Claar wint NaBraassem nu met verslag

By 25 mei 2018juni 5th, 2018Nieuws

Na twee dagen hard werken heeft Claar de NaBraassem gewonnen. Op zaterdag een windje 3-4 met in de buien wat flinke vlagen. 3 verschillende racewinnaars gaf wel aan dat er erg close gevaren werd. Zaterdag avond stond Claar 1, Gilles 2 en Peter 3. De zondag zou er minder wind staan maar in de buien was het juist wat steviger dan de dag er voor. Weer hard werken dus. Na de pauze waren er nog 4 reeële kanshebbers op de overwinning. De laatste race werd echter afgebroken door een enorm bui die overkwam en de dreiging had van (te) veel wind, maar uiteindelijk het tegenovergestelde deed: geen wind meer. Daardoor trok Claar aan het langste eind en mocht ze weer wat glazen toevoegen aan haar uitzet. Gilles heeft een verslag geschreven:

NaBraaassem 2011

Onderweg naar de Braassem reed ik voorbij wat flink zwarte en donkere wolken, maar gelukkig toen ik aankwam was het droog. Ik was als één van de eersten aanwezig maar er volgden er al snel meer. Ton was nog wel het beste voorbereid op de regen, omdat die al met droogpak uit de auto stapte.

Vanwege de windrichting was het makkelijker om met de boot naar het clubhuis te lopen en daar te water te gaan. Na het optuigen van de boot begon het te regenen dus snel naar binnen en een kop koffie drinken. Terwijl we rustig genieten van de koffie zien we tot ons genoegen dat er zich nog meer mensen op het laatste moment hadden ingeschreven. Tjebbe en Peerke komen het al sterke veld nog wat sterker maken. Peerke sinds een lange tijd weer in een wedstrijd, dit keer niet met een geleende boot maar met zijn eigen Solo. De 459 met een zeil van de 511 van minstens 30 jaar oud.

Bij het te water gaan was het gelukkig weer droog en konden we op een lekker voor de winds koersje naar de start varen. Daar eenmaal aangekomen konden we zien dat er wat herstarten waren en door een wind draaïng werd de start voor de Solo nog langer uitgesteld. Toen we eindelijk gingen starten was ik al flink afgekoeld, maar met een windje drie vier word je al snel weer warm.

Bij de eerste wedstrijd zat ik niet lekker in mijn vel en zakte ik elk voor de winds rak wel 3 tot 5 plaatsen terug. Niet echt een methode om prijzen te scoren. Peter had hier echter geen last van en pakte een mooie één, de grote vraag was alleen kwam dit door zijn nieuwe Hunt zeil of zijn cummulus buikje? De 2de wedstrijd werd gewonnen door Claar. De derde wedstrijd won ik net zelf, aangezien Claar en Tjebbe op het laatste voor de windse rak hard dicht bij kwamen. We finishten uiteindelijk binnen 3 scheepslengtes van elkaar. Tjebbe bleek achteraf OCS te zijn. Peter was ook OCS en besloot na 3 minuten zeilen toch nog terug te gaan en deed daardoor niet meer mee voor de top posities die wedstrijd.

Op zondag werd ik thuis wakker met onweer en zeer harde regen, het leek een goede reden om me nog een keer om te draaien en wat later te komen. Maar uiteindelijk toch maar opgestaan om rond 09u15 aan de koffie te zitten in het clubhuis.

Weer voor de wind naar start varen en de eerste wedstrijd werd gewonnen door Claar. Bij de 2de wedstrijd krimpte de wind 5 tot 10 graden vlak voor de start. Hierdoor werd de pin-end zeer voordelig, maar de mensen die bij het startschip starten en meteen overstag gingen trokken aan het langste eind. Toen de wind weer terug ruimde was de voorsprong van deze mensen genoeg om de voorkant van het veld te bedekken bij de eerste boei. Ik was de gelukkige die helemaal vooraan voer. In het voor de windse rak waaide het gelukkig goed door en kon ik mijn voorsprong behouden. Weer bij de boven boei werd de wedstrijd afgekort en was er een wal pauze.

Met een pauze van ongeveer 3 kwartier had je genoeg tijd om te eten, weer terug varend naar de start viel het toch op dat het weer wat harder was gaan waaien. Dit beloofde een spannende wedstrijd aangezien er nog 4 mensen konden winnen. 5 minuten voor onze start begon de wind alleen flink in te zakken en te draaien, heel erg te draaien. Hij draaide ruim 180 graden en we zagen boten die op het aan de windse rak voeren hun spinkaker hijsen. Helaas begon het met deze windstilte ook heel hard te regenen. Na 15 min lag er ruim 10 cm water in mijn boot. Een aantal zeilers vonden de wolken te dreigend en besloten zelf al terug te gaan naar de haven. Het duurde dan ook niet lang dat de eerste flits de hemel verlichtte. Waarop we meteen terug werden  gesleept naar de haven. Eenmaal aangekomen op de kant konden we onze boot in de zon aftuigen en opruimen.

Bij de prijs uitreiking waren er voor de winnaars de traditionele glazen van de Braassem, dit blijft voor mij toch de grote smet op dit evenement. Ik wil gewoon een grote lelijke beker, glazen heb ik genoeg thuis. Met Claar 1, Peter 2, ik 3 en Tjebbe 4 was het een spannende NaBraassem.

Gilles De Combe
Solo 544

Uitslag NaBraassem 2011:

[eventresult=156]