Claar wint Braassem Summer Regatta

By 25 mei 2018juni 5th, 2018Nieuws

De 2011 editie van de Braassem Summer Regatta is niet het feestje geworden waar de organisatoren zich voor ingespannen hadden: het was relatief koud en het waaide hard, te hard voor velen. Op zaterdag kwamen er van de 12 ingeschreven Solo’s maar 5 opdagen. Na ruim een uur uitstel besloot het committee de wedstrijden af telasten. Er stond 20 knopen wind, met vlagen boven de 30, en de verwachting was dat het zo zou blijven. De meeste Solo’s vonden dat niet erg, maar er was er natuurlijk eentje die wel naar buiten ging om zo de Solo even te promoten. Hij heet niet voor niets ‘de beer van de Braassemermeer’. Hierop besloten ook een paar Randmeren naar buiten te gaan, maar de Bogen, Schakels en Valken bleven binnen. De Optimisten en Splashes waren overigens gewoon aan het trainen en stoven al hozend over de plas. Erg indrukwekkend.

 

Voor de zondag was er minder wind voorspeld, maar dat bleek tegen te vallen. Na weer een uur uitstel besloot het committee toch te gaan varen om te zien of er een schip zou stranden. 5 Solo’s gingen naar buiten. De eerste race stond er tussen de 15 en 20 knopen, met uitschieters naar 25. Pittig maar te doen. Gerard uiteraard aan kop, totdat hij te hard om de benedenboei ging, te snel oploefde, giek in het water en boot om. Claar en Peter waren er zo al snel voorbij. Daarna kwam Gerard uiteraard weer terug, maar kon toch Claar niet voorkomen. Ton had inmiddels zijn mast rail gebroken, (ja lieve Solozeilers, dat kan als je daar je neerhouder, cunningham en outhaul aan bevestigt) en moest opgeven, terwijl Pieter het rustig aan deed. Claar 1, Gerard 2, Peter 3 en Pieter 4.

Gelijk door naar race 2 met een inmiddels toenemende wind. Deze was nu minimaal tussen 20 en 24 knopen, met uitschieters naar boven de 30. Verrassend hoe ieder het eerste kruisrak bij elkaar kon blijven. Daarna moest Gerard opgeven met een gebroken hangband, en ging de strijd eigenlijk tussen Claar en Peter omdat Pieter weer rustig aandeed. Gelukkig was er een simpel op en neer baantje zonder gijprak. Geen ongelukken en nadat Peter een paar foute klappen maakte won Claar met bijna een rak lengte voorsprong (maar ja, het laatste rak naar de finish was dan ook wel mega snel en spectaculair), Peter 2 en Pieter ver daar achter op 3. Moe maar voldaan togen zij naar de wal waar de lunch klaar stond. Het committee besloot verder niet meer te starten die dag dus om 3 uur was de prijsuitreiking al en konden de vaders naar huis om nog van ‘hun’ dag te genieten.


foto: Jeroen de Vries

Uitslag Braassem Summer Regatta

[eventresult=151]