Sneekweek 2017 op meerdere vlakken groot succes voor de Soloklasse

By 8 november 2017juni 5th, 2018Nieuws

Voorafgaand aan de Sneekweek bleek ook dat de regio Sneek een sterke groeiperiode doormaakt; de vloot in Sneek is inmiddels 10 boten sterk wat een goede basis vormt voor het uitgroeien naar sterke aanwezigheid in Friesland van de Soloklasse. Hiervoor hulde aan Arnold Jippes en Henk Scholte die er de laatste jaren hard aan trekken. Dat die groei ook anderen niet onopgemerkt laat, bleek toen Arnold gebeld werd door de Leeuwarder Courant voor een interview. Op de maandag van de Sneekweek werden we dan ook verrast door twee volle pagina’s over de Solo en de regio in deze krant. Met daarbij opgeteld het interview van Jan Arends bij het Sneekweek kanaal kon het voor wat betreft de promotie van de Soloklasse niet meer stuk.

Na bovenstaande gelezen te hebben zou je kunnen denken dat we niet gezeild hebben. Het tegendeel is echter waar. Er werd wel degelijk gezeild. Op de zaterdag en zondag was Peerke Kortekaas heer en meester. Soeverein liet hij zien dat hij de beste Solo zeiler is van dit moment. Hoewel hij op de zaterdag heel slecht startte, wist hij de eerste plaats op het laatste rak naar de finish veilig te stellen. Dit ten koste van Roel den Herder. De race op zondag was er een van “ik kwam, ik zag en ik overwon”. De enige die het Peerke lastig kon maken was Mark Wildenberg. Helaas moest Peerke zondag avond weer huiswaarts gaan en ging de strijd om het bord eigenlijk tussen Mark Wildenberg en Roel den Herder met Jan Kuik, Arnold Jippes en Jan Arends op het vinkentouw. Voor het verloop van deze wedstrijden verwijs ik graag naar de analyses van Mark Wildenberg die op het forum zijn te vinden. De uiteindelijke winnaar werd Mark Wildenberg die op woensdag al zeker was van de eindoverwinning. Hij was gewoon de allerbeste Solozeiler. Zeker als je bedenkt dat de wind bijna elke dag uit een andere richting kwam en ook nog eens in sterkte erg wisselde.

Toch zijn er ook wel kleine kritische noten te plaatsen bij de Sneekweek. Het gedoe bij het paviljoen en het gezeur over waar je je boot moet laten is toch elke keer weer een bron van irritatie. De organisatie zou hier eens aandacht aan moeten besteden want het is redelijk simpel op te lossen. Maar we moeten ook de hand in eigen boezem steken. We begonnen met 23 boten en op de laatste dag waren er daar nog maar 10 van over. Aan de ene kant begrijpelijk omdat niet iedereen zomaar een hele week vrij kan maken maar aan de andere kant is het jammer voor de overblijvers. Wellicht dat we er een keer over na moeten denken hoe we dat zelf kunnen verbeteren.

Naast het wedstrijden was ook de sfeer in de groep weer geweldig. Ik zelf kwam er op de dinsdag achter dat de aanvaring die ik met een OK jol had, meer schade had opgeleverd dan in eerste instantie bleek. Vlak voor de start kwam ik er achter dat mijn zwaardkast los zat en heb ik mij laten terugslepen door de uitstekende rescue van de KWS. Ongeveer 1,5 sec speelde ik met de gedachte dat ik naar huis kon. Maar dan besef je dat de klasse zich gelukkig mag prijzen met mannen zoals Jan Arends, Henk Scholte en Tom Haver die er wel weer voor zullen zorgen dan je de volgende dag toch weer het water op kan. Nogmaals dank hiervoor. Het video verslag van Norbert vertelt het verhaal verder. Regelmatig werd gezamenlijk een pizzeria bezocht en de BBQ bij de boot van Henk Scholte was een groot succes.

Al met al een zeer succesvolle Sneekweek met een meer dan terecht winnaar Mark Wildenberg.

i-Sail evenement

Excel Analyse I-Sail

 

[eventresult=305]