeild. Norbert en Anton hadden ook al een keer meegedaan. Peerke had zelfs vorig jaar een top tien gezeild en had ook nog een nieuw Solo. Dus de verwachtingen zijn er….

Zondag de eerste zeildag. Veel gedoe met de boten. Door de zeehaven en de lange slipway was het onmogelijk om 90 bootjes tegelijk te laten vertrekken en aan te laten komen. Een streng schema was opgesteld voor het launchen (perfect geregeld!). In groepen werd er meegeholpen met het launchen van de bootjes. Bij het terugkomen werden we in ter plaatse in groepen ingedeeld zodat we gedoseerd naar binnen kwamen. Daarmee voorkwamen ze ongelukken bij de helling en bleef al het materiaal heel. Compliment voor de organisatie.

 

 Maar dan het zeilen. Race dag 1. 

Zes herstarten! Wat een gedoe, 91 boten schoon over de lijn te krijgen. Iedereen opgefokt tot in zijn tenen. Met iedere herstart hadden we een aantal BFD (Blag Flag Disqualification) slachtoffers. Uiteindelijk was iedereen succesvol weg voor een mooi dag zeilen. Met Peerke direct al richting top 10 en Marleen al richting top 11 was dit een goeie indicatie voor suc6.

Even een side note: Ik kreeg van onze meester vlogger (Marc Dieben) de opdracht mee om te gaan vloggen. Dus ik heb me helemaal een slag in de rondte aan video’s geschoten om alles vast te leggen en Marc heeft daar een meesterlijk stukje werk van gemaakt. Marc, petje af! Resultaat is dus dat we halverwege het evenement al een vlog hadden waarin onze resultaten beschreven werden. Hieronder het verslag! (ps. als je nog geen lid bent van Facebook. Daarin kun je all videootjes terugvinden).

 

Totaal hebben we 12 wedstrijden mogen zeilen. De 5e dag hebben we nog uitstel gehad vanweg te weinig wind maar dat bleek uiteindelijk de mooiste zeildag te zijn. Peerke en Marleen waren beiden on fire. Beiden bleven maar goeie wedstrijden varen, Peerke heeft een keer een 3e plaats en Marleen een 4e plaats. Dit gecombineerd met bljivend goeie wedstrijden resulteerde dat in heel wat prijzen. Marleen de ladies cup en de plate winner (hoogste notering van iemand die nog nooit een top 10 gezeild heeft) en Peerke een zesde plaats overall. Beiden is een prestatie van formaat aangezien de top van de soloklasse alleen maar bestaat uit professionele zeilers (mannen die namens een bedrijf zoals North / Allen / P&B zeilen).

 

Tot slot nog de uitslag waarin ik alle nederlanders even aangekruist heb. Fantastisch evenement met bijzonder uitdagende wedstrijden. Echt heel cool om mee te mogen doen

 

Mark (Solo 582)