In het weekeinde van 30 april en 1 mei stond dit jaar het eerste NK al gepland. We mochten alvast in korte wedstrijden laten zien hoe we uit onze winterslaap waren gekomen. Voor mij de eerste keer sprinten in de Solo en goed om eens te zien hoe het met de boothandling en snelheid zat. Het aantal inschrijvingen bleef wat achter met 23 inschrijvers en 21 aan de start. Dat hadden er wel meer mogen zijn. Lag dat aan de locatie of de plas? Misschien goed om te evalueren.
De start op zaterdag was om 10.30 uur gepland. Een enthousiast tijdstip, zeker als je op zaterdag uit de Kop van Noord-Holland moet vertrekken. Om 07.00 rijden dus….. Het was gelukkig mooi weer en er was een lopend windje voorspelt. Het wedstrijdwater op Reeuwijk kan zich het beste vergelijken met de Loosdrechtse Plassen, maar dan in het klein met dezelfde winddraaiingen. Een kwestie van goed opletten en ogen buiten de boot.
Alle ‘toppers’ waren wel aanwezig, zelfs Pim kon het niet laten om uit Hyeres snel richting Reeuwijk te racen om te worden verenigd met zijn Solovrienden. Mooi! Daarnaast had Sierk Jan ook weer eens de Solo van de familie kunnen lenen en deed dus als oud sprintkampioen mee. Verder de ‘usual suspectst’, kortom een prima en sterk bezet veld.
De wedstrijdleider kondigden bij het Palaver aan 15 wedstrijden te gaan varen en dat is best veel, ook als je print. Verder gemiddeld een 8 knopen over de hele dag met soms een vlaag daarboven, maar echt heel veel hoefde er niet te worden gehangen. Door oponthoud bij de eerste start (comité was de benedenboei en finishboeien vergeten mee te nemen…..) liepen we sowieso gelijk wat achter op het toch al strakke schema. Daarom moesten we na de lunch maar liefst 9 wedstrijden afwerken, op een gegeven moment ben je dan de tel wel kwijt. Met zoveel wedstrijden en groepen is het overigens onmogelijk om elke zeiler recht te doen in dit verslag. Excuses daarvoor!
Zelf had ik mijzelf voorzien van een nieuw zeil van Molenaar. Net weer iets anders dan het voorgaande jaar en uit de opgedane praktijkervaring op Reeuwijk bleek dit goed uit te pakken. Goede hoogte, keuzes (laag of hoog kunnen varen), niet ingewikkeld (schoot aantrekken en niet te veel pielen) en niet onbelangrijk: competitieve snelheid! Voor de liefhebbers de meetpunten: mastvoet 3007 mm, mastrake 6094 mm. Heel basis dus. Binnenkort kom ik nog met een trimgids voor het Molenaar zeil incl. foto’s (ook handig voor de zwaardstanden), zodat makkelijk voor iedereen een basistrim voor dit zeil beschikbaar is. Mocht je al vragen hebben, dan kun je mij die natuurlijk altijd stellen.
Man van de zaterdagmiddag was Pim, die maar liefst zeven eentjes liet noteren en daarmee zijn kampioenschap, naar later bleek, direct veilig stelde. Goed ging verder Sierk Jan, maar liet in de middag toch wat liggen. Verder viel op dat Arnd goed ging, alleen brak hij zijn giek. Heel jammer. We waren laat van het water, zodat de social voor mij wat beperkt was omdat ik direct weg moest.
Zondag was de windverwachting ronduit slecht. Zeer weinig wind en dat kwam helaas ook uit. We hebben netjes gewacht tot 13.00 uur, maar het zat er helaas deze dag niet in op Reeuwijk. De uitslag van zaterdag werd daarmee ook de einduitslag met een verdiende sprintkampioen Pim van Vugt. Tweede werd de oud sprintkampioen Siek Jan ter Haar en derde Menno Huisman (wel eerste master 🤣).
Op naar de Springcup op Medemblik van 13 tm 15 mei. Eens kijken hoe we er dan voor staan ten opzichte van onze vrienden uit Groot-Brittannië.
Menno Huisman,
Solo 642