Dat de Soloklasse na meer dan 60 jaar nog een steeds een vaste waarde is van het wedstrijdzeilen in Nederland en het Verenigd Koninkrijk is mede te danken aan het feit dat er nooit geschroomd is om de klasse te vernieuwen. Zo zijn wij ooit over gegaan van houten masten naar aluminium masten, varen we nu naast hout ook in epoxy boten en komen we zelden nog een Dracon zeil tegen.

Jan Arends (lid van verdienste) is met zijn PCMaatSailing altijd bezig met innovatie en verbetering aan boot en zeil. Zo heeft hij tijdens de ALV van 2017 aangekondigd een carbon mast te willen ontwikkelen. De ALV reageerde enthousiast en dus is Jan verder gegaan met deze ontwikkeling. Nu is het zover dat het eerste prototype voor de deelbare carbon mast klaar is en breekt de test periode aan. Voor ons als bestuur kwam dus de vraag op hoe we hier mee omgaan en hebben het volgende besloten.

Test procedure:

Jan en anderen ( in overleg met Jan) mogen tijdens klasse wedstrijden met een carbon mast varen. Echter de races waarbij er een carbon mast gebruikt wordt mogen niet in de uitslagen meegeteld worden. Dat kan door bijvoorbeeld niet te finishen of je uit de uitslag te laten verwijderen. Dit om de wedstrijden een zo eerlijk mogelijk te laten verlopen, we zijn een eenheidsklasse.

Procedure tot aanpassing klasse regels.

Om uiteindelijk tot aanpassing van de klasse voorwaarden te komen zullen wij tijdens de ALV van 2020 een oordeel vragen aan de leden. Als de leden voor het invoeren van een carbon mast zijn zullen wij met de NSCA (onze Engelse vrienden) vragen om dit in de klasse voorwaarden op te nemen.

We wensen Jan en de testers veel succes en ik kijk er naar uit om een test te gaan doen met dit nieuwe wapen en laten we de discussie, op het forum, maar starten en volgen.

Met vriendelijke groet
Roel den Herder