Tjebbe wint 50e Vrijbuiterweekend

By 25 mei 2018juni 5th, 2018Nieuws

Het 50e Vrijbuiterweekend werd gekenmerkt door een record aantal deelnemers (400), schitterend zeilweer op zaterdag en wachten, hozen en dreiging op zondag. Tjebbe schreef met drie eentjes het evenement op zijn naam, met daarachter Armand met drie tweetje en Jaap op de derde plek.

Robert heeft een verslag geschreven:

Het Vrijbuiterweekend, inmiddels alweer voor de 50ste keer, georganiseerd door WSV De Vrijbuiter.

Zaterdag 7 juli, 7 uur 45: Solo klaarmaken voor een heerlijke dag zeilen. Temperatuur uitstekend, wind matig. Om kwart over 8 aanmelden bij de Vrijbuiter en kwart over 9 het water op.

Om 10.30 was het dan zover, de Solo’s waren van start gegaan. Meteen na de start was eigenlijk één ding duidelijk, Tjebbe was er om te winnen en voer meteen weg van de rest. Zelf aardig snel een achterstand opgebouwd van de rest en moest hopen op een beetje geluk om enige aansluiting te vinden. De aansluiting werd gevonden, op de voor-de-windserak terug naar de finish. Van de 20 deelnemende boten, lag ik op de 18de positie na de laatste boei. Met een soort ‘do-or-die’ actie maakte ik de keuze om niet door het meest rechtse gat tussen de eilanden door te gaan, maar door het gaat er links van. Mede daardoor kon ik halverwege de terugweg met meer snelheid zeilen. Dit leverde mij uiteindelijk een mooie 11de plaats op in de eerste wedstrijd.

Snel na de eerste wedstrijd even naar huis gevaren om iets te eten, mijn vader een berichtje te sturen over de eerst gezeilde wedstrijd en een plasje en een glas drinken. Snel het water weer op om de Javelin’s te zien starten om kwart over 1 voor de tweede wedstrijd. De wind was inmiddels iets standvastiger geworden, waardoor de wedstrijdbaan uitgebreid werd. Gedurende deze wedstrijd kon ikzelf goed meekomen. Waar de wind na de start enigszins ingezakt was, kon ik met een aardige rak goed uitkomen bij de eerste bovenboei, waar ik, tot mijn verbazing, 6 de omheen ging. Op een gegeven ogenblik kon ik na de 3de boei kort strijden om de 4de positie. Helaas voor mij kwam er even een aardige wind opsteken bij de aan-de-windserak, waardoor ik een aantal plaatsen verloor. Uiteindelijk werd ik ook de 2de wedstrijd 11e, wat mij een 10e overall plek opleverde van de 20 deelnemende boten. Tevreden … jah!

Na een heerlijke dag op het water gezeten te hebben, was het ’s avonds even lekker uitrusten en op internet maar eens bekijken hoe het weer zondag zou zijn…. Helaas niet best. Regen en weinig wind was dan ook aanwezig toen de boten zondag ochtend in paraatheid werden gebracht. En veel regen kwam er. Na beetje bij beetje het bootje leeg te hozen, gingen we van start. Ondanks dat er weinig tot nauwelijks wind stond, was er een flinke wedstrijdbaan die afgelegd moest worden. Met de aloude bekende draaiwinden kon er veel gewonnen, maar ook veel verloren worden. Zelf heb ik meer baad bij weinig wind. Kon na de start bijblijven en goed meekomen met het veld. Zo goed zelfs dat ik ergens rond de 5e of 6e plek lag. Helaas verdween de wind toen we op de 4de plas voeren en werd het dobberen. Met de grote jongens, efsix, sailhorse en randmeren die in oze nek hijgden was het moeilijk om open ruimte te vinden. Een hele lange, langer kon niet, voor-de-windserak was het dan ook hopen op kleine vlaagjes en vrije ruimte om enigszins vooruit te komen. Op de tweede plas richting de finish bleek de rechter zijde zo zijn voordelen te hebben. Eddy en ikzelf maakte daar goed gebruik van. Vervolgens kruiste Eddy helemaal naar de linker zijde, waar Jaap weinig vaart had. Zelf bleef ik in het midden van de plas hangen en ging uiteindelijk toch weer naar de rechterzijde, richting de wal en de bomen. Hier bleek iets te halen te vallen, maar de opkomende randmeren met hun spinakers dreigden roet in het eten te gooien. Uiteindelijk toch maar beetje oploeven richting de finish om vaart te maken. Dit bleek, onverwachts, goed uit te pakken waardoor ik nog net met mijn puntje als 4de over de finish heen kon komen.

Helaas was er eigenlijk geen wind meer voor de 4de wedstrijd. Na vertraging uiteindelijk toch gestart, maar in een hoosbui is de wedstrijd afgeblazen. Wind was er niet meer en als een verzopen hond konden we ons opwarmen.

Tjebbe was de terechte winnaar, dit met 3 x een 1’tje gevaren te hebben. Armand met 3 x de 2 e plaats dan ook terecht 2e. Jaap op plek 3.

Robert Lodewijkx
Solo 546

 

 

foto (8).JPG

 

Uitslag Vrijbuiterweekend 2012

[eventresult=179]