Peerke wint Sneekweek met verslag van Roel den Herder

By 8 juli 2015juni 5th, 2018Nieuws

In de tuin zit ik na te genieten en bij te komen van een heerlijk weekje SNEEKWEEK 2015. Wat was het weer een feest in het mooie Friesland.

We (mijn vrouw en ik) zijn vrijdag op ons gemakje van Nijmegen naar Sneek gereden, eerst de boot even bij de Pollen klaar zetten om zaterdagochtend meteen het water op te kunnen. Bij de helling was het al een drukte van jewelste, en de spanning was bij verschillende zeilers al te voelen ( vooral van de andere klasse die gebuik moesten maken van de kraan).

De Sneekweek is inmiddels een onderdeel van onze vakantie geworden, Mandy vermaakt zich prima in het centrum van Sneek en geniet  van de rust, zon en uitzichten op het starteiland ( mensen kijken is gewoon leuk) en ik ga heerlijk wedstrijden zeilen. Inmiddels hebben we de ervaring dat het bijna altijd mooi weer is tijdens de Sneekweek en dat maakt het vertoeven aan de wal ook een feest. Mijn schoonouders zijn nog een dagje geweest en hebben hun ogen uitgekeken. De woorden van mijn schoonvader waren; Je moet dit gezien hebben om te begrijpen wat een geweldig en groots evenement dit is en ik snap nu wel dat je dit jaarlijks wil meemaken, wat een feest.

Genoeg over het rand gebeuren we zijn er immers om te zeilen. Bijna 20 Solo’s aan de start, dat is een mooi veld.

Op zaterdag werd de wedstrijd er 15 seconden voor de start uitgeblazen, helaas te weinig wind, na een uitstel van enkele uren werd er toch nog een poging gedaan om te starten maar helaas. 

Zondag was het prachig zeilweer, Eddy ging er in het eerste kruisrak vandoor en vele hadden het nakijken. Saskia en Jan kwamen er in de wedstrijd goed bij en Jan ging met een mooie voorsprong als eerste over de finish gevolgd door Eddy en Saskia.

Ik zat zelf wat verder achter in het veld en werd aangenaam verrast door Anja die op het Sneekermeer nog achter me zat maar op de Poelen er met een supergang vandoor ging en 5de werd.

Omdat er maandag meer wind werd verwacht had het bestuur besloten een uur eerder te starten om s’middags de afgelaste wedstrijd van zaterdag in te halen.

Helaas waren er na het weekend nog 10 Solo’s over maar hierdoor werd er niet minder gestreden.

Bij de eerste 2 boeien was het nog 4 dik met  het ronden van de boei. Ik zat ook in de eerste groep maar bij het tweede kruisrak liep het voor geen meter, ik snapte er helemaal niets van. Elk touwtje heb ik in mijn handen gehad, losser/ strakker je herkend het vast wel. Na het ronden van de 2de bovenboei en nadat ik op het voordewindse rak werd ingehaald door de achterste boot was ik aan de kook en niet door het mooie weer.

In Sneek heb je toch geen last van wier?, laat ik toch maar aan het roer voelen, en geloof het of niet er hing een wollen SCHIPPERSPET aan. Helaas heb ik hem in mijn fustratie meteen weggegooid maar achteraf had ik hem graag meegenomen.

Uitslag Peerke 1, Jan 2, Jaap 3.

De 2de wedstrijd op maandag was er een voor mij met een dubbele lading, ik moest mijn schoonvadertoch wel laten zien dat ik een beetje kan zeilen.

De start was goed en ik lag 2de achter Peerke, op de Poelen maakte ik een mooie slag en ik lag voor Peerke, oei….. nu moet ik de kaart ook goed gaan lezen, even wennen. Op de Poelen hebben Peerke en ik flink gestreden waarbij ik Peerke steeds voor kon bijven. Terug op het Sneekermeer richting finishwas de Rotterdammer me helaas toch te slim af en ben ik net achter hem als 2de gefinischt, Arnold een mooie 3de plek.

Dinsdag hebben Jan en Peerke gestreden voor 1 en 2, ikzelf was erg druk met stuivertje wisselen met Arnold voor de 3de en 4de plek.

Het was een geweldige strijd en Arnold pakte net voor mij de 3de plek. Peerke 1, Jan 2, Arnold 3.

Woensdag, nieuwe ronden nieuwe kansen. 

HARDZEILDAG, de baan achterste voren varen!, starten voor de wind bij de toren op het starteiland en finish bij het startschip.

Peerke en Jan waren weer weg van de rest waarbij het ernaar uitzag dat Jan 1ste zou worden. Totdat vlak bij boei 3 een motorboot met sleep voor Jan langs ging en Jan stil kwam te liggen, weg 1ste plek. Peerke ging Jan voorbij en pakte de 1ste plek, Jan 2de.

In het achterveld werd flink gestreden tussen Jaap, Johan, Arnold en mij.

Waarbij ik veelal 6de voer, maar we bleven wat we ook probeerde vlak bij elkaar.

Bij de laatste onderboei had Arnold die toen 4de lag 2 keuzes, 1 Jaap aanvallen of Johan en mij verdedigen, hij koos voor het eerste. Johan en ik voeren weg over bakboord en dat pakte goed uit, ik kruiste ruim voor Arnold en Jaap langs en pakte de 3de plek. Johan en Arnold maakte het erg close bij de finish, waarbij Arnold net voor Johan over de finish ging. Erg spannend waarbij in 10 seconden 4 boten finishte. En dat na ruim 2 uur varen.

Donderdag was er door gebrek aan wind helaas geen wedstrijd meer.

Einduitslag, Peerke 1, Jan 2, Roel 3 

Wat heb ik( en Mandy) genoten van het zeilen, de gesprekken met een ieder en de gastvrijheid van Friesland. Alle deelnemers bedankt voor jullie aanwezigheid.

Zet vast 6 t/m 11 augustus in je agenda van 2016 en maak er ook zo’n mooie vakantie van.

Groeten Roel

Solo 610 RELAX

 

[eventresult=257]