4 dagen zeilen op het Sneekermeer tijdens de Kleine Sneekweek.

 

De Kleine Sneekweek, ook wel de Sneekweek voor de zeilers genoemd, was dit jaar van 9 t/m 12 mei 2024. Met net 200 ingeschreven boten verdeeld over 16 klassen, was de Solo de op-één-na grootste met 29 boten. De windvoorspellingen stonden haaks op de temperaturen die we konden verwachten.

 

Op donderdag was het dan ook uitstel op uitstel, met kort broek temperaturen. Tegen 16:00 uur ging onze wedstrijdleider Johan Schurer het toch proberen, en met succes. Een pot met heel licht weer, veel draaien en net zoveel drukverschillen, en uiteindelijk zijn we afgekort op de Poelen. Tegen alle verwachtingen in ging ons zwaar(der)gewicht Paul Dijkstra als een kanon en bleef Gijs Faber en Saskia Arnold voor… Zijn de kaarten al geschud?

 

Vrijdag was de voorspelling hetzelfde als die van donderdag; in de loop van de middag komt er misschien een zuchtje. Er zouden vandaag 2 wedstrijden gevaren worden, maar het was al snel duidelijk dat dat niet ging lukken. We mogen al blij zijn met 1 volwaardige pot. OW+5 is gehesen (start uitgesteld met 5 uur). En warempel, tegen het eind van de middag hebben we een hele mooie wedstrijd kunnen varen. De klassen lagen door de lastige omstandigheden flink door elkaar, Flitsen, O-jollen, Valken, Solo’s… we zijn elkaar allemaal meerdere malen tegengekomen. Met andere woorden, het echte Sneekweekgevoel. Koen van Esch was zo snel dat ze zijn 4e plek op de finish niet eens hebben opgemerkt.

 

Zaterdag stonden er 2 geplande races op het programma. De omstandigheden werden er met de dag beter op, meer temperatuur en meer beaufort. De draaiingen en de vlagen maakten het erg uitdagend, of is ‘frustrerend’ beter geformuleerd? Ondergetekende had zijn Bergner in een nieuwe versnelling gezet; in de eerste race van zaterdag mocht ik een 2e plek bijschrijven achter Saskia. De 2e race van zaterdag was echt tenenkrommend spannend; na 2 uur racen zijn de eerste 5 Solo’s binnen 10 seconden van elkaar gefinisht voor de toren onder magnifieke omstandigheden. Paul als eerste, gevolgd door Gijs, Steven, Saskia en Gert Henk.

 

De zondag kan ik omschrijven als het mooiste zeilweer van de wereld; 4 Beaufort, zonnetje en heerlijke temperatuur. De draaiingen en drukverschillen zijn ook deze wedstrijd gebleven, maar dat was bijzaak. Na een heerlijke race liet Paul zien hoe het ook weer moest; Koen Van Esch kon van dichtbij meekijken, maar de rest… Die had daar een verrekijker voor nodig.

 

Op tijd beginnen met racen is ook op tijd klaar; bij de Roerkoning kom ik Marc Dieben nog tegen. Na een decennium in de Solo gevaren te hebben, is het voor Marc mooi geweest. Hij geeft te kennen dat stoppen met zeilen op een dag als deze (schitterend zeilweer) het juiste moment is. Marc is straks de grijze plaag op de MTB; Marc, succes in de bossen.

 

Om 15:00 uur stipt was de prijsuitreiking vanaf het welbekende startschip. Het gehele comité met de stand-by-helden staan paraat op het schip; het applaus verdienen ze.

Mooie, goed georganiseerde wedstrijden door een geolied team. Saskia mag de hoofdprijs van de Kleine Sneekweek 2024 in ontvangst nemen, Gijs 2e en Paul 3e. En dan krijg je maandag een berichtje, Steven omdat jij de Kleine Sneekweek als 4e bent geëindigd… Wil jij dan een verhaaltje typen?

 

Foto: Eize Hoekstra Photography ©

Leave a Reply