Het resultaat 

Het was me een jaar van uiterste. Hoewel in het laatste weekend van oktober de wintertijd was ingegaan kon je niet echt spreken van barre toestanden. Er waren geen dikke wetsuits nodig en de zuidwester konden we ook thuislaten. Ruim 20 graden en een lopend windje op zaterdag, maar helaas ook windstilte op zondag. Het was maar goed dat met deze temperaturen het winterkampioenschap werd omgedoopt in het ONK. Het werd een spannende strijd tussen Pim van Vugt en Saskia Arnold. Saskia had 2 puntjes meer en was helemaal klaar voor een mooie finale op zondag, maar dat zat er jammer genoeg niet in. Pim van Vugt werd daardoor de nieuwe kampioen en wel voor de vierde keer.  Jelmer Kuipers werd derde en Arnold Jippes zeilde naar een fantastische vierde plek met eenzelfde aantal punten als Jelmer en Arndt. Met 4 wedstrijden hebben we het moeten doen maar het was op en top georganiseerd en gezellig om met maar liefst 61 solozeilers bij elkaar te komen. Het was een uniek jaar.  

Uniek: het ONK in Workum zonder 1 meter te zeilen 

Een unieke situatie voor een ONK. Workum was voor 2022 de plek voor het ONK die we samen met de Contenderklasse hadden georganiseerd.  Met een NW-wind die in buien aantrok tot 30 en meer knopen (zelfs 50 knopen) was het een mission impossible geworden. Martijn Kuitert ging als eerste en enige het proberen maar moest het bezuren met zijn boot op de keien. Zaterdagmiddag hadden beide besturen in samenspraak besloten om de stekker eruit te trekken omdat er geen weersverbetering meer in zat. Lastig om als bestuur zo’n besluit te nemen, zeker met een aantal buitenlanders die van ver waren gekomen. En uniek omdat er geen enkele wedstrijd werd gezeild. De wedstrijdleiding was zo genereus om een behoorlijk bedrag terug te storten waar we als bestuur heel blij mee waren want we wilde heel graag een nieuwe kans.  

Uniek: toch een ONK voor een €1,- knaller 

Het was dan ook geweldig dat onze vrienden van WV de Vrijbuiter tijdens het weekend in Workum al de eerste contacten legde om te zorgen dat er toch een ONK kon worden gevaren. Door het winterkampioenschap om te dopen in een ONK werd het mogelijk om heel snel te schakelen. Met een all-inclusive arrangement voor maar € 1,- stroomde de inschrijvingen binnen. Maar liefst 67 solisten stonden op de lijst, waarvan 18 nieuwelingen. Ook een unicum van de laatste decennia.  

Uniek: een kampioenschap met 1 dag zeilen 

Wat we eerst te veel van hadden in Workum hadden we iets te weinig in Loosdrecht om twee volle dagen te kunnen zeilen. De weergoden kunnen we niet beïnvloeden. Dat is het lot van de zeiler. Ik kwam vrijdag al de boot brengen om niet zaterdag gestrest in alle drukte aan te komen. Roel, Mark, Maurice en nog meer zeilers hadden hetzelfde idee. Nog even bij Heineke wat gegeten en weer terug naar Deventer. De volgende dag de auto geparkeerd en mooi op tijd voor het palaver.  Ik was als een van de eersten het water op en wat een mooi gezicht om al die solozeiltjes op de plas te zien richting startschip.  

De eerste wedstrijd ging Ted Bakker als een jekko over het water. Na zijn winst van de Houtskoolcup was dit paaltje een bevestiging dat hij een serieuze kandidaat is voor het kampioenschap. Pim zeilde naar de 2e plek en Saskia werd derde. Nieuweling Mark Snijder met de 666 liet zich zien met een mooie 4e plek.  

De tweede wedstrijd was een prooi voor Pim die samen met Saskia constant bij de top 3 zeilde. Ted had het even moeilijk met een plek in het middenveld. Dat is jammer waardoor achteraf de kansen op een top 3 klassement er niet meer inzat. Het werd een broedergevecht dat nog lang zal blijven hangen. Simon van Rees was de volgende nieuweling met een topresultaat, net voor Saskia.  

De derde wedstrijd was voor Saskia. Windje 2 is uiteraard voor Saskia perfect ook al kan ze met veel wind ook steeds beter uit de voeten. Altijd hangend alsof ze in een eigen windturbo zit. Roelof Kuipers vertoonde steeds meer progressie en kwam als 2e over de finish met Pim op 3.  

De vierde wedstrijd liet weer zien wie het dit weekend voor het zeggen hadden. Pim en Saskia bevestigden hun vorm en snelheid door samen uit te maken welke kleur shirt het zou gaan worden. Het shirt van de klassementsleider ging uiteindelijk nipt naar Pim die Saskia aftroefde bij de finish van de 4e wedstrijd.  

Geen wedstrijden zonder socials. Na het biertje op de kant was het tijd voor het captains-diner dat uitstekend werd verzorgd door de club. Tijdens het diner bedankte Roel het comité voor de uitstekende organisatie en werd de verloting weer met spanning afgewacht. Zeilmakerij Molenaar en Dinghy Race Center hadden een aantal mooie prijzen ter beschikking gesteld. Roel neemt komende algemene vergadering afscheid als voorzitter zodat het zijn laatste opstreden was tijdens een ONK. Hij heeft zijn extra jaar er dan opzitten.  

Zondagochtend na een rustig ontbijtje bij Heineke kwamen Roel, Mark en ik op de haven aan om de boten klaar te maken voor de tweede dag. Hoewel er niet veel wind stond zijn we toch het water opgegaan. Na ruim een uur dobberen en beetje kletsen met iedereen, werd door het comité besloten om weer terug te gaan naar de kant. In de middag werd meer wind verwacht. Maar om half 2 werd het duidelijk dat het over en uit was zodat iedereen de boot weer kon inpakken. De stand van zaterdag werd de einduitslag zodat Pim de blauwe wimpel in ontvangst kon nemen. Daarna volgde de tewaterlating van de kampioen als afsluiting van het ONK.   

Het was gezellig en een mooie maar ook bijzondere afsluiting van het zeilseizoen. Dank voor de gastvrijheid van WV de Vrijbuiter die alles in werk hebben gesteld om voor ons alsnog een ONK te organiseren. Gilles heeft als wedstrijdcommissaris veel contact gehad met de club en het verbond om een go te krijgen. Dank ook aan alle zeilers die naar Loosdrecht zijn gegaan en de klasse wederom op de kaart hebben gezet. En dank ook aan Roel die als voorzitter het vuur uit zijn sloffen heeft gelopen om te zorgen dat er aan alles was gedacht.  

Maarten van den Broek heeft weer fantastische foto’s gemaakt. Veel dank daarvoor.

Tot komend jaar.  

Peter Jansen solo 655