Spring Cup Medemblik 3-5 mei – All in the family (Verslag Roel Bakker)

By 25 mei 2018juni 5th, 2018Nieuws
NK 2010 start

Al een paar jaar kriebelde het om weer te gaan zeilen in een open boot. Kort geleden veranderde kriebel in ondraaglijke jeuk. Die ging opmerkelijk snel over toen ik de Solo 583 had gekocht. Na een flinke schoonmaak- en poetsbeurt kon ik in Giesbeek het water op zonder een zuchtje wind. In ieder geval dreef m’n Bergner composite en kon ik kijken of alles goed werkte.

Het weekend daarna met het openingsweekend moest ik onverwacht aan me voorbij laten gaan, maat het KO in Medemblik lonkte al. Een mooi vooruitzicht, want meestal is het lekker varen daar. Bij aankomst op het parkeerterrein kreeg ik meteen die oude sfeer uit mijn dinghy verleden (FJ, Contender) toegeworpen. Begroetingen (hé, lang niet gezien), aanmelden, uitpakken van de boot en klaar maken voor de eerste racedag. Wat trek ik aan? Er is weinig wind met een zonnetje, maar het water is nog koud. En wat neem ik mee aan eten en drinken. Teveel bleek achteraf. Ik was het nog een beetje kwijt. Inmiddels ook kennis gemaakt met mede Solo zeilers. Op Norbert na die ik al van lang in de vorige eeuw ken, allemaal nieuwe gezichten. Veel oudere jongeren zoals ik, wat meteen vertrouwd aanvoelde.

De 1ste race met weinig wind. Soms even lopend, maar vooral veranderlijk van sterkte en richting. Nog geen kompas aan boord, maar wat zou ik er op gekeken hebben? Was vooral bezig om m’n boot aan de pruttel te krijgen en te houden. Tjonge, wat gaat zo’n Solo snel voor anker! Strak laatste geworden. De resultaten zijn in de volgende races niet veel beter geworden, hoewel ik wel wat meer gevoel op de boot heb gekregen. Trouwens ook het lijf nam in gevoeligheid toe, vooral na de 2e dag. Behoorlijk afgezien en na 2 races stuk genoeg om de 3e niet meer te varen. Voor het zelfvertrouwen was het goed te zien dat zo’n 7, 8 sail mates er hetzelfde over dachten. De volgende morgen uit bed en op weg naar het ontbijt drong de filosofische vraag zich op “ben ik een lichaam of heb ik een lichaam?”. Het antwoord was snel en met overtuiging dat ik een lichaam heb (met stramme spieren en blauwe plekken). Norbert bleek in dezelfde staat van onderhoud. Gelukkig.

Bij mijn eerste Solo evenement heb ik na lang weer genoten van het zeilen en het gedoe in een dinghy. Heerlijk. Maar ook en vooral is het sociale bedje van de klasse helemaal top. Ik werd meteen in de Solo familie opgenomen en links en rechts voorzien van tips&trucs. Wel met veel tegenstrijdigheid, maar toch… Even nog de 1ste dag getwijfeld over de strategie van de tegenstanders. Norbert en ik bleken met wat Schotten de enigen happy hour bezoekers bij Brakeboer te zijn. Was dit een poging om Giesbeek en Schotland te forceren tot overmatig drankgebruik en een overeenkomstige kater? We zullen het misschien nooit te weten komen. Tijdens de pasta maaltijd een dag later werd me duidelijk dat niemand in een biertje spuugt. Van arglist zal dus wel geen sprake geweest zijn.

Na mijn eerste Solo evenement durf ik de stelling al wel aan dat de klasse een mooie mix is van een heerlijk en uitdagend bootje, oud maar nog steeds up-to-date en in de groei, een goed zeilniveau (Claar was top!) en een prettig sociaal kringetje voor jong en ouder jong. Ik zeg, DOEN! tegen iedereen die ook overweegt om Solo te gaan varen.

Roel Bakker

NED 583

 

[eventresult=200]

De digitale wedstrijden (digital matches) are available. Because of our international competition I will do this one in english. The track of Gilles is a bit stuttering due to some problems loading his track. Overall a very strong field with different winners and very good competion. You can see very nicely where one looses (in speed or in tactic). So watch and enjoy.

Spring Cup Race 1 thumbRace 1 (Peter 6, Marleen 8, Gilles 11, Mark 14, Eddy 15)
Watch the struggle of Gilles during the half of the race and the very strong race of Peter. Although he has a hard time defending his position in the end.

Video race 1…

 

Spring Cup Race 2 thumbRace 2 (Peter 3, Gilles 6, Marleen 10, Mark 13, Eddy 15)
Very strong start of Mark. He looses his first position quickly to Peter and Gilles (and the rest which is not tracked). Eddy is sailing a much better race as his first one. Marleen is catching up quickly although just fast enough for top 10.

Video Race 2…

Spring Cup Race 3 ThumbRace3 (Gilles 3, Peter 9, Marleen 11, Eddy 14, Mark 15)
Mark and Peter start very strong, but are no match for Gilles. In this video Marleen a very strong last part (although her track is not complete). Eddy makes up a lot of ground in the last leg.

Video race 3…

 

 

Spring Cup Race 4 thumbRace4 (Gilles 7, Marleen 11, Jaap 15, Peter 16, Eddy 17)
Jaap starts very strong, but has an unfortunate last leg (wrong side of the track). Reggie has a good second half, just behind Gilles. Although neither is strong enough for Team-GB.

Video race 4….

 

Spring Cup Race 5 thumbRace5 (Mark 2, Gilles 3)
Mark’s track is not correct (his watch is running late, giving him a digital advantage :-). Watch Peter on the down-wind track. He has some troubles keeping his boat straight.

Video race 5….

 

Spring Cup Race 6 thumbRace6 (Gilles 2, Mark 6, Eddy 8, Peter DNC)
Very strong winds during this race. Watch the speed of 13 knots and above. Peter had to quit after cap sizing.

Video race 6….

 

Spring Cup Race 7 thumbRace7 (Chris 2, Gilles 6, Mark 9, Ian 11)
Close racing of Gilles and Chris. Mark keeps the pace for some time, but has to let go. Ian did have a slow first half and was too late catching up. This race was dominated by Claar (not in the digital match).

Video Race 7

 

Spring Cup Race 8 thumbRace 8 (Ian 10, Gilles 11, Chris 12, Mark 14)
This digital match doesn’t show the actual race. Pieter Jelle was very strong and miles away. You only see the battle for the bottom half of the field. You can see the close racing done here! Very strong competition in these conditions.

Video race 8….