Geen Hutspot, Wel Wind: een kort verslag van de Stamppot Wedstrijden

Half oktober was het tijd voor de jaarlijkse Stamppot Wedstrijden in Giesbeek. Goede naam trouwens: Na de warme na-zomer is het koud, winderig en valt er af en toe regen. Ik denk dat de organisatie nog aan het nazomeren was, want er was geen hutspot, maar wel een barbecue. Als nieuwe solist (sinds Augustus zeil ik solo 559) waren dit voor mij de eerste wedstrijden met wat meer wind, waar ik wel naar uitkeek! 13 Solo’s hadden zich ingeschreven, met een paar uitvallers, mede door griep. Ook geen Anton dit keer, onze plassenkoning.

Zaterdag starten we met een vlagerige windkracht 4 en grote windschiftingen. De eerste start ben ik (weer eens) iets te conservatief maar kan gelijk overstag om de vrije wind te vinden. Na de stuurboordslag lig ik even heel mooi ten opzichte van de rest van het veld. Dan zakt de wind hier wat in. Ik heb nog veel moeite met het omschakelen naar de lichtere wind ontdek ik ook dit weekend weer. Door de windschiftingen wordt het bij de bovenboei interessant en dit blijkt een terugkerend thema dit weekend: op de laatste honderd meters vinden er veel wisselingen plaats en niet iedereen komt er in een keer omheen. Hier was ook de eerste zwemmer van het weekend te vinden. De eerste wedstijd houd ik een aantal boten achter me, maar echt denderend gaat het (nog) niet.

Gedurende de ochtend neemt de wind toe. Met iedere groep wolken wordt het water donker en het gaat af en toe lekker snel. Op het laatste voordewindse rak van de laatste ochtend wedstrijd ga ik als een kanon. Met een vlaag krijg ik een Laser deja-vu moment (de Laser zeiler weet wat ik bedoel) als ik merk dat de boot gaat rollen. Neerhouder wat aan? Voordat ik mijn vraag kon beantwoorden met een actie is daar de tweede vlaag en ga ook ik even de bodem van mijn boot inspecteren. Floris planeert lachend en geheel onder controle langs. Ik lach ook en zet de boot weer overeind. Bij de benedenboei een klapgijp en nog een keer zwemmen. In ieder geval weet ik te finishen en ik merk dat al redelijk wat zeilers voor de finish zijn afgehaakt. Even een broodje eten en dan verder? Door een suffe actie ga ik nog een keer om. Ik raak moe merk ik en bedenk dan dat het misschien beter is om morgen maar weer verder te zeilen.

Zondag is nog iets kouder en het regent als we de haven uitvaren. Vandaag zeilen we drie wedstrijden achter elkaar, Het waait windkracht drie met af en toe een vlaag van vier. Vandaag weet iedereen de mast boven de boot te houden en ik zeil veel beter. De windschiftingen zijn alles bepalend en tijdens de tweede wedstrijd kom ik in een goed ritme en doe lekker met de voorhoede mee. Ik maak minder fouten, en mijn rolltacks beginnen ergens op te lijken, althans zo voelt het. Ik weet ook dat ik nog veel moet leren.

Bij de prijsuitreiking ontvangen Rien, Jan, en Roel de prijzen, en kijken we met zijn allen voldaan terug op een prachtig laatste zeilweekend van 2023 in Giesbeek. De wedstrijdcommissie heeft weer fantastische wedstrijden (7 in totaal!) georganiseerd, de rescue boten waren attent en namens de Giesbeek Solisten nodig ik iedereen uit om volgend jaar ook te komen!

Uitslag

 

  1. Roel den Herder
  2. Rien Maters
  3. Jan Arends
De totaaluitslag is op de site van Wsv Giesbeek te zien.

 

Gerard