Tjebbe wint Easter

By 4 september 2007juni 5th, 2018Nieuws

Easter Regatta 2007 (7/9 april)


Tja, op de jaarvergadering heb ik, samen met een aantal anderen, toegezegd om dit jaar een wedstrijdverslag te schrijven. Dan maar meteen de eerste de beste gelegenheid, een vrouw een vrouw een woord een woord (of zoiets). Ik ga er vanuit dat er dit jaar na afloop van elk evenement een solozeiler enthousiast aan het typen slaat?

Laat ik het maar meteen zeggen: de Easter Regatta was een fantastisch evenement. Met een eerste start om 11.40 uur konden we rustig koffie drinken en over bootjes praten. Vervolgens twee wedstrijden met een relaxed lopend windje en daarna ruimschoots op tijd aan de kant om in de zon biertjes te drinken. Zo stel je je het toch voor als zeilen gewoon een hobby is en geen zaak van leven op dood. Top! Volgend jaar graag weer zulk weer en weer zulke starttijden! En als ze die eilanden dan ook nog weghalen?.

Nu is het de gewoonte dat zo?n verslag ook over het zeilen gaat, dus daar gaan we?
Op vrijdag heeft Andy Davies aan een aantal solozeilers training gegeven. Anderen, waaronder Marleen Gaillard en ik, stapten op zaterdag voor het eerst sinds 5 maanden weer in de boot. Dat dit ook gaat, bewees de eerste wedstrijd. Marleen ging als eerste om de bovenboei en bleef een hele ronde fier op kop varen. Andy was de enige die haar uiteindelijk in kon halen. Tjebbe werd 5e en sprak al vertwijfeld uit dat dit zijn seizoen niet zou worden. Ook de tweede wedstrijd bewezen Marleen en ik dat trainen nergens voor nodig is door lekker voorin mee te varen. Tjebbe liet zien dat het met zijn seizoen toch nog wel goed kon komen door als eerste te eindigen.
Op de kant bleek tot onze grote verbazing dat Marleen en ik allebei in de eerste race te vroeg gestart waren. Nu heeft het wedstrijdcomit? natuurlijk altijd gelijk, maar in dit geval hadden we toch wel wat twijfels. Maar ja, een protest in een dergelijke situatie heeft nog nooit iemand gewonnen tenzij je kunt aantonen dat je boot ten tijde van de start nog in de haven lag, en dat was natuurlijk ook weer niet het geval. Maar de zon scheen, de biertjes smaakten goed en we hadden heerlijk gevaren en wat kan zo?n papiertje met uitslagen erop dan schelen.

De tweede dag begon mistig, waardoor we nog een uurtje langer aan de cappuccino konden blijven zitten. En tussen de wedstrijden werd er minder lang gepauzeerd, zodat we toch nog op tijd aan de biertjes zaten. Kortom: een geslaagde dag. Andy had de vorige avond geroepen dat hij deze dag twee eentjes zou varen omdat hij zondagavond terug naar Engeland ging en dus de laatste race niet kon zeilen. Gelukkig is Andy ook een mens van vlees en bloed die zich onder een Loosdrechts eiland totaal in de penarie kan varen: 9e in de eerste race. Tjebbe is weer helemaal de oude met een 1 en een 2. Jacques heeft aan de wind de snelheid weer gevonden (2 en 4) en Sijbrand heeft besloten om zich voor de wind niet meer op te winden over lichtere zeilers die sneller gaan, wat niet alleen frustratie, maar ook flink wat plaatsen scheelt (2x 3e).

En dan de laatste dag nog maar ??n wedstrijd, zodat we met al ingepakte boot nog eerder in de zon zitten met een biertje dan de voorgaande dagen. Iets meer wind (3 a 4) en meteen gaat Elaine als de rook. Met een tweede plaats (achter Tjebbe, wiens seizoen nog lang niet verloren is) schiet ze omhoog in de ranglijst en weet nog net zo?n prachtig glazen ei te bemachtigen. Volgens Elaine gaat dit elk jaar zo. Misschien moeten Marleen en ik (of anderen natuurlijk) toch maar eens gaan trainen?

Maar voordat we gaan trainen vragen we ons af wat er was gebeurd als het wedstrijdcomit? nu niet besloten had ons al in de eerste wedstrijd op een OCS te trakteren. Wat dan? Ik heb het even uitgerekend en inderdaad, dan hadden we Elaine gewoon van de eierlijst geveegd. Nu is as natuurlijk verbrande turf, maar trainen v??r Pasen is vooralsnog niet aan de orde. Gewoon iets later (of iets minder zichtbaar) over de lijn. Moet kunnen volgend jaar.

Nog andere wapenfeiten? Zeker wel: Peer van Agt komt met stip binnen op 7 tijdens zijn eerste solo-evenement. Bert Vastenburg laat zien dat een beter bootje wonderen doet: Peter kon zijn oude boot niet bijhouden. Al had dat waarschijnlijk ook wel iets te maken met zijn 30 jaar oude nieuwe rode liefde (met witte racestreep). En tenslotte: Ton van Eck is terug na twee jaar blessureleed en volgend jaar komt de eerste Duitse Solo naar Nederland. Het belooft een mooi seizoen te worden?

Uitslag Easter Regatta 2007

[eventresult=30]