Nations Cup 2009: Mijn SOLOhuis staat waar jullie zijn

By 8 augustus 2009juni 5th, 2018Nieuws

De ingekomen uitslagen van de wedstrijdweek in Berwick upon Tweed heeft John Wilson knarsentandend gevolgd. Zijn vakantie heeft hij onderbroken om een reportage te maken.

In gedachten beleefde de reporter Wilson een thuiswedstrijd door dagelijks de uitslagen van de Berwick-upon-Tweed  SOLOzeilwedstrijden te volgen. Het is een gewichtige week voor iedere deelnemer in de Soloklasse geweest. Terwijl de Sneekweek in reputatie door overmatig zuipen en slempen de sportieve uitdaging al meer dan genoeg verloren heeft, zijn de Solozeilers de zee opgegaan.
Kijk even mee naar de dramatische uitslagen aan het einde van een week intensief zeilen voor de Engels/Schotse kust.  Met als uitschieter de hardloper Pieter die een beetje meer te land, dan ter zee de score omhoog haalde. Jaloerse blikken vanaf de Nederlandse wal. Wij hier op het continent zijn de meesmuilende thuisblijvers of trage vakantiegangers met de ultieme smoes er ‘even uit te zijn’. Gelukkig waren er de dagelijkse verslagen op internet te volgen, maar dat is slechts digitale voeding voor een hongerige zeiler.
In gedachten was ieder van ons bij ‘these guys’. Schijten de vogels daar vrolijker op een Solo? Hoe was het eten aan boord? Kunnen we die Engelsen en Schotten toch het koken eens voordoen, in plaats van wat kogellagers als erwten en een motorkap als biefstuk?
O, wat zijn we simpel van geest als we in dit soort vooroordelen gepraat blijven hangen.  
Spreek de eerste drie namen van deze wedstijden eens in de eindscore even hardop uit en neem je verlies:
Charley Cumbley op de eerste plaats. Tweede Robbie Wilson (geen broer van: redactie)
En Jim Hunt als derde. Een vermaard drietal dat ons hier nog heel wat zeilles kan geven.
Een kleine achterstand voor de geliefde Andy Davis op de vierde plaats stelt vraagtekens. O, Andy what happens?

We sidderen bij de echo in de Engelse wensput. Een grappig detail: Jim Hunt.
Zijn video’s over het Solozeilen spreken iedereen aan. Een bootfluisteraar die
geschiedenis maakt. Een gepassioneerd man. Spreekt met liefde over het zeilen, let op ieder detail van de bootbehandeling. Ieder bubbeltje dat via het roer de boot verlaat, krijgt een wijsgerige verklaring mee. Het soort Ruwe Bolster-Blanke-Pit-figuur dat je graag aan de bar met naam en toenaam aan het woord laat. Jim en zijn Solo zijn een Engels begrip. Wat een massieve liefde voor het zeilen! En dat is dan nog maar de nummer drie van de eindscore!
Bikkelaars zijn het in regen en kou, maar wat voor  types. Nooit te beroerd om een grap te maken en genereus, altijd origineel, sterk en terecht. Het type Bobby Charlton, (hallo kent u die nog?), die altijd wint, omdat hij z’n gras durft te maaien voor de wedstrijd en van mijn part met zijn vrouw een hete Spaanse siësta zonder weerga houdt, zonder zich zorgen te maken of zijn conditie het voor de wedstrijd toelaat. Kortom geen knellende benepenheid, maar het royale gebaar vanuit het gutsende, kolkende hart der sporters.

Dan zijn wij met Gilles en Pieter de geluksvogels van op het continent. Fantastisch om hun score terug te lezen. Als je bedenkt dat iedere gastrol een principiële terugslag heeft op het thuisteam, dan moet je als calculerende student die een schrale 6,6 weer opwaarderen als een vette 7, dat eigenlijk een 8 had moeten zijn omdat de eindscore in het Engels een andere telling vereist, tja dan kom je op een mooie 9 uit!
BRAVO MATES!

Het gelukkige zeilersduo zijn jullie geweest en hebben de NL-Soloklasse fantastisch vertegenwoordigd. Niemand die de omstandigheden aldaar kan inschatten en is jullie resultaat een felicitatie waard. Wij, ja wij als continentale zeilers zijn de bravige, kaaskoppige thuisblijvertjes die de reuzen uit de Schotse wateren mogen onthalen. Jullie hebben de brug geslagen voor de volgende gelegenheid. Mijn advies aan de Inter-continentale Commissie der Solozeilers: DeCombes en Jongjans zijn een jaarprijs waardig.

Was getekend: John Wilson (tijdens zijn vacantie in het buitenland)

 

Op de Engelse website heeft voorzitter Mike Ball dagelijks een verslag bijgehouden, click hier om het te lezen. De uitslagen zijn hier te vinden.