6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • #3750
  Marc Dieben
  Sleutelbeheerder

  Een van de taken van de NSO is belangen vertegenwoordigen van onze leden. In dat kader wil ik graag jullie mening weten over het Watersportverbond. Deze club bepaald alles binnen onze sport en ik heb er nogal wat kritiek op. Graag zou ik van jullie mening hierover horen aangezien we binnenkort een meeting hebben bij het Verbond.

  Mijn kritiek op het verbond is de volgende:

  1.      Klasse organisaties hebben geen enkele status binnen het Verbond. Uitsluitend aangesloten watersportverenigingen hebben daar stemrecht. Deze is naar rato van het aantal leden van de verenigingen wat er feitelijk op neer komt dat een handjevol verenigingen het daar voor het zeggen hebben. Kortom als die paar verenigingen besluiten dat de prijzen voor bijvoorbeeld de meetbrieven/licenties omhoog moeten dan kunnen wij daar niets tegen doen.

  2.      De prijzen voor meetbrieven zijn veel te hoog. In Engeland betaald men éénmalig een bedrag van ik meen iets van 65 pond voor de meetbrief en daar blijft het dan bij. Wij betalen elk jaar maar weer en ook nog eens extra voor een start licentie.

  3.      Het watersport weigert categorisch onze berichten op bv Facebook te reposten terwijl men dat van andere klassen wel doet. Ik heb ze daar diverse keren naar gevraagd en men beloofd beterschap maar zonder resultaat.

  4.      De PR afdeling van het verbond presteert zwaar onder de maat. Lezen we in elke krant dat Daphne Schippers pijn aan haar enkel heeft. Ons  verbond is niet eens in staat om onze Wereld Kampioenen in de krant te krijgen. Laat staan op TV, en als het dan eens lukt zit Marit Bouwmeester bij omroep Max…….

  5.      Men doet te weinig aan het grote probleem van de watersport en dat is de vergrijzing. Bekijk alleen de gemiddelde leeftijd van onze klasse maar eens. Dit is helemaal erg als je ook nog eens bedenkt dat de Solo ooit bedoeld is als jeugdboot. Andere sporten hebben hier ook last van maar er zijn veel verbonden die daar wel een oplossing voor hebben. Als we niet oppassen dan bestaat onze klasse of beter gezegd de hele zeilsport over 10-15 jaar niet meer.

  6.      In plaatst van te kiezen voor minder zeil-klassen met grotere velden heeft het verbond dit jaar besloten de regels voor een ONK te versoepelen. Dit zal de versnippering alleen maar in de hand werken wat kleinere wedstrijdvelden tot gevolg zal hebben.

  7.      Doordat een klasse organisatie geen enkele status heeft binnen het verbond worden wij ook niet geconsulteerd dan wel ingelicht over veranderingen die plaats gaan vinden.

  8.      Administratie van boten loopt niet altijd even vlot. Men moet soms maanden wachten op voordat wijzigingen zijn doorgevoerd. Alhoewel dat de laatste tijd weer beter gaat.

  9.      Men heeft een grondig gebrek aan meters waardoor het meten van boten moeizaam verloopt

  10.   Per jaar ontvangt het verbond € 500.000 aan inkomsten uit wedstrijd documenten. Per lid van de Soloklasse is dat meer dan € 100,– per jaar!! (Wedstrijdlicentie + meetbrief   +afdracht watersport vereniging) . Nu heb ik geen bezwaar om ergens voor te betalen maar ik wil er wel wat voor terug zien.

  Alles bij elkaar opgeteld een heel lijstje wat overigens niet wil zeggen dat het verbond overbodig is. Men speelt weldegelijk een belangrijke rol als het gaat om bijvoorbeeld opleidingen en overleg met overheden.  Ik ben benieuwd wat jullie mening is. Dus laat van je horen.

   

  #3760
  Marten Niessink
  Deelnemer

  Hallo Marc,

  ik heb geen zicht op het het functioneren van de KNWV, maar als ik dit allemaal lees is het wel herkenbaar en kan ik ondersteunen.
  Als bestuurslid heb je hier meer last van dan ik, die maar af en toe ‘mee zeilt’.
  De eis om lid te moeten zijn van een watersportvereniging heb ik altijd een vorm van koppelverkoop gevonden.
  en een meetbrief is duurder dan de WA-verzekering van mijn motor…

  #3797
  Peter Bos
  Deelnemer

  Marc,
  De discussie over de toegevoegde waarde van het Watersportverbond voor de gemiddelde wedstrijdzeiler is bepaald niet nieuw! Al in de 80er jaren werd er flink over gesproken dat Klassenorganisaties zich buitengesloten voelden in de besluitvorming binnen het KNWV. De Klassenorganisaties hebben toen de commissie PSC (Permanente Samenwerkings Commissie) opgericht om meer gewicht in de schaal te kunnen leggen. De grotere Watersportverenigingen waren toendertijd al fel tegen het integreren van de PSC binnen het KNWV en noemden het zelfs het binnenhalen van het “Paard van Troje”.
  Lees voor meer info maar eens het verslag hierover in Solonieuws nummer 2 uit 1985!

  Nu, decennia later, bestaat de PSC niet meer en staan de Klassenorganisaties nog steeds buiten de deur bij het Watersportverbond. De enige mogelijkheid om binnen te komen is dat de Klassenorganisaties wederom een poging ondernemen zich te verenigen. Dat zal echter niet mee vallen omdat je een beroep doet op veel tijd van een grote groep vrijwilligers.

  Voor buitenstaanders is het vrijwel niet mogelijk enige inzage te verkrijgen in de geldstromen binnen het Watersportverbond. Wel weten we wat iedere wedstrijdzeiler afdraagt. Een groot gedeelte van de inkomsten zal wel vloeien naar de Olympische ploeg. Ik ben van mening dat het zeilen als Olympische sport zijn langste tijd gehad heeft omdat het verworden is tot een duur tijdverdrijf voor kinderen in boten die absoluut niet tot de verbeelding meer spreken. Je kunt in die klassen ook niet doorgroeien als zeiler en evt. overstappen naar een andere Olympische klasse. Waar moet je straks in stappen als je 85 kg. weegt en 1.90 meter lang bent en je wilt niet in een Laser? Oh ja, je kunt straks lekker off shore gaan zeilen……! Maar goed, dit is naast een verwijt aan het Watersportverbond ook een verwijt aan World Sailing organisaties.

  Het Watersportverbond richt zich mijns inziens op té veel diverse taken. Van bruggelden naar het bestrijden van fonteinkruid tot motorbootvaren. Al die zaken kosten geld en ik denk dat binnen het Watersportverbond het profijtbeginsel niet geldt…

  Wat PR betreft ben ik het helemaal eens met Marc! Het is bedroevend welke beelden we aangeboden krijgen via het Verbond. Zeker in deze tijd met technische mogelijkheden moet dat veel beter kunnen! Ook is het Verbond slecht in het uitdragen van haar eigen beleid en het geven van antwoorden op vragen die dus al decennia bestaan, onder andere wat gebeurt er met onze afdracht als wedstrijdzeiler en wat krijgen we er voor terug?????

  #3818
  Marc Dieben
  Sleutelbeheerder
  #3840
  Gerard Post
  Deelnemer

  Belangrijk nieuws ?
  Transparant , eenvoudiger , maar wel weer duurder ?
  Voor wat ? Voor de leden , is dat wat je er voor terugkrijg , of mis ik een deel ?

  #3841
  Marc Dieben
  Sleutelbeheerder

  Nee, het wordt niet duurder voor de Solo zeilers. De jaarlijkse bijdrage voor de meetbrief komt te vervallen. Dus dat scheelt. Daarnaast is het zo dat het Verbond een hele boel doet wat niet direct zichtbaar is. Denk hier bijvoorbeeld aan opleidingen (van bv race officials). Neemt niet weg dat er nog een heleboel te verbeteren valt bij het Verbond en men is zich daar van bewust. Roel en ik hebben een goed gesprek met het Verbond gehad en hun duidelijk aangegeven wat er mis is. Onze kritiek werd deels onderschreven en men is er mee bezig. Veranderingen kosten echter tijd en aangezien de watersportverenigingen “eigenaar” zijn van het verbond blijven wij langs de zijlijn staan. Of dat gaat veranderen blijft vooralsnog maar de vraag. Men is er zeker anders over gaan nadenken na ons gesprek.

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.