Pete Mitchell wint ONK, Peerke beste Nederlander (3) Claar beste Dame (7) met een verslag

By 25 mei 2018juni 5th, 2018Nieuws

Na een prachtig weekend, echter zonder wind en dus geen wedstrijden op zaterdag, heeft de organisatie er op zondag nog twee wedstrijden uit weten te persen waardoor er een geldig kampioenschap is. De trainer van donderdag heeft laten zien dat hij en kan een wint het ONK, Peerke is beste Nederlander (3)  tussen al het geweld uit de UK en Claar eindigt als beste dame (7).

Hierbij het verslag van het ONK

ONK 2015 Scharendijke

Op 28,29 en 30 augustus is er gestreden om het Nederlands Kampioenschap Solo in Scharendijke aan het Grevelingenmeer op een steenworp afstand van zee. Een plek om een mooi kampioenschap te varen.  De faciliteiten zijn goed met een mooi restaurant uitkijkend over het water. Zout water en af en toe een kopje van een zeehond die even kijkt wat er allemaal langs vaart. T is een klereneind rijden maar dan heb je ook wat. Met 50 inschrijvers toch maar weer een prima opkomst.  En de Engelsen ontbraken niet. “Welcome to the 13 sailers from the Island”  waarmee  de voorzitter zijn speech begon. Ook was  Elaine er in haar voormalige solo, terug van weggeweest. Opvallend was het grote regiment uit Giesbeek.  14 zeilers waren aangereisd met de lokale kampioen  Anton Kok als joker. Kunnen we dit jaar de Engelsen verslaan of niet?  That’s the question. Donderdag trainde Pete Mitchell de beste solozeilers om ze nog de laatste finesses bij te brengen. Een aantal Giesbeekers bivakkeerde al vanaf maandag in een huisje om een optimale voorbereiding te hebben. Het weer zat helaas niet mee voor de meesten, en de storm en regen hielden de boten aan de kant. Alleen Anton en Norbert durfde het aan. Norbert verspeelde zijn roer en  werd  de haven weer binnengesleept. De rest vermaakte zich een beetje op de kant en af en toe kwamen er stormfoto’s, melige foto´s, verveelfoto’s en afwasfoto’s  op de soloapp binnen.

Vrijdagochtend werd begonnen met de palaver. Norbert opende het ONK met een  belangrijke punt: veiligheid. Het ONK Muiden heeft ons geleerd hoe het weer snel kan veranderen. Die risico’s willen we zo veel mogelijk beperken. Naast 5 rescueboten had iedere zeiler een sleeplijn bij zich. Die kwam later nog van pas. Daarna zeilden bijna 50 solo’s de haven uit naar de start. De wind was goed met een windkracht 4 gecombineerd met best flinke golven. Dat is voor een plassenzeiler toch elke keer weer  wennen.

Na een half uur varen waren we bij het startschip. Het wedstrijdcomité kwam  van  De Kaag, Scharendijke en uit België. Een geroutineerd ploeg met veel ervaring.

Bij de eerste start was het dringen bij de lijn. De adrenaline van de zeilers maakte dat er 3 keer gestart moest worden voordat de eerste wedstrijd zijn beslag kon krijgen.  Aan de wind was het moeilijk varen door de steile en korte  golven. Het ene moment ging ik er lekker overheen en het andere moment was het bonken op de golven. Michael Sims zorgde voor de 1e Engelse zege met Peerke als beste Nederlander op de 4e plek. De 2e en 3 e wedstrijd werden mooi achter elkaar afgewerkt met telkens weer een Brit op de 1e plaats. Het was een perfecte zeildag die werd afgesloten met een gezellige happy hour.

Zaterdag zakte de wind weg en werd de wedstrijd halverwege afgeschoten. Na uren drijven en wachten op wind was het genoeg geweest en werden we naar de haven gesleept.  Fijn, zo´n sleeplijn. Het solodiner die avond was uitstekend en gezellig waarbij de kapotte joystick van Norbert rondging als praatpaal. Leuke anekdotes en ervaringen van de dagen werden met elkaar gedeeld.

Zondag was er in de ochtend nog een redelijk windje. De eerste wedstrijd liet zien dat Pete Mitchell niet voor niets een van de beste solozeilers is op dit moment. Hij won de vierde wedstrijd van het evenement terwijl Michael Sims 7e werd. Chris Brown en Andy Tunnicliffe lieten het een beetje afweten. Ook Peerke kon geen wonderen verrichten en werd 10e.

De laatste wedstrijd moest de beslissing brengen. Het werd jammer genoeg halverwege een drijfpartij. Eindelijk kwam Anton laten zien dat hij de joker van Giesbeek is. Hij won soeverein de laatste wedstrijd en zorgde in ieder geval voor enig eerherstel. Voor mij was het ook mijn beste race met een 7e plaats en dat was toch wel de kers op de taart. Met een 5e plaats won Pete Mitchel het kampioenschap voor Micheal  Sims en Peerke Kortekaas. Claar was de beste dame met een prima 7e plek. Qua wedstrijden zat er niet meer in, de wind viel geheel weg en het wedstrijd comité  liet het er bij. Terug in de haven werd de kampioen gehuldigd en kon een ieder weer huiswaarts keren.

Dank aan iedereen die dit weekend tot een succes hebben gemaakt. Ook aan het wedstrijdcomité die met de moeilijke omstandigheden toch zorgde voor goede banen. Zeker aan Eddy die als wedstrijd commissaris het evenement tot in de puntjes heeft voorbereid. Jammer dat Eddy er niet bij kon zijn.

De Engelsen verslaan zat er dit jaar niet in,  maar het verschil is weer een stukje kleiner geworden. Peerke, volgend jaar maar weer proberen.