Een week voor het ONK kreeg ik een what’s appje van Marc  Dieben: “Kun jij nog wind regelen voor dit weekeinde?”

Nog een dag later krijg ik nog een what’s appje van Marc dieben: “hey, je bent favoriet”. Met een linkje naar 3 verschillende publicaties waar we met een man of getipt werden als de favorieten om de Engelsen een lesje te leren en misschien wel voor de wimpel te gaan.

Waarna de discussie op gang kwam in de Braassem groep wat nu echt de belangrijke prijzen zijn.

Ondertussen had ik de boot gepoetst.

De spanning steeg en de messen werden geslepen. Peter van Santen had ondertussen geregeld dat zijn boot uitgeleend werd aan de schoonzoon van een zeilmaatje. De Braassem groep was bezig te kijken of er nog meer bootjes uitgeleend konden worden.

Na een hoop geklep op de Whats App was het tijd voor het echte werk. Let the Games begin! In tegenstelling tot wat Marc gezegd had stond er op de vrijdag een lekker briesje! Windkracht 4 met vlagen 5. Je zag alle hoofden wat strakker staan tijdens het Palaver. Een groot evenement met pittige windcondities is altijd goed voor de zenuwen. De eerste dag werd de toon gezet. Pete Mitchell en vader David Mitchell waren duidelijk the English favourites, met aan Pim de taak om de blauwe wimpel naar een Nederlander te doen gaan. Wie Pim, ja Pim, je weet wel, die geleende boot van Peter.

Ondertussen werd Peter, zeilend aan de andere kant van de Alpen (ergens in Italie), op de hoogte gesteld van de voortgang.

Waarna het alweer tijd was voor Dag 2. De eerste dag was full power sailing met regelmatig windkracht 6. Dag 2 was een stuk beschaafder, met aan het eind nog wel een windje 5! Minder wind betekent meer finesse in de boothandling. Dat zou betekenen dat Pim, als instapper, in het nadeel was. David had een zeer sterke dag en de game was on! Ondertussen had Peter het bijzonder zwaar in het zonnige zuiden van Italie.

Dag 3: Pim was ondertussen bijgepraat over de ins en outs van zijn zeil. Met nog iets minder wind betekende dit dat je je solo-tje nog beter moet begrijpen. En petje af, Pim had het door. Met 3 eentjes was hij helemaal in de zone! Ondertussen werd Peter weer even bijgepraat :-).

Wat een fantastisch kampioenschap, wat een fantastische ontknoping!

  • Peter zijn boot is meer waard geworden.
  • Thedor heeft niet de houten Solo gewonnen, maar Sijbrand.
  • De theepot is naar Norbert gegaan.
  • En Marc Dieben moet nog oefenen in het voorspellen van het weer en de juiste uitslag
  • En een Nedelander heeft de blauwe wimpel

Mag ik iedereen bedanken voor een drietal fantastische dagen. Helaas heb ik zelf mijn top 10 niet waar kunnen maken, maar dat werd ruimschoots goedgemaakt door een heerlijke wind, een fantastische regatta en heerlijk over Solo’s kleppen, zowel via de What’s App als tijdens de borrel en het eten! Dank jullie wel en zie jullie waarschijnlijk tijdens de houtskool.

Solo 626, Mark Wildenberg

ps: de maandag na het ONK op de what’s app: