Simenon in Quiberon

By 25 mei 2018juni 5th, 2018Nieuws

Dit is een langzame tijd. Lezen! Ontvriend en al zit je op de bank, beentje over de armleuning en buiten de afschuwelijke hitte. Hondsdagen en maar niet naar buiten.
Het leven teruggebacht tot schrale macaroni & ketchup en grote, grote troost: de 84 delen van Maigret, de speurder aller speurders in heel Franrijk. Maigret, wie zijn naam spelt krijgt dorst naar een biertje, gul ingeschonken op een wit marmeren tableau, café Les Amis, in Parijs. Zijn vrouw maakt de smakelijkste gerechten, waarvoor meester kok Paul Bocuse nog voor in de leer gaat. Dat recept van haar volgt later.
Kom er eens om, Maigret lost de moorden op, waar een lijk zonder hoofd wordt aangetroffen. De jonge bootsknecht op de avond van de misdaad op een brommer wegvlucht en de brief van de psychiater met drie steekwoorden een duidelijk hint geeft.
Maigret neemt het kwaad op zijn arm, koestert het venijn en gaat als een psycholoog aan het werk. Een tandarts die vermoedt dat zijn abortuskliniek bespied wordt en de vrouw in zijn stoel -eenmaal vermoord- in de tuin begraaft, heeft niet door dat het aan het toeval ligt dat zijn argwaan opvalt. Maigret zet een val en de moord is ontdekt en bewezen. Zonder pistool en handboeien. Maigret is vooral onderweg naar een vacantieadres om zich eindelijk te ontspannen. Komt hij in Quiberon aan?

Nederlandse wieg
De schepper van Maigret is de schrijver Simenon. Als u wat honger krijgt naar de raadselachtige verhoundig tussen de liefde en de intrige: Simenon had vele vrouwen, passioneel, raakte in trance en schreef een deeltje van Maigret ongeveer in vier dagen gemiddeld. Qua vrouwen en boeken was hij een hartstochtelijke veelpleger, wat een compliment is natuurlijk als je de boeken telt die hij in zijn hectische leven schreef.
Aan de geboorte van Maigret heeft een Nederlandse wieg gestaan. Simenon vertrok met een boot naar Nederland en de motor begaf het. De scheepsmotor moest gereviseerd en Simenon is veroordeeld tot enkele weken wachten. Om de tijd te doden begon Simenon aan de eerste, allereerste Maigret. Kijk maar naar die eerste delen: het zijn Nederlandse situaties nabij Makkum en Lemmer. Hij was daar en schreef zijn speurders oeuvre.

Inzicht door de omweg
Beter dan Inspector Barnaby, of de norse Taggart, of ‘onze’ Baantjer is Maigret een man
die het Kwaad een plaats geeft in het gewone leven. Je begrijpt Maigret vanaf het eerste moment. Je doet met hem samen een bovenste knoop dicht van de winterjas. Krijgt kiespijn van het ijsblokje in de mond en voelt heel goed aan dat het tijd wordt met je partner een leuk avondje uit voor te stellen, omdat je de laatste tijd nooit meer een afspraak hebt gemaakt. Trouwens: wanneer kocht u nieuwe schoenen met haar en naar de film gegaan? Zaken van belang als je een moord wilt oplossen. Baantjer gaat dan als de Cock met C-O-C-K op de Wallen een pintje pakken en hoort de ober ineens zeggen:’die van mij zijn groen en die had je vorige jaar nog niet…’ Waarop de Cock z’n biertje laat staan en de moord oplost.
Maigret zegt het op een ander manier: ‘Sinds die Nederlanders met hun Solo’s gekomen zijn, is er geen kamer meer vrij. Dat verklaart waarom de bootsjongen met de brommer ongeveer om 9 uur ‘s avonds naar de haven is gegaan om zijn stille liefje te ontmoeten. De misthoorn loeide toen en ik bestelde linzen met kalfsniertjes, het menu van de dag. Die kamer 17 was bezet. Hij kan het niet gedaan hebben, zijn laatste centen geeft hij uit voor dat verkeerde meisje van de dierenarts. St. Pierre Quiberon is een mooie stadje met geheimen, dat zie je meteen. Maar de mensen zijn een open boek. Overigens, Dick Bruna was toen op z’n best met zijn stijlvolle boekomslagen voor de Maigretserie. 

John Wilson