ONK Sprint 2023: Kolkende polderwinden

29 & 30 april 2023 stond er een prachtige krachtmeting voor de Soloklasse op het programma. Vorig jaar  werd de Sprint cup in Reeuwijk belegd. Dit jaar had WV Randmeer de eer om een mooie editie te organiseren.

Het weer op zaterdag: Een steady windje uit het Noorden was al een week duidelijk zichtbaar op de weerapps, maar de prachtige Randmeren zijn uitdagend met een kolkende wind vanuit de polder… Het kwam van alle kanten; draaiingen van 40 á 50 graden en daarnaast grote drukverschillen op het water. Het weer op zondag: Wederom een dag waar men moest zoeken naar de windbanen. Ditmaal uit oostelijke richting. Beide dagen waren zonovergoten. Alle ingrediënten aanwezig voor een topevenement!

Elke zeiler heeft alle zintuigen nodig om een gedegen wedstrijd te varen. 16 stuks welgeteld :). Overigens hadden niet alleen de zeilers een uitdagende dagen, maar ook het wedstrijd-comité had het niet makkelijk. Desalniettemin kreeg team Rob, Els en Pax -in samenwerking met alle vrijwilligers de ribs- het voor elkaar om 48 (!!!) wedstrijden eruit te gooien. Dat verdient lof en complimenten! Enfin, terug naar het zeilen: scherp starten, goed positioneren en zorgen dat je je wedstrijd kan varen. Dat was het devies. Niet anders dan normaal, maar in zulke korte wedstrijden nóg belangrijker. Iedereen heeft wel eens een mooi resultaat gevaren, maar in de Soloklasse komen dan toch overduidelijk de beste zeilers naar boven drijven. Roelof Kuiper wist in de eerste 10 races maar liefst 8 keer te winnen, terwijl ook Menno Huisman en Paul Dijkstra een uitstekende reeks wisten neer te zetten. Daarachter was het best spannend met (ook) goede zeilers als Saskia Arnold, Jelmer Kuiper, Ted Bakker, Hans Duetz en Robbert Huisman. De laatst genoemden deden niet veel voor elkaar onder en maakte het na de top 3 uitermate spannend.

“In de Solo zeil je nooit alleen”. Een uitspraak die vaak na het zeilen wordt onderstreept met een gezellige sociale gelegenheid. Onder het genot van een biertje/frisje en op zaterdag een BBQ met ruim assortiment, was het al met al een compleet en fantastisch weekend. Tot slot een dankwoord aan de organisatie van WV Randmeer en alle betrokken vrijwilligers

Hopelijk zien we elkaar over 2 weken bij de Nations League in Medemblik.

Maurice Bakker – NED 664

1e: Roelof Kuipers
2e: Menno Huisman
3e: Paul Dijkstra
NK Solo sprint 2023 uitslag