De Sneekweek is denk ik de enig overgebleven traditionele zeilweek die nog veel deelnemers trekt. 35 (tot 37) klassen maken maar 1 start per dag mogelijk, maar dan wel voor een pittig lange wedstrijd van minimaal 2 uur. Na zo’n wedstrijd is het Starteiland toch een beetje de “place to be” en het ontmoetingspunt, meegeholpen door de fantastische zomerse omstandigheden die we dit jaar hebben. Dit resulteerde in een week met veel gezelligheid, zon, hoge temperaturen en met uitzondering van 1 dag weinig wind”. 1 Dag kon er helemaal niet gevaren worden wegens totaal geen wind.

De Soloklasse bracht een mooi veld van 24 boten op het water en verbrak daarmee een record voor de Sneekweek. Onze start was als 6e klasse steeds relatief vroeg, wat een groot voordeel bleek. De wind was dan meestal nog redelijk aanwezig. Wel moest je uiterst geconcentreerd varen, want er waren iedere dag grote verschuivingen mogelijk door windwakken, trekkende walletjes, plaatselijke vlagen en enorme winddraaiingen. De enige die hier geen last van leek te hebben was Saskia Arnold. Vol hangend, terwijl de meeste anderen niets overboord konden zetten, vloog ze er iedere lichtweer wedstrijd vandoor.

Nou ben ik dit jaar herintreder in de Soloklasse, na eerdere periode 1976 t/m 1989, en ik herkende mij als toenmalige lichtgewicht wel hierin. In die periode kon ik ook vaak als eerste hangen en vertrok dan bij de rest van het veld. Maar ook dan moet je verder tactisch geen fouten maken en Saskia maakte ze niet.

Ook indrukwekkend van Saskia was de wedstrijd op “Hardzeildag” woensdag 8 augustus. Er werd gestart met flinke wind, 4 a 5 Bfrt. Arnold Jippes en Roel den Herder namen veel afstand, gevolgd door ondergetekende en Paul Dijkstra. Saskia lag gaandeweg op flinke achterstand. De voor de windse rakken waren spectaculair en moest je eigenlijk, ook als je niet wilde gijpen of stormrondjes draaien, iets binnen de wind afleggen. Snelste weg en spannend!! In alle klassen vlogen boten om! Op het halve windse rak naar de Poelen ging mijn “gaspedaal” (klem van neerhouder) aan stuurboord kapot en verloor ik al knopend, met de giek in standje “hemel”, de aansluiting met Paul. Ik kon mijn neerhouder daarna alleen nog maar maximaal strak houden en wilde daarom zo weinig mogelijk overstag. Het laatste aan de windse rak op de Poelen trok er een bui langs met een toename van de wind en shift van 20 graden. Saskia voer daarmee een gat van 100 meter op mij bijna volledig dicht. Ruime wind naar de laatste boei kon Saskia mij net voorbij en tot overmaat van ramp verloor ik net na de laatste boei plotseling mijn roer. In alle haast (uur eerder starten….) met hulp van kennis boot te snel opgetuigd en vergeten te borgen. Saskia keurig vierde en ik zwemmen, zwemmen en nog eens zwemmen. Uiteindelijk door de rescue naar de kant gebracht, maar wel ergens onderweg mijn ribben gekneusd. Gelukkig verder geen schade aan de boot en volgende dag na slapeloze en pijnlijke nacht met doping (staat Paracetamol op zwarte lijst Soloklasse?) in het lijf weer gezeild. Zo had iedereen deze dag wel zijn momentjes! Een G2 op z’n kiel in de bodem van het Sneekermeer parkeren is toch net even tandje “pijnlijker”!

Niet onvermeld mag blijven het sociale aspect bij de Sneekweek. Van steigerborrel voor leden van “De Vrijbuiter”, naar BBQ voor de Solozeilers met aanhang, naar gezellig bij elkaar op moederschip bivakkeren met koffie of iets sterkers, tot eten bij de Italiaan in Bolsward. Daar kom je dan wel eens Marc Dieben tegen, die geen gelegenheid onbenut laat de Soloklasse te promoten, je “vriend van de Soloklasse” te maken of …. je een verslagje laat schrijven. Topper! Donderdagmiddag bootje schoon gewassen in ongelooflijke hoosbui richting Loosdrecht. Het weer is omgeslagen!

Nou…. De volledige uitslagen vinden jullie vast elders op de site. De eerste 3 zijn:
1e Saskia Arnold 4 punten (minimale score!!!)
2e Arnold Jippes 10 punten
3e Paul Dijkstra 11 punten

Misschien ga ik mijn boot maar “Arnold” noemen……

Tot snel!
Peter Bos
Solo 628 “MacDuff