Metaal ijzersterk tijdens Winterkampioenschap (nu met verslag)

By 11 augustus 2009juni 5th, 2018Nieuws

Het winterkampioenschap begint traditioneel de afsluiter van het seizoen te worden. Maar liefst 24 Solo’s voeren 3 wedstrijden onder een wisselend najaarsweertje. Met 1 punt verschil won Jacques Metaal het kampioenschap van Mar-al-leen Gaillard, derde werd Peter van Santen. Hoogtepunt van het avondprogramma was de lezing van Marcelien de Koning die met een indrukwekkende presentatie een beeld gaf over hoe doelen gesteld en bereikt werden tijdens hun Olympische campagne.

Hieronder een verslag van Peter Otto die toepasselijk de John Wilson troffee kreeg uitgereikt, daaronder de volledige uitslag.

De eerste foto’s zijn te vinden in het fotoboek, er volgen nog meer!

De Wintercupfinale 2009

Sinds twee jaar geleden Eddy Boon de WSV Vrijbuiter als gasthuis voor de Wintercup wist te strikken, heeft de Soloklasse een heugelijke afsluiting van het zeilseizoen. De formule om de Wintercup, ditmaal zonder berenmuts of oorwarmers gevaren, aan te kleden met lunch, diner en een voorbeeldige lezing van een zeilfenomeen, is een groot succes. De opkomst van dit jaar zegt veel over het plezier nog één keer te vlammen op Loosdrecht. Op de wal werden onder het afkoppelen van de trailers wat handen geschud en onderwijl doorgevraagd wie toch over heel 2009 de Jaarprijs gaat winnen.Ook over het weertype was onzekerheid ontstaan. In de nacht van vrijdag op zaterdag bulderde de wind hevig en menig deelnemer had stilletjes een schietgebedje gedaan maar niet onder dat natuurgeweld te hoeven zeilen. Die gebeden zijn verhoord en de getemde Zuiderwind restte het Soloveld. Soms kwamen de regenvlagen dit laatste potje varen het buiïge winterse tintje geven. De kou deerde niemand immers, erwtensoep en een warm buffet zou er nog volgen, de warme douche en een lezing, het gesprek met de collega’s en de dag kon niet stuk. Met 27 inschrijvers na het avondeten de Olympische zeilster Marcelien de Koning te horen krijgen, is voor iedereen een extra ‘Boost’  Marcelien werd al bij voorbaat een toverfee op de praalwagen voor het nieuwe seizoen 2010.

De complimenten allereerst voor het startcomité en de begeleiders in de resque, zij hebben als profi’s de baan er steeds goed ingelegd en de startprocedures correct uitgevoerd. Verschillende malen zijn de boeien verzet, wat bij Peter van Santen voor vragen stelde tijdens de eerste race in de koppositie: waar moet ik nu naar toe? Van Santen ontvluchtte het veld met Jacques Metaal en de twee streden er om, na de benedenboei gerond te hebben, wie de finish als eerste zou doorkruisen. Marleen draaide mee, nam de aanval over en dook slim weg onder de vuile wind van de twee. Het had weinig gescheeld of Marleen had voor een fotofinish gezorgd. Van Santen 1, Metaal 2 en Gaillard 3.  Met de kaken op elkaar wist Eddy Boon in deze race weer in de boot te klimmen en moest hij Stoïcijns zijn plaats afstaan aan Jan Arends. De digitale opnames die van die korte zwempartij gemaakt zijn, mogen van mij gerust van de harde schijf gewist. Eddy is voor de Soloklasse de held van de dag.
De tweede en de derde race waren totaal verschillend van elkaar. De wind ‘viel eruit’, (wanneer valt’ie er weer in?) om 14.00 uur en iedereen vreesde dat het starten een grote langdradige drijfpartij zou worden. Het naar huis peddelen is een banvloek. De wind nam gelukkig iets toe en het buitengewoon stilzitten en tactisch varen bij een aasje wind werd ieder zijn deel. Toch hier weer de voorspelbare score: Jacques 1, Marleen 2 en dan: Claar aansluitend 3e en 4e nu Van Santen. Een kwetsbare achterhoede kon het schouwspel zien, maar weinig aan het scoreverloop doen: er komt in dit type wedstrijdbanen snel een winnaar boven en de schifting tussen allerbest-best-beter-verliezen-bij-de-meter, komt er na één rondje duidelijk uit te zien.
De laatste race werd met een naderende bui wat grimmiger. De boten gingen heel rommelig van start en het overzicht wie de meest voordelige slag kon maken, raakte men kwijt. Lange halen gauw thuis, is het slechtste idee voor een tactische overwinning! Daar kwam de achterhoede helemaal niet mee thuis. Voorin de revanche van Elaine Turner en nu op de 1e plaats. Daarop Claar en Marleen 3e, wat weergeeft hoe dit vrouwentrio voor de Soloklasse de punten binnensleept. 

De avond begon op te komen, spreeuwen verzamelden zich in de bomen en lieten wolken van grijszwarte tinten in de lucht ontstaan. De prijsuitreiking kwam op gang, het heerlijke avonddiner werd klaargezet. Iedereen had een gelukkig gezicht en toonde zijn voldoening over zo’n mooie zeildag die de Wintercup waardig is. Zelfs uit Vlaanderen kwam het bezoek van Hendrik Battiau met de Solo 536. Zijn hele familie nam hij mee en vertelde:
‘s avonds gingen we eten en de brug ging open, een bootje voer er voorbij. “T’is net vacantie hierâ€, zeiden zijn kinderen en daar hebben ze gelijk gekregen. Wat een leuke club die Vrijbuiters en wat een goed idee om een seizoen af te sluiten met de Marcelien de Koning. Graag tot de volgende Wintercup.

Is getekend, Solo 451

Uitslag winterampioenschap 2009

[eventresult=100]