Programma teamzeilen zaterdag 19 september

By 25 mei 2018juni 5th, 2018Nieuws

Beste Zeilers, het is inderdaad een stukje rijden maar het is werkelijk een fantastische locatie. Het leent zich voor publiek, zowel het clubhuis als het water. We varen vlak voor clubhuis. Daarbij zijn er in de regio diverse prima gelegenheden om te overnachten. Je zou er dan ook een leuk gezellig weekend van kunnen maken met partner.

Programma:

  • Vooraf een briefing over teamzeilen van zo’n 20 minuten door Wouter Westerhof of Peter Nanaberg.

  • Tijdens lunch/diner evaluatie

  • We zeilen met een jury

  • Prijsuitreiking direct na het zeilen en voor diner

  • 12 uur eerste start en we hebben een doorlopend programma.

  • We zijn zeker 4 uur op het water.

  • We starten om de 3 minuten.

  • We proberen een volledige Round Robin te varen afsluitend met een finale

Schrijf je tijdig in, voor 31 augustus ! ook als je geen team kunt samenstellen dan maken we teams uit losse inschrijvingen !

Hierbij een korte beschrijving van de website van de Dutch Match & Team Racing Association – DMTRA (www.dmtra.nl) waar ook de wedstrijdregels voor teamzeilen te vinden zijn. 

Teamzeilen …. is een aantrekkelijke vorm van wedstrijdzeilen omdat het korte races zijn van elk circa 10-20 minuten met veel dynamiek en daardoor ook leuk en spannend voor het publiek. Jevaart in een team met drie boten tegen één ander team. Het team waarvan de som van de finishplaatsen van de boten het laagst is, wint. Teamzeilen is een zeer technische en tactische tak van wedstrijdzeilen, waarbij voldoende bootsnelheid en boothandling gecombineerd moeten worden met teamwork en communicatie. Het gaat er namelijk niet om als eerste boot over de lijn te komen maar om als geheel team het beste te presteren. De meeste actie vindt bij teamzeilen dan ook plaats in het wedstrijdveld, bij de bovenboei of downwind. Een veel gebruikte strategie is om je tegenstander weg te brengen. Door vlak boven een tegenstander te varen op een aandewinds rak voorkom je dat hij of zij overstag kan om naar de boei te gaan. Je kan zo heel ver van de boei weg varen met één van je tegenstanders. Als het goed is, kunnen jouw teamgenoten dan twee plaatsen opschuiven in het klassement en daarmee misschien wel de overwinning bemachtigen. Dat jij dan als een van de laatsten finisht maakt niet uit. De zeiler gebruikt hiervoor de Regels voor Wedstrijdzeilen en met name ook Appendix D. Bij het teamzeilen vindt het Umpiren op het water plaats. Je kunt hier een 1-ronde straf nemen of een 2-ronde straf krijgen als je niet je fout erkent.