Verslag Holland Trophy 1-2 juni

De H boten klasse varen elk jaar de Holland Trophy vanaf de ARZV in Akersloot. Omdat de Allianz Regatta voor ons niet door ging hadden de Kuipers broers bedacht dat we mooi konden meevaren. Appgroep, veel zin en 15 inschrijvingen later varen we zaterdag en zondag 2x 3 wedstrijden en een lange op-en-neer baan.

Vooraf zag ik Menno al met een strak gezicht rondlopen alsof het de olympische spelen betrof en inderdaad zijn er voldoende concurrenten. Het waait 4-6? bft. uit het noorden en het dus niet warm. Ik doe een droogpak aan en krijg er geen spijt van.
De wind draait lekker maar gaat ook aan en uit en bovendien is er een trekwal links maar meer wind rechts! Onderin kleine golfjes, bovenin is het water vlak. Genoeg keuze en heel spannend. Inderdaad is Menno goed weg en behoudt de leiding. Maar voor de wind is het lastig door de vlagen waardoor de achtervolgers inlopen.
Hierna volgt een korte pauze met beloofde lunch op het water. Inderdaad wordt er door de rescue spoedig een doosje met oa een broodje kroket afgeleverd. Al planerend probeer ik de mosterd erop te smeren terwijl we plat voor de wind weer naar de start terug gaan. Het lukt maar net en het voegt weer een nieuwe dimensie toe aan het zeilen hier. Wel mijn tong verbrand aan de kroket!
De tweede start is weer een pin start en de trucs zijn duidelijker; eerst door het midden, dan naar de wal links en niet te dicht bij het eiland. Menno pakt hem weer maar de kuypers zijn dichtbij.
Nu werden er na de race gevulde koeken uitgedeeld, Menno is jarig.
Vincent brak een stag maar was snel weer gerepareerd.
De derde race is weer 1.5 mijl kruisrak en we worden moe. Jelmer en Roelof laten zien dat dit hun thuiswater is en scoren 1 en 2.
Na het zeilen hadden we een gezellige zeilersmaaltijd en muziek voor wie wilde. Kamperen kon ook op het terrein.
Dag 2. Bijna de zelfde wind, een iets kortere baan maar een rondje meer. Maar hé waar is Vincent? Die is er altijd als eerste!? Lekker lang ontbeten dus en nu bij hem een strak gezicht. Echt een mooi veld solo’s met hoog niveau deelnemers, bravo Arnold vanuit Friesland. Vandaag is Gilles er ook (gisteren training Braassem) maar helaas loopt hij door een close encounter bij de start schade op en moet terug, jammer!
De hele tactiek lag nu weer anders want de trekwal was niet meer in de buurt. Het eiland en bocht in het meer hadden tot gevolg dat de wind om het eiland heen boog  met een dikke 20 graden. Dit was een cruciaal deel van het kruisrak, voor de wind vooral positioneren op de vlagen.
Eerste ronde voer Arnd door naar de finish (ik zei toch extra rondje!), Arnold Jippes  werd mooi 2 achter Menno.
Weer pauze met broodjes, nu op het eiland verorberd en opgepast met de kroket. Of geofferd aan de vissen als je omslaat.
De race erna was voor Jelmer, maar helaas te vroeg gestart, wel mooi gevaren. Dus Menno toch weer 1.  De startlijn was de hele dag zeer hardnekkig in het voordeel voor de pin, zozeer dat over de lijn prikken moeilijk was. Hoe eerder over SB hoe beter.
De laatste race was ik goed weg na een zeer forse eiland-schift.  Achterin werd ook driftig geknokt met voortdurende strijd tussen Huud en Vincent. Ook werd er door bijna iedereen doorgevaren als het kon, terwijl het pittige lange races waren bij harde wind, hulde aan allen.
Dit is een leuk evenement om vast te houden, ik denk een blijvertje. Een gezellige sfeer, kleinschalig en goede accommodatie.
Dekker Watersport gaf prijzen aan Kuipers watersport (2e Jelmer en 3e Roelof).
Mooi verjaardagscadeau met 4x 1e Menno, gefeliciteerd!
Verslag door Arnd