Verslag Zuiderzeeregatta en training

By 9 oktober 2013juni 5th, 2018Nieuws

Muiden3.JPG (thumb)

Op 7 en 8 september waren de week voor de Nederlandse kampioenschappen wedstrijden en een training georganiseerd door de klasse organisatie.

Zaterdag kon de Soloklasse aansluiten bij de Zuiderzeeregatta, en wedstrijden meevaren

 

Bij aankomst zaterdagochtend in Muiden bij de koninklijke was er helaas erg weinig wind. Zo weinig zelfs dat al op de wal de wedstrijden uitgesteld werden. Op de Noordkop van de haven stonden 13 solo’s klaar om als de wind toe zou nemen het water op te gaan. Rond 11 uur eindelijk iets meer wind en het water op.

De eerste start van de solo’s was na de Pion en FF klasse.

Met een windje 2/3 begonnen er zelfs net onder hoge wal al kleine golfjes te ontstaan.

Anton Kok als eerste bij de bovenboei, dit met een zeer ruime voorsprong op de rest van het veld.

Uiteindelijk na het zeilen van de goede oude olympische baan , Anton ruim eerste, gevolgd door Norbert Zonneveld.

De tweede start al iets minder wind dan de eerste wedstrijd. Peerke Kortekaas was deze start helaas net te laat aanwezig omdat zijn val wegschoot en hij een ander zeil wilde proberen.

Weer Anton die bij de pin end mooi als eerste weg was, als eerste bij de bovenboei. Ook dit keer uiteindelijk Anton die zonder in problemen te komen de wedstrijd met een mooie voorsprong won.

Achter Anton in het laatste kruisrak een mooi gevecht om de tweede plek. Op de finish een nipte voorsprong voor Ferdinand Costerman Boodt die Norbert op het laatste stukje van het kruisrak nog in kon halen. Was mooi om al kennis te kunnen maken met het wedstrijdwater van de Nederlandse kampioenschappen, kleine , maar nakkige golfjes.

Een wind regelmatig draaiend, en het zo mogelijk maakte om in het kruisrak plekken goed te maken, of………te verliezen.

Uitslagen volgen

 

Zondag de 8e sept. Clinic van Tjebbe.

Om een uur of 10 melden de eerste deelnemers zich in Muiden.

Dit in de stromende regen! Na het optuigen van de boten een briefing van Tjebbe over de trim van de solo en een mogelijkheid tot vragen over alles en nog wat naast een opgetuigde solo. Regen was inmiddels opgehouden. Wat wind betreft , het tegenovergestelde van de dag ervoor.Tijdens de briefing op de wal en het optuigen een mooi lopend windje. Toen het tijd was om de boten het water op te laten gaan…… wind vrijwel weg. De bedoeling was om te beginnen met wat wedstrijdjes. Helaas zo weinig wind dat het alleen zinvol was om te proberen om aan de wind varend te proberen zoveel als mogelijk snelheid te ontwikkelen.

Tjebbe liet duidelijk zien door oa zelf aan boord van verschillende solo’s te gaan zitten dat er gewerkt moet worden in de solo. Zelfs met vrijwel geen wind. Zittend met een been voor de overloop, constant met schoot in het hand met gewicht boot laten oploeven of afvallen. Moet zeggen voor mij een openbaring.

Ook deze dag 13 boten op het water.

Na de debriefing een ieder op weg naar huis, waarbij de meesten de boot in Muiden lieten staan , klaar voor het NK.

Tjebbe bedankt voor deze training! Marleen voor het varen van de Rib.

Tot volgend weekend.

Ferdinand.

Muiden3.JPG