Uitslagen Giesbeek (13-14 april) nu met verslag van Peter Jansen

By 25 mei 2018juni 5th, 2018Nieuws
Banner Giesbeek

Anton Kok heeft in korte tijd bijna alle smaken van de solobouwers gehad. Na twee solo’s van de werf Winder werd het een Boon en nog even een Bergner met een houten dek erbij. Nu vaart hij sinds kort in een nieuwe Bergner en ook met deze boot gaat het hard. Voor een van de starts riep hij nog naar mij. “Deze boot is zo verschrikkelijk stijf, dat wil je gewoon niet geloven.” Anton is niet snel tevreden en het gevoel moet goed zijn. Dan presteert hij het best. Op Giesbeek haalt hij zeker tot windje vier een enorme snelheid uit zijn boot. De openingswedstrijden werden dan ook naar zijn hand gezet, met een ruime voorsprong op Gilles.

Zaterdag was het koud en er stond een aardige maar wisselvallige wind. Zonder solo’s heeft het in Giesbeek geen zin meer om wedstrijden te organiseren.  Met bijna 20 boten aan de start verbleekte de andere klassen. Geen  laser te bekennen en ook de Finn was maar met 4 boten de 2e klasse op het water. Het is wel opvallend dat de solo zo prominent aanwezig is. Goed voor de klasse daar. Er zijn hierdoor weer een aantal belangstellenden die ook willen overstappen naar de solo.

Van buiten Giesbeek meldde zich een sterke groep solozeilers, zoals Reggie, Gilles, Ferdinandt en Andries. Nieuweling in de klasse, Robert-Jan Noordhof, die de Finn heeft verruild voor de solo, is weer een goede aanwinst voor de klasse. Afra heeft ook de smaak te pakken maar moest nog wat sleutelen aan de boot en de uitrusting.

De eerste wedstrijd was voor Reggie, die zaterdag gewoon erg goed voer en met twee eerste plaatsen na de 1e dag aan de leiding ging. Anton voer een 2-1-2 en zat hem op de hielen.  Een groepje van zo’n 6 solo’s bleef de meeste wedstrijden dicht bij elkaar. Het was elke wedstrijd spannend met op het laatste moment een close finish.

Zondag was wel iets warmer dan zaterdag en de zon kwam aan het eind nog even tevoorschijn. De wind was vergelijkbaar met zaterdag. Door de vele winddraaiingen was het echt moeilijk varen. Het was vaak elk kruisrak een verrassing waar je uiteindelijk uit kwam. Het ene moment dacht je dat het wel snor zat, maar dan halverwege was je positie weer een stuk minder rooskleurig, of andersom. De tweede dag kwamen met name Anton, Gilles, Norbert en ook Ferdinandt het beste uit de verf.  Al met al waren het spannende openingswedstrijden waarbij een aantal zoals ik voor het eerst weer in de boot stapten. De volgende dagen heb ik het nog wel flink gevoeld, pfff wat een spierpijn. Toch maar weer wat vaker naar de sportschool.

Uitslagen eerste 3

  1. Anton Kok                      Bergner/D+/North
  2. Gilles de Combe              Winder/Cumulus/North
  3. Reggie Feltkamp             Bergner/Superspar M9/D+/HD sails

Het volgende evenement is Medemblik.

Peter Jansen 511

[eventresult=199]