Jacques opnieuw Benelux kampioen met verslag Peer

By 25 mei 2018juni 5th, 2018Nieuws

Maar liefst 20 solo’s streden afgelopen weekend voor het Benelux kampioenschap op het Grevelingenmeer. Helaas dit jaar geen Belgische deelname. Zaterdag was de wind erg zwak en wisselvallig en konden er uiteindelijk 2 wedstrijden gevaren worden. Zondag waren de omstandigheden stukken beter. Bij een aantrekkende wind zijn er nog eens 3 wedstrijden gezeild. Jacques won voor de tweede keer op rij het Benelux kampioenschap, gevolgd met 1 punt verschil door Armand. Derde werd Claar, vierde Pieter Jelle en vijfde Elaine. Hieronder een verslag van Peer en de volledige uitslag.

Door Peer van Agt:

Op zaterdagochtend was het dan zover. Ik kon nauwelijks wachten tot om kwart over vijf de wekker afliep. Ontbijten, de reeds ingepakte boot achter de auto hangen en op naar Scharendijke, alwaar 20 solo’s (er waren toch 21 inschrijvingen?) zouden gaan strijden om de Benelux Cup. Ik was benieuwd hoe het zou gaan met mijn nieuwe wapenfeit dat ik een dag eerder in Grou bij Zeilmakerij Molenaar had opgehaald namelijk, een splinternieuw Maxx-Penn laminaat zeil. Broodje eten, iedereen weer eens de hand schudden (dat was weer een poos geleden) en nog een kopje koffie voor het optuigen. Eenmaal op het water bleek het weinig te waaien en de zon des te meer te schijnen, dus lekker warm. Na een klein uurtje varen kwam de start in zicht en uiteindelijk konden wij na de Snape (een klasse met alleen Belgische jongens en meisjes) van start. Ik was goed weg en kwam als derde om de bovenwindse boei. Al strijdend in een kopgroep van vijf kwam na een anderhalf uur de finish in zicht. Maar vóór de finish zag ik een geweldige vlaag (ter info: opsommige plaatsen was wel wind en op andere vlakken helemaal niet) waar ik, als ik daarin kwam, met succes naar de eerste plaats zou varen. Een alles of niets aktie. Toen ik ter plaatse van de vlaag was, was die er niet meer. Gevolg, niets dus !! Pech en ik eindigde als elfde. Moet je in dit geval consolideren en gaan voor drie, vier of vijf, of een gok wagen zoals ik ? Wie het weet mag het zeggen !!
De tweede race was ik samen met Gerard weg met een wereldstart uit het boekje en kwam ik als tweede om de bovenwindse boei. Daar bleek dat een deel van het veld toch eens contact moet zoeken met Hans Anders, bij hen was nl de baan anders. Hier scheidde zich het veld in twee delen en voeren ieder een andere baan om elkaar weer regelmatig bij een boei te ontmoeten. Ik wist zeker had ik de goede baan had gezien en eindigde als vijfde. Op voorstel van de protestcommissie gingen wij er allen mee accoord dat de foutvaarders qua uitslag achter de goeden werden geplaatst ipv van een disq.
Zondag ochtend iets meer wind. Met mijn nieuwe zeil ging ik als de brandweer. Nee niet als de rook, want dan komt nl de brandweer achter je aan. Hoogte en snelheid was helemaal toppie. Na een felle sportieve strijd in een kopgroep van 8 boten werd ik zesde. Dik tevreden en goed gevaren, dus 1 en 8 zat geen minuut verschil en dat tekent voor het niveau in de klasse.
De vierde race was ik constant aan het knokken met Sybrand en Elaine, vlak daarvoor was het spannend tussen Armand en Jacques. Uiteindelijk wist ik het te winnen van Elaine en in het laatste rak paneerde ik over Sybrand heen zodat ik drie werd, vlak achter Jacques en Armand.
De laatste race had ik misschien wel één van de beste starts uit mijn leven, doch het noodlot sloeg toe. Een ongeluk zit in een klein ringetje. Eddie drong in en raakte met zijn giek mijn verstaging dusdanig dat ik een borgring verloor. Ja Eddie, op zich een knappe prestatie. Als je de rest van je leven oefent om er borgringetjes uit te varen zal je dat nooit meer lukken. Het ringetje lag gelukkig in de boot en na uit druk vaarwater te zijn en anderen niet meer te hinderen, zag ik eindelijk kans om het verstagingsborstboutje weer te borgen. Ik kon mijn race achteraan, met een fikse achterstand beginnen. Also that’s racing, zoiets doe je niet express, race-ongelukje en Eddie draaide keurig zijn rondjes. Ik geef nóóit op en voer zo hard als ik kon en eindigde vlak achter het peleton als zeventiende.
Een goed zeilweekend, veel zout water, dus een hard gekookt eitje mee aan boord voor bij de lunch is een aanrader. De opkomst was goed en ik hoop dat het voor de thuisgebleven solozeiler een stimulance is voor volgend jaar. Er zijn slechtere manieren om je weekend door te brengen.

Verder wil ik één ieder bedanken voor dit mooie weekend en in het bijzonder de mannen uit Grou van Zeilmakerij Molenaar voor hun kwaliteiten.

Met Sologroet,

Peer van Agt

NED 558 / 4828

Uitslag Benelux kampioenschappen 2008


[eventresult=68]