Verslag en uitslagen Houtskool Cup 2017

By 10 januari 2017juni 5th, 2018Nieuws

Houtskool 2017

De week voorafgaand aan de houtskoolcup veranderde de voorspellingen ongeveer per uur en dus was het moeilijk om vooraf de favorieten in te schatten voor de races.Lichtweerspecialisten Saskia Arnold, Ted Bakker en Tjebbe Swart hoopten op een rustig windje terwijl Peerke Kortekaas, Reggie Feltkamp en Roel den Herder misschien op zoek zijn naar meer puf.

Eddy Boon   (10, 9, 8, 2, 1, lift off)

Zaterdag begon met uitstel. Geen wind het eerste uur.Toen de wind dan aanging kon iedereen te water. Met een mooie 8 knopen richting de startlijn en go! De race verliep op z’n minst chaotisch. Pin-end was overduidelijk favoriet en sommigen konden de lijn niet halen. Na de start ging er een groep links en een groep rechts langs het eiland. Een aantal gingen naar de verkeerde bovenboei met als gevolg dat ze vol gas, halve wind, richting de juiste boei moesten varen. Ook in de downwind splitte de groep in twee. De groep die besloot het eiland aan bakboord te houden gingen vreselijk de mist in en maakten een buitenbocht van jewelste. Achteraan aansluiten. Tjebbe, Armand en Roel DH waren los van de groep en kwamen ruim als 1, 2 en 3 over de lijn. Peerke knap 4 na een inhaalrace en Reggie 5.

Het bleek de laatste race van de dag. Alle wind viel weg en na wat uitstel en verwoede pogingen van het comité om er toch nog een race uit te halen, terug naar de kant! De wind spaarde zich voor zondag..

Zondagochtend zagen de voorspellingen er fantastisch uit. Goeie wind voor 3 mooie races.Race 1 kwam de wind er al aardig overheen blazen en na het eerste rak was Peerke al een goed eind op weg naar een 1e plek. Tjebbe handhaaft zich aan de leiding met een 2e plek en ook Reggie laat zich gelden met plek 3.
Op weg naar de start voor race 2 kwamen er wat donkere wolken over het veld zetten. De wind begon enorm aan te trekken en de vloot realiseerde zich dat dit een heftige ging worden.  Na het startschot was de wind aangetrokken naar zeker 17 knopen, maar met vlagen van toch wel 25.
Aangezien de races, traditiegetrouw tijdens de houtskool, upwind-downwind zijn was het billenknijpen plat voor de lap naar de onderboei. Één stuurfout betekent einde oefening, zwemmen, rechttrekken en een inhaalrace. Enkele slachtoffers: Ted Bakker, Tjebbe Swart, Hedser Dijkstra en Anton Kok.Peerke weer een 1e plek en door het uitvallen van klassementsleider Tjebbe, nieuw aan de leiding. Reggie 2e en Arnd liet zich zien op de 3e plaats. Altijd een gevaarlijke outsider met veel wind.In de luwte snel bijkomen, opladen met een notenreep en een banaan en vol gas richting de startlijn voor de 3e en laatste race van de dag.
Iedereen zat behoorlijk stuk na 2 races die toch dik een uur duurde. Hij of zij die nog wat in de tank had zitten maakt goede kans op een goede klassering voor de laatste race van het evenement.Na het startschot was als snel duidelijk dat Peerke vol gas richting de eindoverwinning zeilde. Boventon: Anton, Peerke, Ted, Reggie aan de leiding. De wind was nog fors dus opgelet in de downwind. Met nog wat omslaande solisten links en rechts strekte de vloot zich uit over de hele baan. Bijna letterlijk pompen of verzuipen. Als je er niet bij zat moest je een list verzinnen om naar voren te komen. Roel DH en Hedser gingen All-in door helemaal rechts van het rak tussen twee kleine eilanden te navigeren waarna de wind dramatisch goed draaide. In één streep bijna naar de finish. 3e plek voor Roel en ook in het eindklassement kon hij het podium op! Peerke vaart een 2e plek en pakt de eindoverwinning ruim. Anton Kok was met afstand de fitste in race 3 en won met grote afstand. Reggie handhaaft zijn positie met plek 5 en zet een keurige serie neer. 2e plek overall.

Eindstand:          Peerke 1
                          Reggie 2
                         Roel DH 3

Gefeliciteerd allemaal en dank aan de KWVL en het Comité voor weer een enerverend evenement!

[eventresult=313]