Uitslag Rhederlaag wedstrijden Nu met verslag van Jacques

By 9 augustus 2007juni 5th, 2018Nieuws

Maar liefst 17 solo’s namen deel aan de Rhederlaag wedstrijden in Giesbeek. Een leuk evenement met korte banen waarbij op zaterdag twee races en op zondag nog eens vier races gevaren zijn. De beneden boei lag zo dicht bij de wal dat publiek op de kant de wedstrijden goed konden volgen. Veel wisselingen bij een goede of slechte klap op de toch iets wat draaiende en vlagerige wind. Jacques wist echter zijn hoofd koel te houden en zette maar liefst zes eentjes achter zijn naam. Johan werd tweede en Maarten derde.

Verslag door Jacques Metaal:


Vorig jaar werd door een aantal (nieuwe) solozeilers uit de regio Giesbeek een paar solo?s opgetrommeld om daar voor het eerst met de solo mee te doen met de Rhederlaag wedstrijden. Dit jaar stond dit evenement echter ook op de wedstrijdkalender van de soloklasse en het gevolg is ?? we waren met 17 bootjes de grootste klasse van het evenement. Echt top is dat!

Zaterdagochtend lekker vroeg vanuit het westen vertrokken richting Giesbeek. Daar aangekomen eerst even de omgeving bekeken en gekeken waar en hoe we het water in konden gaan. Hoewel er een prachtig strandje was (wat me deed denken aan de Inlands) hebben we toch gekozen voor de mooie geasfalteerde helling in de jachthaven.
Al gauw kwamen steeds meer solo-zeilers het terrein oprijden. Een aantal bekende maar voor mij ook een aantal onbekende. Het is leuk om kennis te maken met de (nieuwe) solo-zeilers uit deze regio en van ver daar buiten (want Sneek ligt wel erg ver weg van Giesbeek, toch!?)
De zaterdag was voor de ?lange duur?-zeilers, want er werden nl. 2 lange wedstrijden van maar liefst 1,5 uur gevaren. De baan was gelukkig een echte ouderwetse olympische baan die we 3 ronden moesten varen. De start en finish was even wennen. De start omdat het een 3 minuten start was en de finish omdat die in de startlijn lag. Tijdens de wedstrijd mocht je niet door de finishlijn varen maar wel weer door de startlijn, rara?.hoe ziet dat eruit?….. Nou, gewoon 3 boeien die op 1 lijn liggen naast het startschip. De 2 buitenste boeien zijn de startboeien en de middelste en de rechter boei zijn de finishboeien. Gelukkig heeft dit voor niemand problemen opgeleverd en kon er gewoon lekker gezeild worden.
Lekker bijtijds zijn we het water opgegaan en hebben we de baan en het water een beetje verkend. Al gauw kwam ik tot de ontdekking dat het een zeer actieve dag zou gaan worden, want de winddraaiingen vlogen je om de oren. En de wind was ook erg wisselvallig, dan zat je lekker op je dekje en dan moest je weer opgepropt in de boot zitten. Al met al was het een geweldige dag om te zeilen. De eerste wedstrijd was Peter Jansen heel knap 3e, Johan Geenen 2e en ik 1e geworden. De tweede wedstrijd zaten Maarten en Dave ook lekker voorin het veld. Het was echter Maarten die net voor Dave 3e werd, Johan werd 2e en ik eerste.

Zondagochtend na lekker geslapen en gegeten te hebben bij familie van mij die daar in de buurt wonen kwamen we op de jachthaven een bekende mooie rode boot tegen?van wie was tie nou ook al weer ? Van een oude bekende, namelijk Klaas de Vries die na lange tijd weer zijn solo gepakt heeft om weer eens mee te doen met wedstrijdjes. Echt goed om je weer te zien, Klaas! En volgens mij vond jij het ook erg leuk om weer eens lekker een partijtje te vechten met o.a. Johan.

Vandaag kwamen de sprinters aan hun trekken want er zouden 4 korte wedstrijden van ongeveer een half uur tot driekwartier gevaren worden. Een klein detail was dat de baan nu niet linksom maar rechtsom gevaren moest worden. In het begin stond er weinig wind, maar later begon die iets aan te sterken. En ook vandaag was het erg draaierig.
Klaas deed gelijk weer goed mee en eindigde de eerste wedstrijd als 3e. Johan weer 2e en ik 1e. In de 2e wedstrijd begon Jan Arends in vorm te komen en eindigde als 3e, Johan werd weer 2e en ik?.ik durf het haast niet te zeggen?werd 1e.
Vervolgens hadden we lekker een walpauze van een uurtje en konden we even bijkletsen op de kant. Zo?.en na de besproken tactieken gingen we beginnen met het slot van het evenement.. de laatste 2 korte wedstrijdjes. De 3e wedstrijd verging voor Peter Jansen echter niet leuk, want zijn helmstok brak en moest opgeven en verspilde daardoor ook helaas zijn goede notering in het klassement.
Klaas was Johan in deze wedstrijd te snel af en kon net voor Johan finishen op een mooie 2e plaats.
Bij de start van de laatste wedstrijd had Jan Arends een super snelle start en voer als eerste om de bovenboei en kon de gehele wedstrijd goed in de kopgroep meevaren. Echter bij terugkomst in de haven bleek Jan een valse start te hebben en kreeg een OCS. Deze laatste wedstrijd werd Dave keurig 3e, Maarten 2e en voer ik mijn aftrekwedstrijd , ik werd 1e.

De prijsuitreiking volgde al snel na het omkleden en aftuigen van de boten. Omdat de solo met veel bootjes waren hadden we vier prijzen. Dus Dave, Maarten, Johan en ik ontvingen een hele mooi prijs.
Het was een zeer geslaagd evenement met een leuk, gezellig en mooie aantal deelnemers! Dus graag tot volgend jaar op de Rhederlaag wedstrijden !!

Jacques Metaal
Solo NED-550
White Pearl


Klik hier om de foto’s te bekijken.

Eindstand Rhederlaag wedstrijden:

[eventresult=43]