NATIONS CUP 2023 – Paul de Geus

 

Mijn eerste Nations cup meteen als voorzitter was een geweldig evenement!

We gaan het niet hebben over mijn resultaten, want die waren erbarmelijk. Iets met groot veld en starten, golven, veel wind en wie weet meer met het evenement dan met zeilen bezig. Laten we het hopen…..

 

71 zeilers hadden zich ingeschreven, waarvan ruwweg de helft Britten. Dat was toch super mooi. En ik geloof dat iedereen genoten heeft, zeker de Schotten, Engelsen en anderen van over de plas. Bier drinken bij Brakeboer op vrijdag en de BBQ op zaterdag in strandpaviljoen De Zoete Zee heeft daar in belangrijke mate aan bijgedragen, althans dat is mijn overtuiging.

 

Maar laten we het vooral ook over het zeilen hebben. De competitie was van hoog niveau met toppers als Tom Gillard (vorig jaar winnaar in Carnac), Paul Davies, Ollie Davenport en we waren heel benieuwd hoe onze nationale toppers zoals Paul Dijkstra, Menno Huisman, de Kuipers broers en anderen zich zouden kunnen meten met de Britten.

Dag 1 was relatief licht met 7 tot 10 knoopjes wind. Maar wel uit het NO dus een flinke “chop” wat voor velen toch erg onwennig was. Hoe hoe je snelheid aan de wind zonder veel te laag te gaan sturen? Ondanks dat Paul Dijkstra zei spijt te hebben dat hij dit niet vaker traint was hij oppermachtig met twee eerste en een derde plek. In zijn nieuwe wederom zelf gebouwde Solo, zou dat het geheim zijn?

Tom Gillard en Oliver Davenport moesten blijkbaar even wennen aan de omstandigheden en stonden 2 en 3 na de eerste dag. Van de Nederlanders deden Jelmer Kuipers, Menno, Hans Duetz en zeker ook Ted Bakker echt mee tussen al het Britse geweld.

 

Dag 2 met 4 races op het programma was echt zwaar. Er was voorspeld dat de wind in de loop van de dag zou aantrekken naar 15 tot 20 knopen, dat kwam veel eerder met serieuze golven uit het NO. Ik besloot al snel mijn voorzitters taken serieus te nemen en ging Patrick Burns, mijn counterpart uit Schotland, aan de wal helpen en gezelschap houden. Om onduidelijke reden vond Patrick dat hij op de helling iedereen die terug kwam op de trolley moest helpen. Iets met een ijzeren arm en de vorige avond bij Brakeboer. Oliver was met deze omstandigheden iedereen de baas met drie eentjes en een tweede plek. Paul stond na deze dag tweede en Tom Gillard derde. Menno deed goed mee met 6,7,6,5 en voor Ted en Hans was het iets teveel van het goede.

De BBQ die avond was heel geslaagd, Peter dank voor het regelen! Met een mooie fles whiskey en een Schotse kilt tegoed als voorzitters kado’s was de avond compleet. Wie naar de Nationals op Hayling Island komt kan dat meemaken, waar ook Patrick het stokje aan zijn opvolger zal geven. De fles Berenburg voor Patrick was overigens al leeg voor we de Zoete Zee verlieten.

 

De zondag was beloofd wat lichter weer te worden, maar wederom uit het NO toch weer 10 tot 15 knopen wind, dus 3 races hard werken. De eerste drie stonden in punten dicht bij elkaar dus voor het klassement super spannend. Paul Dijkstra gaf vooraf aan dat hij nooit verwacht had om de eerste plaats te zullen strijden, dus was heel blij met zijn tweede plek in het totaal klassement. En terecht, want heel goed gevaren tegen een niet te evenaren Oliver Davenport, die het evenement afsloot met drie eerste plaatsen. Paul drie tweede plaatsen en samen waren ze een klasse apart. Een teleurgestelde Tom Gillard, die de derde plaats had veilig gesteld, liet de laatste race (gefrustreerd?) lopen. Jamie Morgan 4e, die vooral dag 2 heel goed heeft gevaren en daarna Menno Huisman en Jelmer Kuipers op 5 en 6. Ook heel sterk hoor!

 

Na een korte prijsuitreiking door een altijd enthousiaste Marcel Hanenberg (samen met Divera Pronk de wedstrijdleider) ging iedereen weer meer of minder tevreden huiswaarts. Volgend jaar Nations Cup niet in Carnac maar mede na consultatie van Nederlandse zeilers in Brightlingsea, in combinatie met de UK Nationals.

Gelukkig hebben we de geweldige foto’s van Maarten nog!